Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН КУЈУ ПЛАНОВЕ ЗА ПРЕЛАЗНИ РОК: Ево кога су вечити доводили на зиму

02.01.2022. 10:52
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Stanojević, Dejan Stanković
Александар Станојевић, Дејан Станковић / Извор: МН Press

Занимљива имена.

Кроз Црвену звезду и Партизан у протеклих 10 година прошао је велики број фудбалера. Поједини су оставили више него добар траг, али је било и оних који се нису прославили у дресу вечитих. Овога пута ћемо се усресредити на зимска појачања најљућих ривала.

СТАНОЈЕВИЋ БИ ДА ДОВЕДЕ ЗВЕЗДИН ТАНДЕМ: Сматра да су њих двојица играчи за велика дела

СТАНОЈЕВИЋ БИ ДА ДОВЕДЕ ЗВЕЗДИН ТАНДЕМ: Сматра да су њих двојица играчи за велика дела

БОРЈАН БИО ГЛАВНИ НА ЗВЕЗДИНОЈ ПРОСЛАВИ: Он, Драговић и Саного направили хаос, голман открио НАЈДУБЉУ ИНТИМУ (ВИДЕО)

БОРЈАН БИО ГЛАВНИ НА ЗВЕЗДИНОЈ ПРОСЛАВИ: Он, Драговић и Саного направили хаос, голман открио НАЈДУБЉУ ИНТИМУ (ВИДЕО)

КВАРТЕТ ПРЕД ОДЛАСКОМ ИЗ ЗВЕЗДЕ: Терзић о ПОНУДАМА за њих ЧЕТВОРИЦУ! На Маракану стиже СТРАНАЦ!

КВАРТЕТ ПРЕД ОДЛАСКОМ ИЗ ЗВЕЗДЕ: Терзић о ПОНУДАМА за њих ЧЕТВОРИЦУ! На Маракану стиже СТРАНАЦ!

Црвено-бели би могли рећи да су боље прошли од црно-белих имајући у виду да су титулу шампиона освојили шест пута у односу на Партизанова четири наслова.

У сезони 2011/12 клуб са Маракане је био изузетно активан, у јануарском прелазном року је доведено чак осам фудбалера, за разлику од Партизана који је завршио долазак само Милоша Остојића из Телеоптика. Те зиме у Звезду су стигли Душко Тошић, Марко Мирић, Марко Перовић, Филип Младеновић, Лука Миливојевић, Лука Милуновић, Никола Максимовић, Натанијел Асамоах, али ни то није била гаранција да клуб дође до титуле, пошто је екипа коју је са клупе у првом делу сезоне предводио Александар Станојевић освојила пети узастпни наслов. Црвено-бели су ипак у другом делу сезоне успели да савладају вечитог ривала (1-0) и то на његовом стадиону у мечу без резултатског значаја. 

Следеће зиме у Партизан су стигли Елиомар, Немања Којић, Предраг Лука и Томислав Пајовић. Једино Којић од горе поменутих је донекле успео да остави траг у црно-белом дресу, на 57 мечева је постигао 17 голова, а навијачи Партизана сигурно памте онај постигнут погодак у надоканди времена у вечитом дербију 2014. године, међутим тај гол на крају није био довољан да Партизан дође то титуле у тој сезони.

Црвено-бели су са друге стране довели само Луиса Гарида, који је у клуб стигао из хондураске Олимпије и одиграо је свега десет мечева, без икаквог учинка. Те сезоне је титула по шести пут заредом отишла у Хумску.

У сезони 2013/14 је дошло до прекида доминације Партизана, пошто је Црвена звезда после седам година паузе поново засела на трон. Један од најбитнијих фактора су појачања која су те зиме стигла на Маракану. Из кипарског Анортозиса је дошао црногорски штопер Саво Павићевић, као и Дејан Келхар из азербејџанске Габале који су чинили сјајан тандем на штоперским позицијама у тиму Славише Стојановића. Партизан је довео Мирослава Вулићевића, Бранислава Трајковића, Данка Лазовића и Николу Дринчића, али нису успели да се супроставе најљућем ривалу, иако су успели да славе у дербију у другом делу сезоне 2-1, горе поменутим голом Којића.

Сезону 2014/15 обележило је избацивање Црвене звезде из свих европских такмичења, па је Партизан поприлично лако дошао до титуле. Црвено-бели су покушали на зиму да преокрену ситуацију са бројним појачањима, од којих је сигурно најинтересантније довођење Џошуе Паркера, који је у клуб стигао као огромно појачање, пошто је пре Звезде наступао и за Квинс Парк Ренџерс који се тих година такмичио у Премијер лиги. Овај експеримент је на крају испао као огроман промашај руководства тима из Љутице Богдан, пошто је постигао свега четири гола на 15 одиграних мечева. Поред Паркера, у клуб су стигли и Мамабу Мбођ, Милош Цветковић, Саша Стојановић, Гболахан Салами и Петар Орландић који такође нису заблистали у црвено-белом дресу. Ово је било једно од најлошије одрађених прелазих рокова Црвене звезде у новијој историји.

Džošua Parker
Џошуа Паркер / Извор: МН Press

За разлику од својих комшија Партизан није срљао у зимском прозору, па се у Хумску вратио Стефан Бабовић, а стигли су и Грегор Балажиц, као и Бранко Пауљевић из нишког Радничког.

Црвена звезда је идуће зиме имала доста бољи прелазни рок. У клуб је, између осталих, стигао Дамијен Ле Талек, из руске Мордовије, који је био изузетно користан у наредним годинама, пошто је могао да игра и на позицији штопера и на месту задњег везног. У Партизан је стигло чак девет фудбалера, али су до трона на крају стигли црвено-бели. Клуб из Хумске је тог јануара потписао Николу Миленковића, као и Бразилца Евертона Луиза који су били светла тачка тог трансфер рока, док су се са друге стране довођење Филипа Кнежевића, Марка Јовановића, Седрика Гогуе и Исмаела Фофане показали као промашаји управе. 

FK Partizan, FK Crvena zvezda
ФК Партизан, ФК Црвена звезда / Извор: МН Press

Партизан је у сезони 2016/2017 са клупе предводио Марко Николић, који је успео да стигне до титуле поред прошлосезонске неприкосновене Црвене звезде, која је годину раније завршила као прва са чак 28 бодова предности у односу на другопласиране црно-беле. У клуб из Хумске у јануару је стигао Леандре Тавамба, који је са великим успехом носио црно-бели дрес у наредних годину дана. Стигао је и леви бек Мухамед ел Мунир, али се није показао као права аквизиција.

Црвена звезда је довела чак 12 играча у овом прелазном року, многи никада нису добили шансу, као што су Срђан Вујаклија, Лазар Туфегџић, Александар Станковић, Милан Сенић, Калид Аучо, Абрахам Фрипонг. Међу њима је био и Милан Павков, који је стигао из Радничког из Ниша као први стрелац лиге. У клуб је те зиме дошао и Ричмонд Боаћи који је по бројкама био импресиван у Црвеној звезди, пошто је на 104 меча постигао 60 голова. 

Ričmond BOaći
Ричмонд БОаћи / Извор: МН Press

Од наредне сезоне је кренула потпуна доминација Црвене звезде, клуб је преузео Владан Милојевић и већ у првој сезони их довео до титуле. Клуб је заиграо Лигу Европе, а на зиму је из Олимпијакос стигао Ел Фарду Бен, једно од најбољих појачања црвено-белих у овом веку. Партизан је ангажовао чак десет појачања, од којих су се једино Александар Поповић, Саша Здјелар и Слободан Урошевић показала у добром светлу. Међу промашајима су Страхиња Јовановић, Владимир Ђилас, Јури Вакулко, Ђорђе Ивановић, Драмане Салу.

Руководство Црвене звезде је било веома активно у наредном прелазном року, на Маракану су стигли Зе Маркос, Немања Милуновић, Мирко Иванић, Милан Гајић, Алекса Вукановић, Ерик Јирка и Милош Вулић, док је Партизан много лошије прошао с обзиром да су у Хумску стигли Никола Лакчевић, Страхиња Бошњак, Муса Нђије, Дејан Георгијевић који једва да су забележили који наступ за црно-беле, па је титула без много узбуђења завршила на Маракани.

Сезона 2019/20 донела је наставак надмоћи Звезде у односу на све противнике у Србији, поново је освојена титула, клуб је заиграо Лигу шампиона по други узастопни пут, а на Маракану су те зиме стигли Секу Саного, Страхиња Крстевски и Жељко Гаврић. Од тројице играча једино је Саного и даље у црвено-белом дресу, додушеи Крстевски је под уговором са шампионом Србије, али је на позајмици у италијанској Гравини. Што се тиче Гаврић, он је тренутно фудбалер мађарског Ференцвароша. 

Са друге стране брда, Партизан је у јануару довео Ивана Милосављевића, Алексу Јанковића, Луку Цуцина, Бојана Матића и Уроша Витаса. Овај прелазни рок црно-белих се може упоредити са Звездиним из сезоне 2014/15, пошто нико од поменутих фудбалера није донео Партизану ама баш ништа. 

Црно-бели су идуће године довели Марка Живковића из Вождовца, а у тим је стигао и Никола Терзић из Чукаричког. Партизан је тим довођењима покушао да преокрене ситуацију на табели, пошто је на полусезони Звезда имала већ осетну предност, али је на циљ поново први стигао вечити ривал. 

На Маракану су у јануару прошле године стигли Никола Станковић, Ричард Одада, Лука Марковић, Стефан Фићовић, Аксел Бакајоко и Филипо Фалко и са Црвеном звездом освојили 32. титулу шампиона. 

Остаје да се види како ће проћи вечити у овом меркату. 

Све најновије вести о ФК Партизан прочитајте ОВДЕ

Најновије вести о ФК Црвена звезда можете наћи ОВДЕ.

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа Нора Сегура, бивша девојка Тима Хауарда

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.