Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАКО ДО МУНДИЈАЛА? Претежак задатак за Орлове, ако будемо други! Ево ко нам стоји на путу за Катар

08.09.2021. 10:42
Dragan Stojković Piksi
Драган Стојковић Пикси / Извор: МН Press

Бараж може све да закомпликује.

Репрезентација Србије је ремијем против Републике Ирске (1:1) у Даблину пала на друго место у Групи А квалификација за Мундијал следеће године у Катару. Упркос нерешеном исходу, радује игра Орлова, који су пружили одличну партију и  поново враћају веру у репрезентативни фудбал, те сви сада у изабранике Пиксија гледају као на тим који може угрозити селекцију Португалије на првом месту које води директно на Светско првенство.

Уз ватромет и бакљаду Билећа дочекала Тијану Бошковић – Mozzart најбољој одбојкашици света поклонио терен

Уз ватромет и бакљаду Билећа дочекала Тијану Бошковић – Mozzart најбољој одбојкашици света поклонио терен

КАЖЕ ДА СУ ЗАСЛУЖИЛИ ВИШЕ: После Пиксија, такође и селектор Ирске изнео виђење меча

КАЖЕ ДА СУ ЗАСЛУЖИЛИ ВИШЕ: После Пиксија, такође и селектор Ирске изнео виђење меча

ОВАКВОЈ СТАТИСТИЦИ БИ И МЕСИ ПОЗАВИДЕО: Сергеј Милинковић Савић одиграо меч ЖИВОТА, а биће упамћен као ТРАГИЧАР

ОВАКВОЈ СТАТИСТИЦИ БИ И МЕСИ ПОЗАВИДЕО: Сергеј Милинковић Савић одиграо меч ЖИВОТА, а биће упамћен као ТРАГИЧАР

Србија је тренутно другопласирана у Групи А, Португалци имају два бода више, али у директном дуелу у Лисабону можемо доказати да смо бољи и пласирати се у Катар.

Шта ако не будемо први?

Уколико чета окупљена око Кристијана Роналда задржи пол позицију, постоји и други начин, ипак, доста тежи. 
Србија ће, у случају да буде друга у групи, играти плеј-оф фазу за Мундијал која је далеко другачија него сва досадашња доигравања за највећу светску смотру фудбала. 

Fudbalska reprezentacija Srbije
Фудбалска репрезентација Србије / Извор: Реутерс

Из Европе ће у Катар отићи 13 тимова, десет победника група и још три селекције. Наиме, десет другопласираних тимова и два најбоље рангирана састава у Лиги нација, а да нису у најбоља два тима у својој групи у квалификацијама за Мундијал, чиниће 12 селекција које ће се такмичити за пласман на Мундијал.

Тих 12 тимова биће распоређени у три “пута”, тј. три нок-аут фазе.

Fudbalska reprezentacija Portugalije
Фудбалска репрезентација Португалије / Извор: Профимедиа

Играће се једна утакмица полуфинала и једна утакмица финала у сваком од та три “пута”, што би значило да нас у том случају две победе воде на Мундијал. Оно што је већ сада прилично извесно, јесте да ће Србија бити домаћин полуфинала плеј-офа уколико се деси да буде другопласирана у групи А квалификација за Мундијал. 

Када се играју те утакмице?

Мечеви се играју у марту. Најпре је на програм полуфинални сусрет, и победници тих дуела пролазе у финале, а ко у њему слави ићи ће у Катар. Исто важи за све три групе, тј. три “пута” у другој фази европских квалификација за светско првенство, које се подсећамо по први пут играју у овом формату.

Ко би све могао бити другопласирани?

Ово је горуће питање досададшњег циклуса, а тренутни резултати и стање на табелама може донети неке врло неугодне ривале Орловима.

Рецимо, у групи Б, Шпанија тренутно јесте трећепласирана, са бодом предности, али и две утакмице више у односу на другопласирану Шведску.

Alvaro Morata
Алваро Мората / Извор: Профимедиа

Затим, ни ситуација у групи Ц није ништа мање изазовна. Актуелни првак Европе, Италија заузима челно место, са чак четири бода више, али такође са два сусрета предности у односу на Швајцарце. Реми Азура са Бугарима може скупо коштати шампиона Старог континента, И уколико Швајцарска у мечевима са осталим екипама оправда улогу фаворита, са још ремијем са Италијанима, комотно их могу прећи и директно отићи на Мундијал.

Fudbalska reprezentacija Italije
Фудбалска репрезентација Италије / Извор: Профимедиа

Неизвесно је и у групи Г, Норвешка и Холандија имају по 13 бодова, а свакако да сви више прижељкују Скандидавце за ривала у потенцијалном баражу.

Идентична ситуација је у групи Г, где Хрвати и Руси такође имају по 13 бодова.

Ко ће из Лиге Нација у бараж?

Поред десет другопласираних екипа, ту стижу и два најбоље рангирана лидера својих група у Лиги нација. Ту постоји 14 потенцијалних кандидата, међутим, уколико селекције заузму једно од прва два места у квалификационој групи за Мундијал, уступају место некој другој екипи из Лиге нација. 

На пример, у првом рангу овог такмичења, прва места у својим групама заузимају Француска, Белгија, Италија и Шпанија, које су тренутно међу прва два тима у квалификацијама, те њихов пласман у бараж из Лиге нација отпада.
Из ранга Б, најбоље пласиране на ранг листи, а да су лидери својих група у Лиги нација су Велс и Аустрија, и оне би да се квалификација сада заврше, ишле у бараж иако нису у прве две екипе својих квалификационих група.

Уколико се “попну” међу два најбоља, врло лако се може дестити да се места уступе рецимо Словенији, Црној Гори, Албанији, па чак  Гибралтару и Фарским Острвима, које би као лидери својих група у најнижем рангу Лиге нација успеле да дођу до баража, уколико се коцкице поклопе и боље рангирани “лидери” буду међу прва два тима квалификационих група за Мундијал.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Фудбалска репрезентација Србије / Извор: Профимедиа

Португалци су први на табели, али нису блистали у овим квалификацијама, показали смо да се са њима може играти, те ће изабраници Пиксија покушати да већ после групне фазе обезбеде пласман у Катар. Уколико до тога не дође, имаћемо прилику за поправни, у којој ћемо можда морати да прескочимо две прилично јаке препреке.

Подсећамо на сваки Мундијал у овом веку на који се наша селекција пласирала, учешће је обезбедила са првог места, избегавши мечеве баража. Стога, у Португалији нема сумње да ће Србија ићи на победу!

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа Кристина Митровић, супруга репрезентативца Александра Митровића

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.