Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛИЈАШ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Не бринем се за слободњаке, има ко да их изводи, Павков ће СИГУРНО успети у Кини (ФОТО)

25.06.2019. 10:48
Пише:
Србија Данас/Д. Николић
Nenad Milijaš
Ненад Милијаш / Извор: Србија Данас

Некадашњи капитен сада је члан стручног штаба.

Као фудбалер у Црвеној звезди био је у три мандата, а после качења "копачки о клин" и даље је у клубу из Љутице Богдана. Ненад Милијаш више није играч, сада је помоћник шефу стручног штаба Владану Милојевићу. Са доскорашњим капитеном направили смо интервју у Виндишгарстену.

У фудбалу је и даље, али је улога потпуно другачија...

СТИГЛА ПОТВРДА: Звезда ЗАВРШИЛА велико појачање! Данас СТИЖЕ на Маракану! (ВИДЕО)

СТИГЛА ПОТВРДА: Звезда ЗАВРШИЛА велико појачање! Данас СТИЖЕ на Маракану! (ВИДЕО)

ЗВЕЗДА НА НОВОМ ТЕСТУ: Милојевићеву чету чека дуел са бившим партизановцем (ФОТО)

ЗВЕЗДА НА НОВОМ ТЕСТУ: Милојевићеву чету чека дуел са бившим партизановцем (ФОТО)

ДЕЛИЈЕ ЋЕ ОВО ЗАНИМАТИ: Ево када Звезда креће у ПОХОД ка Лиги шампиона! Доћи ће до ПРОМЕНЕ плана!

ДЕЛИЈЕ ЋЕ ОВО ЗАНИМАТИ: Ево када Звезда креће у ПОХОД ка Лиги шампиона! Доћи ће до ПРОМЕНЕ плана!

- Опет сам на почетку. Добио сам шансу и то је одлично, иако сам и прошле сезоне био својеврсна продужена рука штручног штаба. И трудио сам се да помогнем, и то не само на терену. Већ сам раније одлучио шта ћу да радим после завршетка каријере и прихватање да будем у стручном штабу ниједног тренутка није долазило у питање. Рецимо, да сам се само пресвукао. Постојала је и могућност да мало одморим после одласка у играчку пензију, али то се није десило. Одмах сам почео са тренерским послом и сматрам да нисам погрешио. Када си играч и када се бавиш тренерским послом, није исто. Када си фудбалер, неке ствари не видиш, једноставно немаш потребу да размишљаш о њима - рекао је Милијаш у разговору за Србију Данас

Vladan Milojević, Nenad Milijaš i Milan Kosanović
Владан Милојевић, Ненад Милијаш и Милан Косановић / Извор: Фото: crvenazvezdafk.com

Како је изгледала та промена? 

- Без икаквих проблема. Као да сам променио канал на телевизору. За неке је можда било неочекивано, али мени је испало потпуно нормално и логично. Додуше, има и тога, што сам навео, знао сам одавно шта желим да радим после завршетка каријере. Фудбалер више нисам и више не размишљам као играч. Покушао сам да прихватим савет неких бивших играча који су ми рекли што пре будеш заборавио да си играо фудбал, биће ти лакше касније. Сада ми се чини и да су обавезе можда и веће. Али без обзира на улогу у клубу, опуштања нема. 

У стручном штабу су људи које добро познајете. Сигурно вам је лакше због тога? 

- Познајем Милојевића, стручни штаб, као и све момке од раније. И раније сам имао формиран однос са свима. Био сам капитен, и поштовали су и траку, и то што сам најстарији. Сада је само уследио други део приче. Имам од кога шта да видим и покушавам да учим на прави начин. Са Милојевићем сам одличан однос имао сјајан однос и као играч. Сада се све само наставило. На истим смо таласним дужинама. Покушавам да научим, као и да препознам све што би требало. И стварно имам од кога да покупим.

Играчка каријера

2000 - 2005    Земун
2006 - 2009    Ц. звезда
2009 - 2012    Вулверхемптон
2012 - 2014    Ц. звезда
2014 - 2015    Маниса
2015 - 2016    Хебеи
2016 - 2017    Неи Монгол
2017 - 2019    Ц. звезда

Одавно сте у фудбалу, променили сте много клубова и тренера, од кога сте највише научили? 

- Било их је много, али морам да издвојим Мистера (Радомира Антића). То је човек који ми је неизмерно помогао, у свему, док смо сарађивали у репрезентацији и у Кини. Чак смо у једном период живота живели заједно. Доста сам научио од њега. Неки савети његови су непроцењиви и чувам их за себе. Али није Антић једини од кога могу да учим. Имам и велики број пријатеља, који су ми били тренери. Имам од кога да добијем прави савет. Битно је само шта прихватим и препознам и верујем да сам на правом путу.

Сад сте на почетку, да ли можете из ове перспективе да процените када ћете бити спремни за самосталан рад? 

-  Како бих што пре завршио лиценце, а имам их још две, одмах сам почео да радим. Очекујем да и њих добијем у наредних годину - годину и по. Тек онда ћу да одлучуим шта даље. А када ћу покушати да се осамосталим? Вероватно када будем осетио да сам спреман за такав корак. Знамо много примера, да су неки играчи право из копачки сели на клупу и испоставило се да то није било како треба. Баш због тога, не желим да се паметујем. За сада, много је више ствари које не знам о тренерском послу, него што знам. А у фудбалу сам цео живот.  

ИВАНИЋ: Не задовољавамо се Лигом Европе, опет нападамо Лигу шампиона

ИВАНИЋ: Не задовољавамо се Лигом Европе, опет нападамо Лигу шампиона

Са тренерског аспекта, који је од фудбалера по вашем укусу? 

- Марин је донео нешто што нисмо имали. И Иванић се проналази, игра много боље него раније. Бен је у континуитету био веома битан играч. Ако баш морам да кажем и да изаберем, нека буде да су по мом укусу Марин и Боаћи.

Nenad Milijaš
Ненад Милијаш / Извор: Србија Данас

Навијачи ће памтити ваше извођење слободних удараца. Да ли сте почели да радите са некима од њих на том сегменту, да ли неко од њих показује жељу? 

- Нисам још почео, али ћу сигурно радити. Желим да тај део искуства пренесем на њих. Сада је и таква фаза припрема, да се то не ради. Не раде се још ни прекиди, ни сличне ствари... Постоји прича, постоји интересовање, али још нисмо почели. Биће времена и за то. 

У овом тренутку, ко је најбољи извођач? 

- Марин и Бен. Уосталом, они су најчешће и изводили те слободне ударце. И давали су голове. Мада постоји разлика, мени је одговарало даље, а њима ближе голу. Важно је да има ко да шутне, то је најбитније.

Nenad Milijaš
Ненад Милијаш / Извор: Фото: crvenazvezdafk.com

Марин вас је похвалио, рекао је да се добро сналазите у новом послу. 

- Мора, то је нормално. Да не би добио батине (смех). 

МАРИН: Лига шампиона нам је поново циљ, Бане Ивановић би нам добро дошао

МАРИН: Лига шампиона нам је поново циљ, Бане Ивановић би нам добро дошао

Како су снашле новајлије? 

- Ту су (Радован) Панков и (Никола) Крстовић. Панков већ познаје доста момака, а Крстовић изгледа много старије с обзиром на године (19). Чврст је, не плаши се, иде у сваки дуел, играо је у црногорској лиги, дао доста голова. Доста причанм са њим, и тренутно му је једини проблем завршница. Брзоплет је, али ће се и то решити временом. То је само ствар искуства. 

КРСТОВИЋ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Почео сам као голман, то ми је досадило, сада сам краљ 16-ерца (ФОТО)

КРСТОВИЋ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Почео сам као голман, то ми је досадило, сада сам краљ 16-ерца (ФОТО)

Да ли долазе по савет, било они или остали играчи? 

- Разговарамо, али нису то класичне консултације. Са сваким од њих ја причам, али пре свега као њихов бивши саиграч. Они и даље у мени виде друга, па и вођу. И не устручавају се да ми кажу ако имају проблем.

Ко је по вама најбољи светски тренер? 

- Да кажем неко име не могу. Ја то гледам овако, свако ко је освојио нешто, ја га ценим. Сваки тренер је прича за себе. 

Да ли сте имали савет за Милана Павкова? Отишао је у Кину, у којој сте и ви играли.  

- Отишао је изненада, све се брзо десило, тако да нисам имао времена за то. Наравно, остаћемо у контакту и покушаћу да му помогнем. Желим му да успе, а сматрам да има квалитет за то. Уверен сам да ће добро да игра. Његова висина ће бити велика предност за екипу. 

МАСКЕ СУ ПАЛЕ: Мркела ОБЈАСНИО зашто је продат Павков!

МАСКЕ СУ ПАЛЕ: Мркела ОБЈАСНИО зашто је продат Павков!

Звезда је у претходне две сезоне играла и у Лиги Европи и Лиги шампиона? Сада је очекују дуели са Судувом и ако се прође, иде се на бољег из окршаја Хелсинки - Торшавн. 

- Направили смо нешто што нијеучињено у последњих 20 година. Ту посебно мислим на успехе у Европи. Ми нисмо амо учествовали, већ смо играли и у Лиги Европе и  Лиги шампиона. И то је велика разлика. Показали смо да можемо много и оставили изванредан утисак и ту нема дилеме. Знам да навијачи сваке године очекују и више и боље. А то у Европи није лако, нимало. Немају наши клубови пара да се такмиче са европским аждајама. Скоро сви ти тимови су стално у Лиги шампиона. На другој страни, нама је теже и принуђени смо да продајемо. Остане и старих играча, али је практично сваке године екипа нова, са бар тројицом - четворицом новајлија. Иза нас су две савршене године, у којима смо подигли лествицу. Када причамо о жребу, сви су за сада задовољни. Прво је на реду Судува, а како ће се све даље одвијати, видећемо. Сада је важно да Звезда покуша да сваке године игра групну фазу неког такмичења - закључио је Милијаш. 

КАД МИЛОЈЕВИЋ ПОДВИКНЕ: Овога има само у Србији (ВИДЕО ФОТО)

КАД МИЛОЈЕВИЋ ПОДВИКНЕ: Овога има само у Србији (ВИДЕО ФОТО)

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Можете да погледате како изгледа Наталија Илић, лепша половина Сергеја Милинковић-Савића