Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОКЕЗА ЈАСАН: Неће селектора смењивати медији (ФОТО)

20.10.2017. 08:13
Пише:
Србија Данас/спортски журнал
Slaviša Kokeza i Slavoljub Muslin
Славиша Кокеза и Славољуб Муслин / Извор: МН Press

Реаговао председник ФСС.

Председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза огласио се поводом информација да ће Славољуб Муслин бити смењен са места селектора националног тима и да ће на његово место доћи Драган Стојковић Пикси, упркос томе што је Муслин одвео "орлове" на Мундијал у Русију.

ШОК: Звезда ослабљена у наредном периоду (ФОТО)

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ: УЕФА номиновала Србина за играча кола Лиге Европе (ФОТО)

- Што се тиче тога шта медији пишу и шта се прича у јавности, уз дужно поштовање и вас из медија и комплетне јавности, медији и новинари нису ти који ће смењивати и постављати селектора! Постоје институције у оквиру ФСС које се баве својим послом и око тога могу да одлучују само људи и органи из наше куће фудбала. Све приче о томе да сам се са неким договорио да се мења или не мења селектор, јесу новинарске шпекулације - рекао је Кокеза "Спортском журналу".

Председник ФСС је истакао да је направљен огроман успех пласманом на Светско првенство и да највеће заслуге за то припадају играчима и селектору Муслину.

- Селектор је отишао на пут ван земље, као и спортски директор ФСС Горан Буњевчевић и између нас није било никаквих разговора о томе како и на који начин ћемо се припремати за наредне пријатељске утакмице, односно за СП у Русији.Очекујем да следеће недеље, када се Муслин и Буњевчевић врате са пута, седнемо и разговарамо на различите теме. Да видимо каква су размишљања селектора и спортског директора и да видимо у ком облику и на који начин ћемо наставити да функционишемо - рекао је Кокеза.

Упитан до када Муслин има уговор, Кокеза је одговорио да су у ФСС "уговори специфични".

Slaviša Kokeza i Slavoljub Muslin
Славиша Кокеза и Славољуб Муслин / Извор: МН Press

- Сви уговори имају клаузулу и Изврпни одбор ако процени да нешто није у реду, може да разреши дужности све да не би био на штету ФСС. Да ли селектор има уговор до завршетка квалификација или Светског првенства мање је важно од тога на који начин ћемо креирати и договорити сарадњу у будућности у интересу, пре свега, репрезентативног фудбала.

Кокеза је нагласио и да не види да је он лично и људи око њега "нешто посебно заслужан за пласман на СП, нити дају себи на значају".

- Не видим зашто би председник био крив за неодлазак у Русију или неуспех тамо, јер није председник тај који игра или одлучује о неким стварима. На стручним људима у Савезу је да изаберу некога за кога верују да у том моменту треба да буде селектор репрезентације као што смо ми урадили, јер смо мислили да је најбољи Славољуб Муслин и мислим да нисмо погрешили, што говори и сам пласман на СП. Да ли неке ствари могу да буду боље? Апсолутно могу... Зато, одговарајући на питање да ли сам задовољан игром, морам да подсетим: јавност каже да смо играли слабо, али смо први у групи и пласирали смо се! Да ли је боље то, или да смо играли одлично а да се нисмо пласирали? Шта је боље од те две опције? Ја бих увек бирао прву - да смо играли слабије, а да се пласирамо.

О томе што је јавност подељена, Кокеза каже:

- То је код нас тако. Где год да одете, у фабрику, на пијацу, у ресторан... сви су селектори. Сви знају ко треба да буде селектор, да ли Славољуб Муслин треба да остане или неко нови дође, да ли неки играч треба да буде позван или не. Једино код нас људи који су задужени за спортски део и селектор ' не знају ништа'".

Једна од замерки Муслину је и непозивање Сергеја Милинковића-Савића, једног од бисера српског фудбала, који је један од најзапаженијих фудбалера у Серији А. Муслин је више пута истакао да су врата свима отворена, али СМС и даље није у националном тиму. Али, и без њега "орлови" ће играти у Русији.

Кокеза је говорио и о овоме:

- Код клубова тренер може да калкулише да ли ће неког да одстрани и доведе другог играча, селектор не. Имамо један број играча, али све кад се сабере не прелази 50 који би могли да конкуришу у некој опцији за одлазак на СП. Слажем се да је сваки играч изузетно важан, да сваком играчу треба посветити посебну пажњу, видети какве су његове способности и квалитети, позвати га на неку пријатељску утакмицу да би се све чињенице сагледале и одлучило ко ће ићи у Русији. То је посао спортског сектора - директора, селектора и, на крају крајева, у разговору са њима и мене као председника".

А онда посебна порука:

- Али, нисам за то да медији, новинари или менаџери одређују ко ће бити позван и ко неће. Ми можемо да анализирамо и да разговарамо о томе да ли селектор свој посао ради одлично, добро или мање добро. Можемо да разговарамо и да нам је селектор неко ко је решење за будућност или није решење и на основу процене доносимо одређене одлуке. Али, није посао новинара или менаџера да селектору одређују кога ће да позива на окупљање, а поготово не ко ће бити у стартних једанаест.

 

}