Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДАБЛ-ДАБЛ БЕН ОТВОРИО ДУШУ: Остајем у Звезди до краја квалификација, али ћу због једне ствари ВЕЧИТО жалити (ВИДЕО)

28.06.2019. 20:05
Пише:
Србија Данас/Д. Николић
El Fardu Ben
Ел Фарду Бен / Извор: Србија Данас

За суботу планиран дуел са Зенитом.

Одигране су утакмице са Виндишгарстеном (7:0), Клужом и Аполоном (по 1:1) и чека се најјачи тест у Аустрији. И док се екипа Владана Милојевића спрема за дуел са Зенитом, са Ел Фарду Беном причало се о бројним темама, припремама, очекивањима од предстојеће сезоне, домовини - Коморима, понудама...

За почетак, нападач првака Србије оценио је до сада учињено на Златибору и Аустрији.

ОВО ЈЕ ПРАВИ ЗВЕЗДАШ: Дошао да гледа црвено-беле, а онда је на сто истресао право БОГАТСТВО (ВИДЕО ФОТО)

ОВО ЈЕ ПРАВИ ЗВЕЗДАШ: Дошао да гледа црвено-беле, а онда је на сто истресао право БОГАТСТВО (ВИДЕО ФОТО)

ЗВЕЗДА ЈЕ БИЛА СПРЕМНА НА СВЕ ДА ГА ДОВЕДЕ: Због жене је завршио у Катару (ФОТО)

ЗВЕЗДА ЈЕ БИЛА СПРЕМНА НА СВЕ ДА ГА ДОВЕДЕ: Због жене је завршио у Катару (ФОТО)

ВАЖАН АПЕЛ СА МАРАКАНЕ: Навијачи Звезде одлучују о КЉУЧНОМ детаљу (ФОТО)

ВАЖАН АПЕЛ СА МАРАКАНЕ: Навијачи Звезде одлучују о КЉУЧНОМ детаљу (ФОТО)

- Припреме иду добро, неке утакмице су биле добре. У некима је требало да одиграмо боље, али бићемо спремни за утакмицу квалификација за Лигу шампиона против Судуве (9. јул). Познајемо их из прошле сезоне јер смо играли против њих, али наравно да то неће бити исте утакмице. Ипак, то је меч за Лигу шампиона и свако жели да победи. Даћемо све од себе и желимо да се квалификујемо у групну фазу, баш као што смо то учинили претходне сезоне - рекао је Бен, уз коментар својих игара у претходним мечевима. 

El Fardu Ben
Ел Фарду Бен / Извор: Србија Данас

- Осећам се све боље. Најважније је да будемо спремни за квалификације и управо за то нам и служе пријатељске утакмице. У сваком новом мечу се осећам боље и спремније и надам се да ћу бити прави за св изазове. 

Јачи или слабији у односу на прошлу сезону? 

- Није поента у томе да ли је Звезда јача или слабија. Једноставно, причамо о другачијем тиму, другачији су играчи. Видећемо већ против Судуве да ли смо бољи или не, сада је рано да то кажемо. Другачији смо тим него прошле сезоне, играмо другачије, другачија је тактика - казао је Бен. 

Нападач Звезде прошлосезонске квалификације одиграо је на позицији "десетке". Сада је на тој позицији капитен Марко Марин, па је логично питање било, где себе највише воли да види на терену. 

- Већ сам то говорио, за мене је најважнији успех тима. Ако ме тренер стави да играм левог бека, ја ћу то и да играм. Марко је другачији тип играча јер тражи слободнију игру. Мени је лакше јер не морам да идем назад по лопту, док је Марко такав тип играча који се враћа. Мени је свеједно да ли играм по страни или "десетку". Мада ми је лакше када Марко игра "десетку" јер имам онда више прилика за гол и мислим да бих могао да постигнем више голова него прошле сезоне.

Мислим да сам дао 20 или 21 гол, али нисам сигуран за број асистенција. То је јако важно за мене, јер увек желим да помогнем тиму и да асистирам, није суштина само у постизању голова. Срећан сам због "дабл-дабла".

МАРИНОВ ОТАЦ ОТКРИО СВЕ: Из Србије га НИКО НИКАДА НИЈЕ звао, а сада је у Звезди на ВРХУ (ФОТО)

МАРИНОВ ОТАЦ ОТКРИО СВЕ: Из Србије га НИКО НИКАДА НИЈЕ звао, а сада је у Звезди на ВРХУ (ФОТО)

Општи утисак навијача, да претходну сезону није завршио на нивоу на који су навијачи навикли. 

- Играли смо много утакмица у претходној сезони, Лигу шампиона, Суперлигу Србије, Куп и није лако бити на врхунском нивоу све време. Многи играчи имају такве проблеме током сезоне, па и ја. Али није лако када играте 60 утакмица у сезони. Не тражим изговор, али стигао нас је и умор. Ипак, зато сада радимо напорно на тренинзима да бисмо били прави за предстојеће изазове.

МИЛИЈАШ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Не бринем се за слободњаке, има ко да их изводи, Павков ће СИГУРНО успети у Кини (ФОТО)

МИЛИЈАШ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Не бринем се за слободњаке, има ко да их изводи, Павков ће СИГУРНО успети у Кини (ФОТО)

КРСТОВИЋ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Почео сам као голман, то ми је досадило, сада сам краљ 16-ерца (ФОТО)

КРСТОВИЋ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Почео сам као голман, то ми је досадило, сада сам краљ 16-ерца (ФОТО)

Можда је разлог био рамазански пост...

- Јесам постио, али навикао сам да то радим. Већ десетак година сам професионални фудбалер и тај пост је за мене нешто уобичајено. Ипак, мислим да је велики број утакмица највише утицао на моје пад форме.

Постојала је понуда из Турске, али је одбијена. Могу ли навијачи да очекују останак до краја квалификација за ЛШ?

- Рекао сам тренеру Милојевићу и клупским руководиоцима да сигурно остајем до краја квалификација. Наравно, видећемо да ли ће нека добра понуда да стигне у клуб. Ако буде повољна и за Звезду и мене, тада ћемо сести за сто и разговарати о њој. До тада, мислим само о квалификацијама.

Упркос тој лошој епизоди, прича се да би се тренер Милојевић последњег одрекао управо Бена. 

- Имамо наше циљеве, а то је пре свега улазак у Лигу шампиона. Скоро четири године се познајем са Милојевићем, волим ја њега, воли и он мене, а то је важно за фудбалера да вас тренер воли. Срећан сам што је то рекао, али сваки играч је важан и сви морамо да се боримо за клуб и тренера.

Прошле сезоне је Звезда у елитном такмичењу играла против Ливерпула, Пари Сен Жермена и Наполија. Сваки меч био је прави спектакл. 

- Мени је циљ да сваке године играм у Лиги шампиона. За мене било би фантастично да опет играм. Било би сјајно да се квалификујемо, посебно би лакше било за будуће кваилфикације ако бисмо их сада успешно прошли.

Много странаца је прошло кроз Љутице Богдана, али ће репрезентативац Комора остати као један од најбољих. О томе може да сведочи и осмех. 

МАРИН: Лига шампиона нам је поново циљ, Бане Ивановић би нам добро дошао

МАРИН: Лига шампиона нам је поново циљ, Бане Ивановић би нам добро дошао

- Одувек сам био такав. Био сам срећан када сам дошао овде и одмах сам био насмејан. Знао сам где долазим, причао сам с тренером и менаџером о Звезди пре него што сам дошао. Знам да је ово велики клуб и стигао сам како бих освојио велики број трофеја са Звездом и да бих играо у Лиги шампиона. Није лако играти овде јер су велика очекивања, у сваком мечу се тражи победа, али то је задивљујуће и посебно. После фудбалске каријере могу да дођем овде у Србију и мислим да ће ме људи памитити. Људи и на Коморским Острвима причају о Звезди, имао сам одличну сезону и сада и у Африци људи знају за клуб. Дао сам много голова, ушли смо у Лигу шампиона и свима на мом континенту је лакше да нас упамте.

ДЕЛИЈЕ СУ ОДЛУЧИЛЕ: Овако ће изгледати Звездин дрес за нову сезону (ФОТО)

ДЕЛИЈЕ СУ ОДЛУЧИЛЕ: Овако ће изгледати Звездин дрес за нову сезону (ФОТО)

И на Коморима је Звезда популарна. Моја породица носи редовно дресове и то је баш лудо. Сви на Коморима знају за Звезду и редовно гледају и прате наше мечеве. Пре мене, нико није знао за Београд, али сада сви знају и сви желе дрес. 

El Fardu Ben
Ел Фарду Бен / Извор: Србија Данас

За суботу (16.30) је заказан пријатељски меч, са Зенитом. Играће се близу Салцбурга, граду који сваком навијачу Звезде евоцира лепе успомене. У Моцартовом родном граду изборен је пласман у Лигу шампиона. 

- Ту ноћ против никада нећу моћи да заборавим. Губили смо са два гола разлике, а онда постали хероји. Сви ћемо то памтити док смо живи. 

Извођач пенала и даље? 

- Видећемо, видећемо. Зависи од утакмице. Ја сам први избор за извођење тренутно, али видећемо.

На кратко је постојала и дилема ко је дао други гол Аустријанцима. Бен или Милош Дегенек. 

- Нека узме заслуге за себе. Дегенек и ја смо блиски, он је баш добар момак. Желим му сву срећу сада када игра у другом клубу. У контакту смо преко друштвених мрежа, смејемо се заједно. Он сада игра фудбал на неком другачијем њивоу. Знам да није хтео да оде из Звезде, овде му је било лепо, али то је живот, то је фудбал. Ако икада буде пожелео да се врати у Звезду и Србију, ја ћу бити први који ће га охрабрити да се врати. Знам колико му је значио улазак у Лигу шампиона и период у Звезди јер је Србин.

Бена је насмејало питање, да ли би волео да се сними документарни филм "77 секунди", јер управо му је толико било потребно да постигне два гола против Салцбурга. 

Слободно време у Виндишгарстену? 

- Лоренцо Ебисилио ми је цимер, али сви се дружимо, ту је и Боаћи, заједно се смејемо, Играмо и неке игре да нам брже прође време.

- Било би то лепо, свидело би се навијачима. Сећам се вриштања и навијања.

Мада постоји и нешто за чиме жали. То је промашена шанса у Москви против ЦСКА у 1/16 финала Лиге Европе.

- Мислим да смо били бољи у две утамице, играли смо добро и имали доста прилика да их прођемо. То је била моја прва званична утакмица у Звезди, али веома ми је жао што се нисмо квалификовали у осмину финала. Имали смо и игру и тим за такав успех.

При крају је признао и да је Звезда најзначајнији клуб у каријери. 

- Као што сам рекао када сам долазио, за мене је Звезда већи клуб од Олимпијакоса јер има богатију историју и освојен Куп шампиона. Звезда је највећи клуб на Балкану и свакако највећи у којем сам имао прилике да играм.

Ričmond Boaći i El Fardu Ben
Ричмонд Боаћи и Ел Фарду Бен / Извор: Србија Данас

Већ се Бен привикао на Србију. 

- Београд је леп град. Нисам раније мислио да је овде тако лепо, али моја породица, супруга су заволели овај град. За мене је важно да им се допада - закључио је Бен.

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа бивша вереница Марија Балотелија, Фани Негуеша