Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРАЗИЛЦИМА ТИТУЛА, А ПРВАК ЈЕ СРБИН Знате ли КОЈИ је наш фудбалер био НАЈБОЉИ играч Светског првенства? Не, НИЈЕ у Монтевидеу - било је то КАСНИЈЕ

10.06.2018. 06:39
Пише:
Србија Данас
Svetsko prvenstvo u fudbalu
Светско првенство у фудбалу / Извор: Фото: Профимедиа/МН Press

Блиставе странице фудбалске историје.

Светско првенство у фудбали у Русији само што није почело, а еуфорија у Србији полако расте јер ће се и наши репрезентативци наћи на Мондијалу. Иако су приче о Србима и фудбалу пречесто трагедије које уништавају велике снове навијача, није мали ни број оних које са поносом красе странице фудбалске историје наше земље.

ОВО СЕ ДУГО ЧЕКАЛО: Јунак тријумфа над Боливијом ушао у ИСТОРИЈУ Србије! (ФОТО)

ЗАВРШИО МОНДИЈАЛ И ПРЕ ЊЕГОВОГ ПОЧЕТКА: Стандардни репрезентативац ПОКИДАО лигаменте! (ФОТО)

ЛУДИ МОНДИЈАЛСКИ ПЛЕС: О ПОТЕЗУ овог ДЕДЕ на СП и данас се ПРИЧА! Три пута се ВРАЋАО, а ОВАЈ позив није могао да ОДБИЈЕ! (ВИДЕО ФОТО)

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
Светско првенство у фудбалу 2018 / Извор: Профимедиа

БЕЗ ЊЕГА НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Шок - Једна од НАЈВЕЋИХ звезда СП неће играти у Русији! (ФОТО)

Лионел Меси, Дијего Форлан, Мирослав Клосе и Оливер Кан били су најбољи играчи последње четири мундијалске фудбалске смотре, а као да се помало заборавља да је у том друштву и име једног Србина који је залудео свет својим дриблинзима, луцидношћу и безобразлуком.

У СТАРТУ СУ У ПРЕДНОСТИ: Бразилцима дозвољен СЕКС током Мондијала, а ево и ЗАШТО! Крстајић за сада ЋУТИ (ФОТО)

Наравно, у питању је Драгослав Шекуларац - популарни Шеки, легенда Црвене звезде и репрезентације Југославије. Био је најбољи на свету уз Гаринчу на Мундијалу у Чилеу 1962. године. Титулу првака су тада други пут освојили Бразилци на челу са страшним тандемом Гаринча и Вава (Пеле се повредио већ у другом мечу са Чехословачком), а Шекуларац је после бразилског нападача навођен као најбољи играч шампионата. Званично је остало уписано само име славног Кариоке који је био најзаслужнији за освајање злата, али је поред њега истицан и врцави Србин чију игру су оцењивали са - "11" од максималних "10".

СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА ПОРТУГАЛСКОГ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦА! Зашто Роналдо хоће да му деца одрастају без мајке

Dragoslav Šekularac
Драгослав Шекуларац / Извор: МН Press

ЦАРИЦА БЕЗ БРУСА И ГАЋИЦА: Рускиња најавила хаос на Мондијалу! (ФОТО)

Први меч у групи наш тим је играо против Совјета, и био је то најлошији наш меч на турниру. Совјети су лако победили са 2:0. Затим је уследио меч против Уругваја, који је имао одредити даље судбину нашег тима. И коначно је Југославија заиграла у складу са очекивањима. Била је то фантастична игра нашег тима, коју је посебно обележио Драгослав Шекуларац. Извештачи су писали оде о сјајном југословенском тиму који је демонстрирао бриљантну технику, игру кратких пасова и убитачну прецизност у противничком казненом простору.

НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ У АУСТРИЈИ: Немањи Матићу хакован телефон (ФОТО)

Иако није био стрелац, све је посебно одушевио Шекуларац, својим дриблинзима и припремањем шанси саиграчима. Извештач једног француског спортског листа дао је популарном Шекију оцену "11" за игру против Уругваја, први пут у историји тог листа, толико је био одушевљен његовом игром. Репрезентацији Југославије је за длаку измакла медаља, јер је поражена у мечу за треће место од домаћина Чилеа.

Плаховити Шеки, убрзо је после Мундијала запао у проблеме иако је био на врхунцу каријере. Само месец дана након Светског првенства, његова Црвена звезда играла је првенствени меч против Радничког у Нишу. Једна неправедна судијска одлука испровоцирала је највећег да насрне на човека у црном.

БОЛАН УДАРАЦ ЗА БРАЗИЛ: Повређена звезда од 60 милиона евра!

Његова песница је промашила циљ али џаба, "Политика" је објавила слику како Шекуларац удара судију Тумбаса. То је било довољно да добије ригорозну казну: 18 месеци неиграња. Годину и по дана без лопте била је, у ствари, смртна пресуда за најбољег фудбалера тадашње Југославије. Много година касније када је некадашњи судија Тумбас осетио да му се ближи крај, звао је Шекија да му опрости. Овај није отишао и каже да се данас каје због тога.

БИЋЕ ЗВЕЗДА МОНДИЈАЛА: Ово је Роналдова замена у Реалу (ФОТО)

Dragoslav Šekularac na Skupštini Crvene zvezde
Драгослав Шекуларац на Скупштини Црвене звезде / Извор: МН Press

НИКАД ЛУЂА ПРИПРЕМА ЗА УТАКМИЦУ: Погледајте шта је Немања Матић урадио Банету Ивановићу на голфу (ВИДЕО)

Интересантно је да је на истом шампионату поред Шекуларца, још један репрезентативац Југославије заслужио вредну титулу. Легенда загребачког "Динама", нападач Дражен Јерковић, заједно са још пет фудбалера био је најбољи стрелац турнира.

Сви са НЕСТРПЉЕЊЕМ чекамо почетак Мундијала - Мондијала: Ипак, који израз је ИСПРАВНИЈИ и шта значи?!

Осим њега, те 1962. су четири пута тресли мрежу противничких голмана и Бразилци Гаринча и Вава, Чилеанац Лионел Санчез, Мађар Флоријан Алберт и совјетски репрезентативац Валентин Козмич Иванов.

Све најновије вести о Мондијалу у Русији можете да прочитате ОВДЕ.