Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СПЕКТАКЛ: Почиње НАЈЈАЧА фудбалска лига у Европи (ФОТО)

13.08.2016. 11:04
Пише:
Србија Данас
Logo Premijer lige
Лого Премијер лиге / Извор: Профимедиа

Стручњаци прогнозирају најузбудљивију сезону икад.

По многима најјача на свету, свакако најузбудљивија, лига у којој нема изразитог фаворита и где је прошле сезоне кандидат за испадање освојио титулу. Много новца, голова, играчких и тренерских звезда, испуњени стадиони и врхунска атмосфера. Почиње Премијер лига!

МА ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ: Пол Погба већ суспендован! (ФОТО)

Прошла сезона у такмичењу на острву завршила се сензационалним освајањем титуле Лестера. Ни најзагриженији навијачи „лисица“ нису веровали да њихов клуб може до чуда, али чудо се на крају ипак догодило. Посебно импресионира начин на који је тим који води Клаудио Ранијери дошао до титуле, са свега три пораза у сезони и 10 бодова више од првог пратиоца Арсенала!

Pep Gvardiola
Пеп Гвардиола / Извор: Реутерс

Да ли Лестер може да понови прошлу сезону? Тешко. Менаџер Клаудио Ранијери је у једном тренутку изјавио да је реалност борба за средину табеле, а многи су се сложили са њим. Две највеће звезде тима Џејми Варди и Ријад Марез остали су у клубу, али је одлични дефанзивни везни Нголо Канте напустио „лисице“ и прешао у Челси. Међутим, на Кинг Пауер стадион стигли су Нампалис Менди (Ница), Ахмед Муса (ЦСКА) и Бартош Капустка (Краковија). Лестер ће свакако фигурирати за пласман у горњу половину табеле, а видећемо да ли ће и ове сезоне „помрсити конце“ неким од најјачих клубова.

ОД ЛЕГЕНДЕ ДО ТЕРОРИСТЕ: Сви му се КЛАЊАЛИ а сада би да га ХАПСЕ (ФОТО)

Два ривала из Манчестера, Јунајтед и Сити, доживели су велике промене овог лета. То се пре свега односи на позиције менаџера, где ће битке водити љути супарници из прошлости Жозе Мурињо и Пеп Гвардиола. Познато је да се два стручњака уопште не подносе, често можемо чути како један другом упућују „отровне стрелице“, а то се посебно односи на Португалца. Многи због њих двојице једва чекају сусрет два тима, а треба додати да у „црвеним ђаволима“ сада игра и Златан Ибрахимовић, вероватно једини који више од Муриња не подноси Пепа Гвардиолу.

Zlatan
Златан / Извор: Реутерс

Поред шведског суперстара, Јунајтед је довео Ерика Бејлија (Виљареал), Хенрика Михтаријана (Борусија Дортмунд) и највећу сагу лета и уједно најскупљег фудбалера икада, Пола Погбу. Са друге стране, у плави део Манчестера „слетели су“ Лирој Сане (Шалке), Нолито (Селта), Илкај Гундоган (Борусија Дпртмунд) и последње појачање, Џон Стонс (Евертон).

ПЉУШТЕ ЧЕСТИТКЕ: Звездин фудбалер други пут постао отац (ФОТО)

Тешко је предвидети ко ће од два ривала бити боље пласиран на крају, уосталом то је дуел и две различите филозофије фудбала, Пепове нападачке тика-таке и Мурињове дефанзивне игре са брзим контрама. Оба клуба су се појачала врхунским фудбалерима, врхунским тренерима, тако да једино можемо да сачекамо и уживамо у њиховим играма како на терену, тако и ван њега.

Pol Pogba
Пол Погба / Извор: Профимедиа

Неких 50 километара западно од Манчестера налази се Ливерпул. Град Битлса, али и град у којем се налазе такође два велика ривала, такође плави и црвени. У питању су наравно Евертон и Ливерпул. Ливерпул је под вођством харизматичног Јиргена Клопа бележио солидне резултате, али је Немац преузео тим на половини првенства. Сада је ту од почетка, а довео је и играче које је желео, пре свих Садија Манеа (Саутемптон), Жоржиња Вајналдума (Њукасл), Лориса Каријуса (Мајнц), Рагнара Клавана (Аугзбург), Жоела Матипа (Шалке) и нашег Марка Грујића (Црвена звезда). Са позајмице се вратио Лазар Марковић али тешко је очекивати да ће добити неки велики простор у тиму.

ПАРТИЗАНЕ ПАЗИ СЕ: Клуб са Бановог брда НАПАШЋЕ у Хумској (ФОТО)

Каква су очекивања у Ливерпулу ? Свакако желе да буду међу прва четири, а „титула“ је у овом клубу реч која је одавно постала табу. Прве звезде свакако остају Кутињо и Фирмино, а видећемо како ће се Мане и Вајналдум уклопити у том офанзивном делу заједно са њима и Данијелом Стариџом.

Последњих година и Евертон постаје клуб који важи за један од јачих у лиги, можда не по резултатима колико по новцу и играчком кадру. На место тренера постављен је Роналд Куман који је претходне две сезоне имао добре резултате са Саутемптоном. Од нових играча за сада су у клуб дошли Ешли Вилијамс (Свонси), Идрис Гај (Астон Вила), Мартин Стекеленбург (Фулам) и Шани Тарашај (Грасхоперс). Највеће „појачање“ је свакако останак прве звезде тима Ромела Лукакуа, а биће занимљиво видети како ће се одлазак Стонса одразити на одбрану „Карамела“.

FK Totenhem
ФК Тотенхем / Извор: Профимедиа

Када је у питању Премијер лига, град Лондон увек има посебну тему за себе. Ове сезоне ће их бити пет у лиги, а поред „велике тројке“ Челсија, Арсенала и Тотенхема ту су још и Вест Хем и Кристал Палас.

БОЖОВИЋ ПОНОВО ОДГОВАРАО: Шта мисли о регионалној лиги, Партизану, Звездиним адутима... (ВИДЕО)

Тотенхем је прошле сезоне био кандидат за титулу, екипа тренера Маурисија Покетина је већи део првенства гледала у леђа шампиону Лестеру, на крају им је Арсенал „преотео“ друго место пошто су „певци“ доживели дебакл од Њукасла 5-1 у последњем колу. Аргентински тренер није пуно мењао, стигла су два нова играча Винсент Јансен (АЗ Алкмар) и Виктор Ванијама (Саутемптон). Тотенхем ће са провереним снагама покушати да понови прошлу сезону.

Иза екипе Челсија је најгора сезона у овом веку, самим тим уследиле су и неке промене. На место менаџера доведен је доскорашњи селектор Италије Антонио Конте, чија је екипа оставила добар утисак на недавном Европском првенству. Уз новопридошлице Мичија Батшуаија (Марсеј) и Нголо Кантеа (Лестер), Конте ће са Челсијем сигурно напасти титулу, али ће у клубу бити задовољни и ако буду међу прве четири екипе, након не баш сјајне прошле сезоне. Италијан је велики тактичар и мотиватор, и чини се да је управо то оно што недостаје овом тиму.

Arsen Venger
Арсен Венгер / Извор: Профимедиа

Арсен Венгер је у Арсеналу пуних 20 година, и ако за прву половину његовог мандата можемо рећи да је била веома успешна, другу деценију красе велики неуспеси. То се пре свега односи на број освојених трофеја, што му навијачи највише и замерају. Арсенал је увек ту, први врху, али стално им фали „оно нешто“ да коначно титулу донесу на Емирејтс. Када је у питању ова сезона ни она није почела најбоље, пошто је од већих појачања за сада стигао једино Гранит Џака (Борусија Менхенгладбах), док се остали клубови утркују ко ће довести већу звезду. Да ли Венгер не може да доведе скупог играча или једноставно верује у постојећи кадар, то је питање, али очекивања су да ће свакако и ове сезоне бити при самом врху.

ПИШТАЉКУ ЗАМЕНИО ПЕСНИЦОМ: Познати судија ПРЕТУКАО председника комисије (ФОТО)

Што се тиче остатка лиге треба поменути пре свих Вест Хем и Саутемптон. Екипа из Лондона има новца, има и доброг менаџера у виду Славена Билића који уме да препозна доброг играча. Клуб се преместио на нови, Олимпијски стадион, има велику звезду у тиму Димитрија Пајеа, а довели су и прегршт нових квалитетних играча као што су Гокан Торе (Бешикташ), Софијан Фејхули (Валенсија) и Андре Ају (Свонси). Саутемптон је изгубио менаџера Роналда Кумана али је у клуб дошао Клод Пуел. Као и сваке године тим са Сент Мерија отаје без прегршт играча, али то им не представља препреку да имају добру сезону. Највећа појачања су им свакако останци појединих играча, међу којима и Душана Тадића, а од нових играча ту су Пјер-Емил Хојбјерг (Бајерн) и Нејтан Редмонд (Норич).

Detalj s utakmice Liverpul - Mančester junajted
Детаљ с утакмице Ливерпул - Манчестер јунајтед / Извор: Профимедиа

Поред горе поменутих клубова, ту су још и новајлије у лиги Хал, Мидлсбро и Барнли, као и староседеоци Вотфорд, Свонси, Борнмут, Сандерленд, Стоук, ВБА и Кристал Палас, па је јасно да нас поред борбе за титулу и висок пласман очекује неизвесна и узбудљива борба за опстанак. Разлика у квалитету поменутих тимова је минимална, и свако од њих може „помрси конце“ најјачима. Већина тимова у Премијер лиги који по квалитету нису у врху има велике количине новца, самим тим није необично што у последње време слушамо о њиховим рекордним трансферима. Ово такмичење полако постаје „фудбалска НБА“, у којем се тимови са мањим реномеом боре са великима за трансфер појединих играча. Зато ова лига и јесте посебна.

Што се тиче Срба у Премијер лиги, у овом тренутку их има шесторица, али прелазни рок још увек траје тако да та бројка можда не буде коначна. Част Србије на острву бране Немања Матић и Бранислав Ивановић (Челси), Лазар Марковић и Марко Грујић (Ливерпул), Александар Коларов (Манчестер Сити) и Душан Тадић (Саутемптон).

Nemanja Matić
Немања Матић / Извор: МН Press

ПОЈАЧАЊЕ ЗА "ТОБЏИЈЕ": Арсенал довео РЕПРЕЗЕНТАТИВЦА Немачке (ФОТО)

Фудбалским љубитељима остаје само да уживају у предстојећој сезони, и да очекују нова изненађења која су својствена острвском фудбалу. Тешко је веровати да ће опет неки аутсајдер попут Лестера освојити титулу, али опет, ово је Премијер лига и овде је све могуће.