Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФСС СЕ ОПЕТ ОГЛАСИО: Ко су појединци који на брзину желе да спроведу изборе у ОКС? (ФОТО)

25.12.2016. 09:58
Пише:
Србија Данас
FSS
ФСС / Извор: МН Press

- Ароганција коју руководство ОКС показује представља очигледно непоштовање воље великог броја савеза - наводи се између осталог у саопштењу.

Поводом новонастале ситуације везане за изборе у Олимпијском комитету Србије огласио се и Фудбалски савез Србије. Прво је ФСС затражио одлагање Изборне скупштине, а затим је уследио одговор у којем се наводи да је то немогуће. Због тога, национални фудбалски савез издао је ново саопштење које преносимо у целости. 

ЕСКПРЕСНО: Из ОКС су ОВАКО одговорили на захтев из ФСС

- Саопштење које је издао Олимпијски комитет Србије (ОКС), а потписао председник Изборне комисије ОКС, у потпуности је неприхватљиво како за Фудбалски савез Србије (FSS) тако и за све националне гранске спортске савезе који су подржали нашу иницијативу за одржавање демократских и поштених избора.

Контрадикторан је став званичника ОКС који су нашу поднету иницијативу оценили "као легитимну али закаснелу", пошто су исту такву иницијативу упућену пре више од месец дана оценили као "нелигитимну и неприхватљиву". Ароганција коју руководство ОКС показује представља очигледно непоштовање воље великог броја савеза (нашу иницијативу већ су подржали највећи грански савези, затим Спортски савез Србије као најмасовније спортско удружење у нашој земљи, а у наредним данима очекујемо потврду подршке готово свих чланова ОКС) и демонстрацију силе мањине чланова Олимпијског покрета у Србији над већином, која само захтева легалне и часне изборе, а не расписане и спроведене у дискриминаторским и правно неутемељеним условима.

Услед свега тога намећу се питања:

- Ко су појединци који по сваку цену и на брзину желе да спроведу изборе у ОКС засноване на дискриминаторским условима и за чији рачун спроводе силу над правом?

- Због чега не желе да пруже прилику да у демократски организованом изборном поступку буде више од једног кандидата за избор на функцију председника ОКС и прилику да победи кандидат који буде добио највише гласова чланова ОКС?

Рад ОКС, као кровне националне спортске организације, не би смео да буде девалвиран и понижен недемократским избором будућег руководства. Без узимања у обзир основног и најбитнијег начела рада Међународног олимпијског комитета (МОК) да се бори против свих облика дискриминације и да не признаје радње и резултате засноване на неједнакости, појединци који покушавају да одбаце нашу иницијативу, отворено крше наведено начело МОК-а, са апсолутно неутемељеним образложењем да је за одржавање поштених избора касно. Наглашавамо да за поштене изборе никада није касно и да једино што може да буде штетно јесте одржавање нелегитимних и недемократских избора у оквиру ОКС. Зато захтевамо да се Изборна скупштина ОКС заказана за 28.12.2016. године одложи, између осталог и зато што је заказана у складу са одредбама Статута ОКС за који Извршни одбор МОК-а никада није дао сагласност! Дужност прибављања сагласности на садржину одредби Статута ОКС постоји у складу са правилима прописаним члановима 28. и 29. Повеље МОК-а. Извршни одбор МОК-а никада није дао сагласност на предметне одредбе Статута, што чини будуће изборе нелегалним и нелегитимним. Такав битан правни пропуст доказује и чињеница да је ОКС на молбу Александра Шапића да му се одговарајућа одлука (сагласност) Извршног одбора МОК-а достави, као одговор доставио допис са потписом Дејана Симића - председника Изборне комисије ОКС да тражени акт ОКС не поседује. Због тога инсистирамо да се закаже седница Скупштине ОКС за 15. 01. 2017. године, како би се на време изменили спорни чланови Статута ОКС који су у супротности са Повељом МОК-а, а да се уједно, за 18. 02. 2017. године закаже седница Изборне скупштине. Нетачно је да за наш захтев нема времена јер је опште познато да је рок за спровођење избора које је прописао МОК најкасније 21. 02. 2017. године. Услед тога вас на време упозоравамо да нашу иницијативу у целости испоштујете и не дозволите да у години изузетних успеха српског спорта на Олимпијским играма у Рију падне љага на Олимпијски комитет.

Сасвим оправдано постављамо питање да ли је актуелни председник ОКС приликом свог избора на функцију испуњавао услове за избор који се сада траже од потенцијалних кандидата и да ли постоји дугогодишњи континуитет спровођења нелегалних и нелегитимних избора у ОКС, поготово када се узму у обзир и пресуде донете у споровима које је Филип Цептер водио против ОКС? Садржина пресуде Другог општинског суда у Београду из 2008. године, пресуде Врховног суда Србије из 2009. године и пресуде Апелационог суда из 2013. године недвосмислено доказују чињеницу да се Олимпијским комитетом Србије већ читаву деценију управља на нелегалан и нелегитиман начин. Судови ове земље су правоснажно пресудили да је смена бившег председника ОКС Филипа Цептера била нелегална па је јасно да су све даље радње које ОКС спроводио биле такође нелегалне.

Filip Cepter
Филип Цептер / Извор: МН Press

Иницијатива Фудбалског савеза Србије, између осталог, има за циљ да се једном за свагда прекине континуитет нелегалног управљања ОКС, а тај циљ је могуће остварити одржавањем легалних, демократских и легитимних избора у оквиру ОКС.

Због тога захтевамо да се уважи јасно изражена воља највећих националних гранских спортских савеза у Републици Србији који су као пуноправни чланови ОКС поднели иницијативу за одлагање заказане Изборне скупштине и измену спорних одредби Статута ОКС, које су у супротности са Повељом МОК, да се у рад ОКС уведе законитост и да се омогући фер и демократска борба за челно место ОКС - наведено је у саопштењу. 

ПА, ДА ЛИ ЈЕ ОВО У РЕДУ: Како су могли да ЗАБОРАВЕ Новака и његов ИСТОРИЈСКИ успех? (ВИДЕО)