Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДУЉАЈ ИСКРЕН: Стварно ми је жао што ниједан клуб није остао у Европи

31.12.2023. 10:01
Igor Duljaj, FK Partizan
Игор Дуљај, ФК Партизан / Извор: МН Press

Истакао је да је Лига конференција реалност за српски фудбал.

Након елиминације у квалификацијама за Лигу конференције, фудбалери Партизана направили су велико изненађење тиме што су јесењи део сезоне завршили на првом месту Суперлиге Србије. 

У потпуно неочекиваном тренутку: Враћа се Марко НиколићMarko Nikolić

У потпуно неочекиваном тренутку: Враћа се Марко Николић

Враћа се Кевин Де Брујне!Kevin de Brujne

Враћа се Кевин Де Брујне!

СД САЗНАЈЕ: Партизан враћа Стевана ЈоветићаJovetić

СД САЗНАЈЕ: Партизан враћа Стевана Јоветића

- Још нисам направио дубљу анализу свега шта се дешавало у протеклих неколико месеци. И даље одговарам на поруке и позиве, чак ни тај меч са Црвеном звездом још нисам ни одгледао. Ипак ово је ово само један део шампионата и постоји други део. Лепо је бити први. На нама је да радимо, да покушамо у овом прелазном року да Партизан буде јачи јер нас очекује велика борба. Екипе које су у врху неће бити оптерећене европским такмичењима и у сваком случају, биће много теже него што је то било у првом делу сезоне - истакао је Дуљај и додао:

- Европа је за све нас далеко и биће нам свима лакше ако будемо реални. Лига шампиона и Лига Европе су много изнад нас, Лига конференције је нажалост сада за српски фудбал - рекао је у новогодишњем интервјуу Танјугу тренер фудбалера Партизана Игор Дуљај. 

У последњем мечу јесењег дела сезоне, фудбалери Партизана су на свом терену победили Црвену звезду са 2:1 у 171. вечитом дербију.

Дуљај је открио шта га је највише обрадовало по завршетку меча. 

- Када сам видео да су навијачи и играчи срећни. Искрен осмех на лицима играча, да су знали да је победа заслужена и да све што су до сада радили да је то била награда за њихов труд и рад у последњих неколико месеци. Труд и рад су се исплатили. Искрен да будем, многи то нису очекивали, почев од људи који су у клубу - каже Дуљај и додаје да се овакав резултат није очекивао имајући у виду како су црно-бели завршили претходну сезону:

- Отишло је 11 играча што је заиста много. Морате да направите нов тим, свежа крв и то мора све да се уклопи и заиста је тешко то урадити за неколико месеци. Међутим, ми смо урадили нешто што би требало да изгледа као неки модел за будућност. Како се доводе неки играчи, и да то буду они који немају много година. Да буду играчи који могу преко Партизана да се афирмишу, а да у исто време клуб и профитира. То је била моја идеја када сам почео да људима око себе да формирам екипу.

Дуљај је потом објаснио како функционише по питању довођења играча. 

- Прво видите шта он очекује од Партизана и тренера. Ја сам обавио разговор са сваким играчем пре него што је дошао у наш клуб. Тако смо направили хемију и енергију како би то била позитивна прича у којој играју добри људи. Добар човек није професија, али је то изузетно важан фактор када се бавите овим послом.

Фудбалери Партизана су јесенас неславно завршили учешће у Европи. Остварен је један од најубедљивих пораза у историји клуба  од Нордсјеланда из Данске. У плеј-офу за пласман у Лигу конференција, црно-бели су прво изгубили у Данској са 5:0, а онда и у Београду са 1:0. 

- Партизан је и у прошлости губио са 5:0, па се није правила тако велика драма. Јесте срамота изгубити 5:0, међутим тај пораз ми је показао са каквим стварима се човек може суочити. Знате, пре него што одиграте меч са неким, ви морате да направите анализу. Име клуба понекада нема велики значај. Али систем, итекако има - рекао је Дуљај и додао како је изгледао његов развогор са тренером тима из Данске:

- Он ме је питао где су вам навијачи, а ја сам му рекао да нас бојкотују. Он те ствари није схватио и рекао ми је да клуб без стабилности и система не може да опстане. Ја сам упоредио нашег младог Трифуновића и њиховог играча који су исто годиште, на ком нивоу игра он а на ком нивоу игра Трифуновић који тек треба да покаже свој потенцијал. Њихов тај један играч ће се продати за 18 или 20 милиона евра. То све зависи из којег угла гледате. Неко ће рећи, ах 5:0 неки Данци. Гледајте како они функционишу и начин на који раде. Тај пораз је заболео, међутим нема стајања, нема предаје и радите и идете у оном правцу за који сматрате да је добар за Партизан.

Партизан није играо групну фазу неког европског такмичења ове сезоне, али је једини клубу из Србије који је остварио победу у Европи у јесењем делу. 

- Стварно ми је жао што ниједан клуб није остао у Европи. То причам из срца јер је то интерес српског фудбала, да имамо више бодова. Онда ће свима бити лакше. Али, са друге стране, болно је и не могу да се похвалим тиме, да је Партизан освојио три бода и остварио једину победу и то је само показатељ да смо у великом проблему. Морамо да будемо прво стабилни. Један играч неког европског клуба, да почном од голмана, кошта 50 милиона евра. И онда ми сањамо и маштамо. То је једно, али је реалност потпуно друга прича.

Дуљај истиче и да му је подршка навијача веома важна у овом тренутку. 

- Свакодневно се сусрећем на улици са људима који симпатишу Партизан и Црвену звезду. Кажу ми свака част, волимо тај фер-плеј, волимо начин на који се борите. То ми даје снагу јер постоје људи који цене то што се овде ради, и колико се боримо. Навијаче и обичан народ не можете никада да преварите. Ја увек апострофирам само спортску причу. Увек пуштујемо себе и све противнике - каже тренер црно-белих и додаје да су му победе у последњим тренуцима најлепши моменти у првом делу сезоне.

- То нас је још више ојачало и ту проради неки адреналин где играчи и навијачи скачу и радују се. Имало смо ситуације где дамо гол где немамо коме да се окренемо и са ким да прославимо гол. Сада видите да је то другачија ситуација. Видите навијаче на истоку и западу, велика подршка навијача када играте гостујуће утакмице где се не осећате као гост. Дакле, сада када постигнемо гол имамо где да се окренемо и са ким радост да поделимо.

Дуљај је у играчкој каријери носи дрес три клуба - Партизана седам година, Севастопоља четири године и Шахтјора шест година.

Управо је у украјинском клубу започео и тренерску каријеру, где је у периоду од 2016. до 2019. био помоћник.

Некадашњи везни фудбалер је више пута истакао да је и даље у контакту са првим човеком Шахтјора Ринатом Ахметовим и представницима тог тима. 

- Свакодневно се чујем са спортским директором клуба Даријом Срном, он је сада и био на дербију. Шахтјор је купио левог бека (Иракли Азаров) из Црвене звезде, који је играо Лигу шампиона, играће сада Лигу Европе. Чујем се са њима, делимо савете, како они функционишу, како се овде ради, тако да имам велику подршку. Многе ствари које сам тамо научио примењујем овде.

За крај разговора, уследиле су новогодишње честитке. 

- Прво бих пожелео свима здравље, то је најважније. Нада постоји да нешто може да се уради. Ја сам увек за спортску причу. Прво желим свима здравље јер када смо здрави можемо да помогнемо себи, а када можемо да помогнемо себи онда можемо помоћи и људима око себе - закључио је Дуљај.