Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДУШАН ЂОКИЋ ЗА СД: Омиљени дерби завршен 0:0, најдражи гол лак за погодити, а сан - још увек Звезда

24.07.2022. 16:00
Пише:
Србија Данас/С. М.
Dušan Đokić
Душан Ђокић / Извор: МН Press

Недавно је постао шеф струке у Јагодини.

Душан Ђокић је провео сезону и по у Црвеној звезди, што на папиру не изгледа као предуг период, међутим био је више него плодоносан. За то време Ђокић је успео да освоји две дупле круне са црвено-белима, постигне 22 лигашка поготка, а на европској сцени погоди мрежу ни мање ни више него - Анћелотијевог Милана.

Одсуство косе, присуство голова, то су две основне карактеристике расног шпица из Прокупља, као и превасходни разлози зашто га се навијачи и данас сећају са радошћу и широким осмехом на лицу.

БОГДАН ОБРАДОВИЋ ЗА СД: Новак има душу попут Христа, свет је искварен, зато га мрзе

БОГДАН ОБРАДОВИЋ ЗА СД: Новак има душу попут Христа, свет је искварен, зато га мрзе

БОБАН БАЈКОВИЋ ЗА СД: Оно што је Стојковић урадио је недопустиво, љубав се не продаје ни за 100 милиона

БОБАН БАЈКОВИЋ ЗА СД: Оно што је Стојковић урадио је недопустиво, љубав се не продаје ни за 100 милиона

Ђокић је недавно постао тренер Јагодине. Екипа која је некад освојила Куп Србије сада игра у трећем рангу, али амбиције их вуку ка елити и ту су се управа и нови шеф струке нашли.

- Кад су ме звали људи из Јагодине, прво ме је име клуба, традиција, то ме привукло. Доста је млада екипа, после неколико дана заједно су одлични утисци, кренули смо неки мој систем рада да користимо. Пријатно сам изненађен на ком нивоу клуб функционише. Људи су одржали неки организациони ниво из Суперлиге иако су у трећелигашком рангу тренутно - почео је Душан Ђокић разговор за sd.rs.

Dušan Đokić
Душан Ђокић / Извор: МН Press

Оптимизма младом стручњаку не мањка, сматра да ће Јагодина опет војевати битке са највећим српским клубовима.

- Сигуран сам да ће бити тако у неко догледно време. У ствари, убеђен сам. Управа има јасну визију шта и како хоће да ради, ту су нам се поклопиле идеје и један од главних разлога што смо се брзо договорили јесте што имамо исту визију будућности - уверен је 42-годишњи Ђокић.

Међу јавом и међ сном

Он је за Звезду наступао од јануарског прелазног рока у сезони 2005/06. све до лета 2007. Тада је остварио играчки сан, а који му је тренерски?

- Исти као и док сам био фудбалер. Сан ми је Црвена звезда, није тешко погодити - као из топа одговара Ђокић.

Dušan Đokić
Душан Ђокић / Извор: МН Press

Образложио је причу о свом омиљеном клубу и моменту у ком се Црвена звезда налази.

- У Звезди су поставили стандарде у последњих пар година изласком у Европу. Сваком следећем тренеру биће врло тешко. Деки Станковић обара рекорде, постављен је добар стандард. Ја се искрено надам да ће сад доћи до Лиге шампиона. Сваки играч који је у Звезди, он поседује квалитет за Звезду, само је питање времена адаптације. Ови играчи који су сад дошли, види се да ће са староседеоцима бити та спона која ће успети да "преломи" за Лигу шампиона. Имају искуство, младост, квалитет - пун је речи хвале бивши ас црвено-белих.

Где је Звезда, природно се надовезује и Партизан. "Вечити" ривали су ту да гурају један другог ка бољим резултатима и већим успесима, а међусобни мечеви су били и остали светковина. Ђокић је био центарфор, човек од голова, али омиљени дуел против највећег ривала био му је онај завршен резултатом - 0:0.

- Први мој дерби ми је омиљени, на стадиону Партизана, било је 0:0. Ту смо ломили првенство, после узели дуплу круну. Остале су нам биле три утакмице до завршетка првенства и успели смо то да приведемо крају - открио је Ђокић своју омиљену утакмицу против црно-белих. У питању је иначе сусрет који се одиграо 1. априла 2006. године, био је то 126. пут да су београдски ривали укрстили копља.

Оригиналан избор омиљеног дербија, али за омиљени гол у мечевима Звезде и Партизана ипак нешто уобичајенији избор. Многи ће се сложити да је најлепши онај из 1995, то каже и Душан Ђокић.

- То мора бити гол Небојше Крупниковића. Било је пуно лепих, и Пиксијев из корнера, много њих, али тај Крупниковићев је обележио дербије у последњим деценијама - без сумње је свог фаворита изнео Ђокић.

Погодак најбољем тиму Европе

А његов најдражи гол у каријери? Ни ту му није било тешко да одговори, сви памте како је 2006. Дида вадио лопту из мреже на Маракани.

- Сигурно против Милана. Обележио је моју каријеру. У том тренутку нисмо били свесни њихове моћи. Оно што је мени драго јесте што смо у две утакмице дали све што смо могли, заједно са навијачима. Можда против најбоље екипе у историји Милана, што су касније и доказали освајањем Лиге шампиона те сезоне. Из овог угла кад бих анализирао, то је "дрим тим" - јасан је Ђокић.

Подсетимо, те 2006. Милан је на "Маракану" изашао у саставу Дида, Кафу, Шимић, Костакурта, Сержињо, Пирло, Седорф, Гатузо, Кака, Ђилардино, Инзаги. Црвена звезда јесте изгубила тај меч 2:1, реванш 1:0, међутим против оваквих асова играла је више него часно, а Милан је до краја сезоне успео да стигне до европског трона.

Има ли Душан Ђокић посебна осећања према неком играчу из табора највећег ривала?

- Немам неког најдражег, али између нас постоји узајамно поштовање. Један респект, тај кодекс се и даље поштује као и из времена кад сам ја играо. На терену је нешто друго, али ван тога само поштовање једни према другима - дипломатски је одговорио.

Dušan Đokić i Branimir Bajić
Душан Ђокић и Бранимир Бајић / Извор: МН Press

За крај, питање које "мора". Шансе Србије на предстојећем Светском првенству и да ли је Драган Стојковић тренерски идол тренутном шефу струке Јагодине?

- Пикси ми је један од узора, и у тренерском смислу и сваком другом. Један од разлога је што је био председник Црвене звезде у периоду кад сам ја био тамо, знам са колико харизме, знања и самопоуздања он то све ради. Ниједног тренутка се нисам питао када је постављен за селектора да ли ћемо пре свега отићи на Светско првенство. Исто тако, мислим да можемо бити једно озбиљно откровење првенства. Види се печат тренера, његова рука, играчи су на својим местима, оно најбоље што има Србија он то користи максимално. Имамо изгледне шансе да направимо "бум" - у 'пиксијевском' маниру завршава излагање Душан Ђокић.

Најновије вести из света фудбала можете наћи ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО: Погледајте умеће са лоптом Иване Игњантовић, бивше девојке Звездиног голмана Зорана Поповића