Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАСТАВЉА СЕ ХАОС У БУГАРСКОЈ: Пред меч са Србијом ОТКАЗ за Министра - председник ФС одбија да оде

17.11.2023. 19:48
Пише:
Србија Данас
Bugarska
Бугарска / Извор: Фото: Профимедиа/ИМАГО

Епилог великих протеста...

Ситуација у бугарском фудбалу је достигла тачку кључања са немирима уочи меча Бугарске и Мађарске, када је, у сукобу полиције и навијача, повређено 57 људи. Дан после огласили су се и премијер државе Николај Денков, највећи клуб ЦСКА, бројни други високи државни и фудбалски функционери.

ВЕЛИКИ ПРОЛЕМ ЗА ПАРТИЗАН ПРЕД ДЕРБИ: У питању је највећи човек од поверења тренера ДуљајаFK Partizan

ВЕЛИКИ ПРОЛЕМ ЗА ПАРТИЗАН ПРЕД ДЕРБИ: У питању је највећи човек од поверења тренера Дуљаја

ЈОВЕТИЋ ВЕРУЈЕ У ЧУДО: Свашта може да буде у Лесковцу, Бугатима може да се вратиNikola Milenković, Stevan Jovetić

ЈОВЕТИЋ ВЕРУЈЕ У ЧУДО: Свашта може да буде у Лесковцу, Бугатима може да се врати

НИЈЕ БИЛО ДИЛЕМЕ: Џуд Белингем добитник награде „Златни дечко“ (ФОТО)Džud Belingem

НИЈЕ БИЛО ДИЛЕМЕ: Џуд Белингем добитник награде „Златни дечко“ (ФОТО)

Огласио се, први пут после нереда, и човек који 18 година води бугарски фудбал – Борислав Михаилов.

За навијаче и део јавности у Бугарској Михаилов је и највећи кривац за подизање тензија последњих година у тамошњем фудбалу, које су, на крају, ескалирале немирима и сукобима на улицама Софије.

Михаилов је тренутно предмет саслушања Агенције за антикопруцију међутим у првој изјави након сукоба у четвртак, рекао је да нема намеру да подноси оставку.

"Нећу поднети оставку данас. Добићете одговоре наредне недеље. У ФС постоји Управни одбор којем полажем рачуна и тек након разговора са њима донећу одлуку", рекао је Михаилов бугарским медијима.

Упитан је за разговор који је имао са члановима Агенције против корпуције.

"Не брините, рекао сам све што се тиче трошења државног новца и фондова. Не постоји истрага о "црном лотоу", ја сам човек високог морала. Наравно да се осећам кривим (због резултата у квалификацијама), али за јучерашњи меч не осећам одговорност јер је у питању био меч под окриљем УЕФА. А УЕФА одлучује где ће се играти и да ли ће се играти са или без присуства публике", алудирао је Михаилов на нереде и на чињеницу да је меч на крају игран у Софији, а не у Пловидву, што је била идеја ФС Бугарске.

Наиме, у данима пред меч, Бугарски Савез је изненада одлучио да се утакмица, уместо на стадиону "Васил Левски" у Софији игра у Пловдиву, међутим како стадион у том граду није био безбедан за одигравање (реконструише се) градоначелник Пловдива је одбио предлог Фудбалског савеза. На крају, и после притиска УЕФА, тачније казне која би сигурно уследила да је дошло до промене локације, ФС Бугарске је ипак одустао од идеје да се меч премести у Пловдив.

У међувремену огласило се и највећи и најтрофејнији клуб у држави, софијски ЦСКА, поводом јучерашњих дешавања.

Клуб који је дао највећа имена бугарског фудбала, у саопштењу је стао иза незадовољних навијача који су протестовали и осудио легенде фудбала, поменутог Михаилова, као и његове сараднике, славне Јордана Лечкова и Емила Костадинова. Сва тројица, они мало старији знају, чланови су најславније генерације репрезентације која је била четврта на Светском првенству у Америци 1994. године.

- За нас, јасно је ко сноси кривицу за немире. Они који су одговорни за јучерашње догађаје имају име и презиме: Борислав Михаилов, Емил Костадинов и Јордан Лечков. На данашњи дан пре 30 година били сте хероји, данас сте на дну, и ваша је одговорност то што је фудбал постао опасан по друштво. Због тога, као што је ЦСКА чинио и раније, позивамо на моменталне оставке комплетног руководства Фудбалског савеза Бугарске. Ако вам и даље ниеј јасно ко вас не жели на челу фудбала - ми кажемо читава Бугарска", каже се у саопштењу ЦСКА.

Дан након великих нереда морао је да се огласи и премијер државе Николај Денков. Он је пред медијима изјавио да је Министар унутрашњих послова добио отказ због нереда који су се десили у Софији.

- Уместо фудбалског славља, сведочили смо ружним сценама и насиљу. Главни разлог је дугогодишње руководство актуелног Фудбалског савеза, које је довело до пропадања нашег фудбала без изгледа за развој. Хаотични потези око организације меча додатно су појачале тензију. Овоме морамо додати и грешке у организацији МУП-а и Министарства унутрашњих послова. Желим да се захвалим свим грађанима који мирно протестују и свим полицајцима који су извршили своју дужност без насиља у изузетно тешкој ситуацији. Али не смемо да затварамо очи пред призорима где су поједини полицајци тукли и шутирали пале грађане или људе који су им се затекли у дохвату - поручио је Денков.

Први човек државе рекао је да је послао писмо адресирано на УЕФА како би од њих добио одговор у вези са организацијом утакмице која се одиграла у Софији.

Бугарска, подсећамо, у недељу у Лесковцу игра последњи меч квалификација за Еуро против Србије где ће покушати да забележи прву победу у актуелном циклусу.

Сваки други исход води Орлове у Немачку.