Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Бинић се огласио - ИСКРЕНО ДО СРЖИ: "Постоји једна грешка код Стојковића..." Све изнео о сукобу Пиксија и Богдановића

08.12.2023. 11:20
Пише:
Србија Данас
Binić
Бинић / Извор: Фото: Youtube printscreen/RTS Један добар дан - Званични канал / MNpress

Данима се прича о релацији селектора српске репрезентације и популарног аналитичара.

У среду се навршило тачно три године откако нас је напустио један од наших легендарних певача Џеј Рамадановски. У емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1, Драгиша Бинић се осврнуо на сукоб Драгана Стојковића Пиксија и Радета Богдановића.

Рабио спреман да продужи уговор са ЈувентусомAdrijen Rabio

Рабио спреман да продужи уговор са Јувентусом

НА ДАНАШЊИ ДАН: Фудбалери Црвене звезде пре 32 године постали прваци светаFK Crvena zvezda

НА ДАНАШЊИ ДАН: Фудбалери Црвене звезде пре 32 године постали прваци света

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - СИТИ Грађанима меч без значаја и после кошмарне представе, али ипак ОГРОМНИ фаворити на МараканиZvezda

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - СИТИ Грађанима меч без значаја и после кошмарне представе, али ипак ОГРОМНИ фаворити на Маракани

- Моја генерација је излазила у његов клуб „Бомбо“ и тамо смо се стално виђали.  Био је природан, својим певањем преносио је невероватну емоцију, свака песма његова има његову животну причу у којима се бар 70% људи проналазило. Био је човек из народа. Није му сметало да буде и ван града, био је природан. Волео је спорт и често је певао на прославама и разним манифестацијама – каже Драгиша Бинић.

Бинић се осврнуо и на сукоб Драгана Стојковића и Радета Богдановића у медијима.

- Наш народ има своје специфичности. Након дугог времена, квалификовали смо се за Светско и Европско првенство, а допринос овом успеху су свакако дали и појединци. Постигнут је одређени резултат, отишли смо на турнир, а Савез је тиме добио финансијску подршку, која је практично ослонац за функционисање Фудбалског савеза Србије. У новијем периоду, такође смо добили помоћ од државе, што је разумљиво јер, када организација нема довољно ресурса, тражи се подршка. С обзиром на значај спорта у нашем друштву, држава пружа подршку. Ипак, можда смо понекад склони претеривању, као што смо то чинили и током дешавања око Светског првенства, стварајући негативну атмосферу и постављајући нереална очекивања. Генерације које су претходиле оставиле су високе стандарде које је тешко пратити. Иако је лепо што народ очекује високе резултате од својих спортиста, морамо схватити да постоје ситуације када то није могуће. Сличне изазове су пролазиле и друге земље које су веће од нас – каже Бинић и објашњава ли јавност треба да буде информисана о примањима селектора:

-  Није ствар у величини плате селектора или да ли је она висока или ниска. Селектор је дошао и одвео репрезентацију тамо где смо сви желели. Можда нису остварене бајне игре, али морамо сагледати и да ли имамо играче за то. Селектор је испунио своје обећање и одвео репрезентацију на жељени ниво, иако је то коштало одређену суму новца. Да ли је та сума превелика, то је питање које треба поставити људима који воде Савез. Постоји једна грешка код селектора, што он нема разлога да је крије. Он је обавио свој део посла и одвео нас тамо где смо желели. Питање величине плате, премија или награда није било спорно у том тренутку. Ако сматрамо да је прескупо, онда можемо тражити јефтиније решење и разматрати опцију другог селектора. Важно је напоменути да селектор и људи око њега нису одговорни за одлуке о финансијама. Коначну одлуку доноси руководство и извршни одбор Савеза. То треба имати на уму приликом анализе ситуације.

Dragiša Binić
Драгиша Бинић / Извор: Фото: К1 printscreen

На питање Бошка Јаковљевића, да ли је фудбал најскупљи спорт, Драгиша каже:

- Фудбал јесте изузетно важан спорт, али сматрам да је сваки спорт вредан пажње и поштовања. У прошлости, фудбал је био приступачан и популаран међу сиромашнијим слојевима друштва, а ентузијазам је често претегао над финансијским аспектом. Током генерација, играчи су тежили да створе каријеру у својој земљи пре него што би разматрали иностране опције ради зараде. Данас, финансијски ресурси у фудбалу су значајно порасли, али то није увек довољно да се постигну велики европски и светски резултати, с обзиром на растуће стандарде. Пример попут ПСЖ-а, где клубови вреде милијарду, показује разлике између некадашњег ентузијазма и садашњег економске стварности – каже Бинић, који је прокоментарисао изјаве Видића и Богдановића:

- Погрешне су адресе, јер ту нико ништа није отео и украо, све је званично и све постоји. Да ли је мало или много, имате оно "узми или остави", тако је нормално. Адреса је за оне ко је то одобрио, јер раније, када смо ми играли за репрезентацију, знало се да 20 или 30 посто иде за играчки кадар, све остало Савезу. Светска и Европска првенства управо служе Савезу, да би функционисао и помагао унутрашњи спорт, клубове и развој спорта. Овде је сад једном одлуком, преко 60% оде на играчки кадар, на стручни део и можда то јавности боде очи, али то је опет донето неком одлуком. Тај раскол између Видића, Пиксија, и Рада, не треба да буде, јер није корисно да се спортисти баве политиком. Сматрам да су мали неспоразуми нормални, али да претерана сујета може негативно утицати на постизање заједничких циљева. Морају да смање сујету,  како би се постигли бољи спортски резултати.

На крају, Бинић даје своје виђење групе коју је Србија извукла у жребу

- С Енглезима, Словенцима и Данцима може се играти, све зависи о приступу утакмици и спремности да се да све на терену - закључио је Бинић.