Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОКЕЗА: Два играча млађа од 21 године у стартној постави одлична ствар за српски фудбал

26.06.2020. 18:27
Пише:
Танјуг
FSS
ФСС / Извор: МН Press

Ново правило ступа на снагу од следеће сезоне.

Одлука да сваки клуб Суперлиге од следеће сезоне у стартној постави има најмање двојицу играча испод 21 године утицаће позитивно на будућност српског фудбала, изјавио је председник Фудбалског савеза Србије (FSS) Славиша Кокеза.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ДОВЕЛА ПОЈАЧАЊЕ: Похвале пљуште, да ли више подсећа на Пиксија или Рамба (ФОТО)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ДОВЕЛА ПОЈАЧАЊЕ: Похвале пљуште, да ли више подсећа на Пиксија или Рамба (ФОТО)

САВО ПОТВРДИО: У Партизан стиже ПОЈАЧЕЊЕ из Јувентуса, договорен и још један ПОТПИС

САВО ПОТВРДИО: У Партизан стиже ПОЈАЧЕЊЕ из Јувентуса, договорен и још један ПОТПИС

КОН ОТВОРЕНО О ДЕРБИЈУ: Ево ко сноси ОДГОВОРНОСТ за нови талас короне! Ово је ГОРЊА граница за мечеве!

КОН ОТВОРЕНО О ДЕРБИЈУ: Ево ко сноси ОДГОВОРНОСТ за нови талас короне! Ово је ГОРЊА граница за мечеве!

Кокеза је гостујући на РТС-у говорио и о повратку фудбала после пандемије корона вируса, проширењу лига, значају успеха наших клубова на међународној сцени, улагању у инфраструктуру, помоћи Савеза клубовима, предстојећим мечевима најбољег националног тима…

- Била је то пре свега доста необична ситуација, јер фудбалски свет се још није био суочио са нечим сличним. Било је потешкоћа у самој организацији али захваљујући људима из Фудбалског савеза Србије и Заједници клубова Супер и Прве лиге који су били у сталној комуникацији са Министарством спорта и наравно свим клубовима, мислим да смо све активности организовали на један добар и квалитетан начин, колико је то било могуће у овим условима. После свега, могу да закључим да је све било успешно организовано - рекао је Кокеза.

Следеће сезоне српска елитна лига имаће исти број клубова као и Примера, Серија А или Премијер лига.

- Пошто смо се нашли у специфичној ситуацији због пандемије коронавируса, упутили смо допис свим клубовима Супер и Прве лиге да се изјасне да ли мисле да треба да имамо лигу са 16, 18 или 20 клубова. И већина клубова се изјаснила да елитна лига треба да се прошири, а Фудбалски савез Србије само је испоштовао њихову жељу и донео одлуку да наредне сезоне имамо Суперлигу са 20 клубова, односно Прву лигу са 18. Мислим да је та одлука поштена и фер према свим клубовима, јер као што знамо, првенство се није наставило са плеј-офом и плеј-аутом, одиграна су само четири кола и да не би сада улазили у то да ли је неки клуб оштећен тим чином, донели смо одлуку за коју мислим да је најправеднија и најпоштенија за све клубове Супер и Прве лиге.

Многи клубови су доста тога изгубили због пандемије, а Фудбалски савез је у тој ванредној ситуацији помагао многе клубове, од нижих рангова такмичења до Прве и Супер лиге.

- И то ћемо наставити да радимо и убудуће. А за тренутак бих се вратио на претходно питање и истакао једну важну ствар, а то је да ће од наредне сезоне сви клубови Суперлиге имати обавезу да у стартној постави имају двојицу играча који су млађи од 21 године што је јако значајно за подизање квалитета и развој младих фудбалера. Самим тим, већи квалитет појавиће се и у млађим селекцијама свих репрезентативних селекција. Ради се о одлуци која ће дефинитивно много утицати на развој наших младих играча.

Због коронавируса УЕФА је променила систем и термине такмичења, тако ће клубови играти само по један квалификациони меч на путу до Европе…

- Биће то мач са две оштрице. Када се игра само једна утакмица и то зависи на чијем терену, то практично значи да клубови са слабијим рејтингом имају већу шансу за пролаз у наредну рунду него да се играју две утакмице. Тешко је рећи да ли је то плус или минус за наше клубове, зависи много од жреба и квалитета противника.

Претходних сезона Црвена звезда и Партизан су имали добре наступе на међународној сцени.

- Ти резултати су јако значајни за наш фудбал, из више разлога. Прво, самим пласманом у групну фазу Лиге шампиона и Лиге Европе, Црвена звезда и Партизан су добили значајна средства од УЕФА, као и Фудбалски савез из Фонда солидарности УЕФА. И тај новац смо искористили да извршимо реконструкцију терена на великом броју стадиона у Србији. На преко 20 терена су замењене травнате подлоге, на неким су постављене подлоге са вештачком травом. Реновиран је велики број свлачионица, имали смо улагања и на неким трибинама, негде су постављени рефлектори… Много смо уложили у инфраструктуру и наставићемо да радимо и улажемо. А наравно, огроман бенефит имала је и држава, народ је могао да гледа велике, највеће фудбалске звезде данашњице захваљујући пласману наших клубова у групну фазу Лиге шампиона и Лиге Европе“.

У фокусу ће ускоро бити и утакмице репрезентације…

- У септембру нас очекују мечеви у Лиги нација са Русијом и Турском, биће то прилика за селектора Љубишу Тумбаковића да још једном провери све кандидате за најбољи национални тим пред дуел са Норвешком у Ослу, 8. октобра. Наравно, желимо и добре резултате у новом циклусу Лиге нација, али то ће нам пре свега бити добра припрема за најважнију утакмицу на путу до Првенства Европе и надам се да ће селектор и играчи учинити све да се из Осла Србија врати као победник“.

На крају, Кокеза је говорио и о својој борби против корона вируса.

- Говорио сам раније о томе, прва три, четири дана се нисам осећао добро, имао сам проблема са дисањем и плућима, а како температура почне да пада онда је и осећај бољи, опорављате се полако. Сада се добро осећам, а искористио бих прилику да се још једном захвалим свим члановима медицинског особља, докторима, сестрама на великој посвећености и исказаном професионализму. Они су наши јунаци и заслужују једно велико хвала од Србије - истакао је Кокеза.

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа италијанска кошаркашица Валентина Вињали.

Штопер Војводине откуцао Хрватима Звезду и Партизан, а онда открио колико вреди Садик

Штопер Војводине откуцао Хрватима Звезду и Партизан, а онда открио колико вреди Садик

РЕШИО СВЕ ДА КАЖЕ: Саво ПРОГОВОРИО о Лалатовићем перформансама, ПОВРЕДАМА Суме и Лазара, извођачима пенала...

РЕШИО СВЕ ДА КАЖЕ: Саво ПРОГОВОРИО о Лалатовићем перформансама, ПОВРЕДАМА Суме и Лазара, извођачима пенала...

КЛОП ОДЛЕПИО ЗБОГ ТИТУЛЕ: Ово је НЕВЕРОВАТНО, ово је за КРАЉА Кенија, ово је за Стивија (ВИДЕО)

КЛОП ОДЛЕПИО ЗБОГ ТИТУЛЕ: Ово је НЕВЕРОВАТНО, ово је за КРАЉА Кенија, ово је за Стивија (ВИДЕО)