Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛИГА ЕВРОПЕ: Мук на ”Енфилду” - Аталанта ПОНИЗИЛА Ливерпул!

11.04.2024. 23:19
Пише:
Србија Данас
Liverpul
Ливерпул / Извор: Профимедиа

Фудбалери Аталанте направили су прворазредно чудо пошто су на "Енфилду" савладали Ливерпул резултатом 0:3 (0:1) у првом мечу четвртфинала Лиге Европе.

Ливерпул јесте у кризи. Пуно пропуштених ситуација у утакмицама против екипа које то могу да казне и сада им читава сезона виси о концу. 

Пре неколико дана су остали без победе против Манчестер јунајтедом, али и без лидерске позиције у Премијер лиги, а сада, када су их сви сматрали за највећег фаворита за трофеј у Лиги Европе – доживели су крајње неочекивани пораз на "Енфилду“. Посебно када се зна шта овај стадион представља у Клоповој ери.

Већ после неколико десетина секунди, кикс одбране Ливерпула и рупу умало да искористи Марио Пашалић, али му је у шут невероватно ушао Квивин Келехер. Лопта је голмана Ливерпула погодила у главу. Доминирао је Ливерпул, очекивано. Клопов пресинг је изгледао добро, али како су се низале шансе, тако су се низали и промашаји. Поново.

То је кажњено у 38. минуту када је Давиде Запакоста прошао по десној страни, оштро центрирао у срце шеснаестерца, а Келехер сада смушеном реакцијом није спречио гол Ђанлуке Скамаке. Све те околности натерале су Јиргена Клопа да мења одмах на полувремену, па је увео и Мохамеда Салаха и Доминика Собослаја и Ендија Робертсона будући да је изашао са комбинованим тимом  на овај меч.

Дарвин Нуњез је поново био у препознатљивом елементу да промашује из изгледних ситуација и осећало се почетком другог полувремена да Ливерпул може да рани свог ривала, али Уругвајац то није користио. Зато јесте Ђанлука Скамака на другој страни. За нијансу избегнут офсајд бившег нападача Вест Хема после паса Шарла де Кетелара и нови гол за потпуни шок на "Енфилду“.

Понижење је продубљено у 83. минуту када је Доминик Собослај погрешио, одбрана била ноншалантна што користи Марио Пашалић и поставља 0:3. Јесте Ливерпул добио са 0:5 последњи пут у Бергаму, али могу ли нешто слично поновити опет?

У сенци дешавања у Енглеској где је виђено епско изненађење, занимљиво је било и на „Да Лужу“ иако нисмо гледали екстремно добар фудбал. Бенфика је савладала Олимпик Марсеј 2:1 (1:0).

Марсеј једва да је ишта направио у првом полувремену, Бенфика је била знатно конкретнији тим и заслужено водила поготком који је постигао Рафа Силва у 16. минуту. У другом делу игре, видели смо доста узбудљивији меч иако је Бенфика стигла до другог гола после одличне контре током које су створили вишак. Сјајна комбинација Ди Марије и Нереса коју Аргентинац крунише голом у 52. минуту. Но, Марсеј није желео да се преда и показали су зубе до краја.

Унахи је у 67. минуту послао пас који је исекао линије Бенфике, Пјер-Емерик Обамејанг кренуо на време и послао лопту поред трубина у гол. Овај погодак добрим делом иде на душу Антонија Силве који је очајно кренуо да пресече пас.

Фудбалери Роме савладали су Милан у гостима са 1:0, док је Бајер Леверкузен на свом терену победио Вест Хем са 2:0, у првим утакмицама четвртфинала Лиге Европе.

И Милан и Рома су у вечерашњи дуел ушли у великој форми. Милан је имао седам победа у низу, а Рома је на "Сан Сиро" стигла на крилима добрих игара од доласка тренера Данијелеа де Росија и тријумфа против Лација у суботу.

Римљани су боље отворили и имали велику прилику у 16. минуту. Тукао је Ел Шарави, а Мењон врховима прстију извукао лопту из гола.

У тим моментима смо гледали праву опсаду гола Милана, а само минут касније Дибала извео корнер са десне стране, послао је лопту на линију петерца, а тамо се "ушуњао" штопер гостију Манћини и главом затресао мрежу, баш као пре пет дана  у градском дербију против Лација, за 0:1.

Након тога је Милан преузео иницијативу, а најбољу шансу је имао у 21. минуту, када је Жиру после прекида гађао главом, а Лукаку избацио лопту са саме гол-линије.

Милан је, логично, имао више од игре у другом полувремену, али Рома је сјајно стајала на терену, сузила је простор "росонерима" и терала их на грешке приликом сваког покушаја да упуте неки квалитетан завршни пас.

Домаћин је најближи изједначењу био у 87. минуту, када је савезник Роме била пречка, након покушаја Жируа.

У Леверкузену је будући шампион Немачке доминирао против Вест Хема, у првом полувремену је однос удараца према голу био 17-1, али се мрежа голмана Фабијанског није тресла.

Иста слика је виђена и у наставку, Бајер је нападао са свих страна, "чекићари" су свашта издржали, Шик је у 71. минуту имао одличну шансу, међутим гола није било.

Није посустајао домаћи тим, много пута ове сезоне му се то исплатило у финишима утакмица, а и вечерас је.

Играо се 83. минут, када је Леверкузен имао корнер са десне стране, после њега је Те са друге sttaive главом спустио лопту у петерац, настала је велика гужва, а један "отпадак" је покупио резервиста Хофман и сјајним волејом са неких 14 метара погодио жељено место, за 1:0.

Тактика Вест Хема се потпуно распала након примљеног гола, Леверкузен је кренуо по још један погодак и дао га је у 90. минуту, комбинацијом играча који су у игру ушли у 76. минуту.

Хофман је центрирао са леве стране, а Бонифејс је сјајно скочио и ударцем главом са шест метара матирао Фабијанског, за 2:0.

Екипа Ћабија Алонса је и даље непоражена у свим такмичењима ове сезоне, што је невероватан подвиг.

Реванш мечеви у Риму и Лондону на програму су за седам дана.