Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИЈЕ САМО ФК: АПР одбио и ЈСД "Партизан"

15.05.2023. 17:16
Пише:
Србија Данас
Stadion Partizana, Stadion FK Partizan, Stadion JNA, JNA
Стадион Партизана, Стадион ФК Партизан, Стадион ЈНА, ЈНА / Извор: МН Press

Замршена ситуација.

Агенција за привредне регистре одбила је пријаву коју је поднео ЈСД "Партизан". Њу у име тог Друштва поднео Зоран Лончар и то за промену података у удружењу за ФК Партизан.

СРБИЈА ОТПУТОВАЛА НА ЕП: Играчи Звезде, Партизана и Чукаричког чине окосницу тима

СРБИЈА ОТПУТОВАЛА НА ЕП: Играчи Звезде, Партизана и Чукаричког чине окосницу тима

Дуљај задовољан након трећег везаног тријумфа, издвојио ЈЕДНО име

Дуљај задовољан након трећег везаног тријумфа, издвојио ЈЕДНО име

СРБИН МЕЊА СРБИНА: Николић седа на клупу уместо бившег тренера Партизана

СРБИН МЕЊА СРБИНА: Николић седа на клупу уместо бившег тренера Партизана

Како се наводи, она је одбијена јер није утврђено да је ФК Партизан члан ЈСД Партизан. Подсетимо, АПР је претходно одбио и ФК Партизан.

Саопштење тог тела преносимо у целости:

- Регистрационом пријавом број БС 1694/2023 од 08.05.2023. године, и допуном број БС 1727/2023 од 09.05.2023. године, поднетим од стране гдина Лончар Зорана поднет је захтев за регистрацију промене података у удружењу: „Фудбалски клуб Партизан“, матични број: 07000774, и то брисање из Регистра регистрованих лица овлашћених за заступање: гдина Вучелић Милорада и гдина Вазура Милоша и регистрација лица овлашћеног за заступање: гдина Лончар Зорана. Увидом у документацију која је поднета уз регистрациону пријаву, регистратор је утврдио да је као основ за регистрацију промене заступника у удружењу: " Фудбалски клуб Партизан", матични број: 07000774, поднета одлука управног одбора удружења: "Југословенско спортстко друштво Партизан", матични број: 07051352, донета дана 03.05.2023.године, на основу чланова 19. и 21. Статута Југословенског спортског друштва Партизан.

Регистратор је, увидом у Статут Југословенског спортског друштва Партизан од 31.03.2017.године, утврдио да су чланом 19. Статута прописана права и обавезе клубова који су чланови Југословенског спортског друштва Партизан, а да је чланом 21. овог Статута прописано поступање Друштва према својим члановима и то: чланом 21. ставом 1. је прописано да, уколико Клуб трајније и грубо не испуњава обавезе утврђене законом и овим Статутом, Управни одбор Друштва може, двотрећинском већином од укупног броја чланова, донети одлуку о распуштању управе Клуба и разрешењу заступника Клуба и именовању привремен управе и заступника Клуба, до доношења одговарајућих одлука Скупштине Клуба, ставом 2. истог члана Статута је прописано да се Скупштина Клуба мора одржати у року од шест месеци од дана увођења привремене управе у Клубу, а ставом 3. истог члана Статута је прописано да је Клуб обавезан да у свој Статут унесе одредбу којом омогућава остваривање права Друштва из става 1. овог члана Статута.

Одредбом члана 14. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре („Сл.гласник РС“ бр. 99/2011, 83/2014, 31/2019 и 105/2021), су прописани услови које регистратор проверава у моменту регистрације, а тачком 7). става 1. истог члана је прописано да регистратор проверава да ли су чињенице из пријаве сагласне чињеницама из докумената приложених уз пријаву и подацима који су регистровани у регистру који поступа по пријави, односно са подацима регистрованим у надлежном регистру, а који су јавно доступни.

Проверавајући испуњеност услова из члана 14. став 1. тачка 7). напред наведеног закона, за регистрацију промене заступника у удружењу: „Фудбалски клуб Партизан“ на основу поднете документације, регистратор је утврдио да у Регистру удружења, друштава и савеза у области спорта, код података који су регистровани за Фудбалски клуб Партизан, није регистрован податак да је Фудбалски клуб Партизан члан Југословенског спортског друштва Партизан.

На основу напред наведеног и на основу приложене документације, регистратор у моменту регистрације није могао да утврди да је дана 03.05.2023.године, односно у тренутку доношења одлуке управног одбора удружења: „Југословенско спортстко друштво Партизан“, о распуштању управе и разрешењу заступника и именовању привремене управе и заступника у Фудбалском клубу Партизан, Фудбалски клуб Партизан био члан Југословенског спортског друштва Партизан и да су на њега могле да се примене одредбе чланова 19. и 21. Статута Југословенског спортског друштва Партизан, односно одлука управног одбора Југословенског спортског друштва Партизан.

На основу изнетог регистратор је утврдио да нису испуњени услови из члана 14. став 1. тачка 7). Закона о поступку регистрације, за регистрацију промене заступника у Фудбалском клубу Партизан, јер чињенице из пријаве и докумената приложених уз пријаву, нису сагласне са подацима који су регистровани у Регистру.

С обзиром на напред наведено, у складу са одредбом члана 17. став 2. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, регистратор је донео одлуку као у диспозитиву.

Ако подносилац пријаве у року од 30 дана од дана објављивања овог решења:

- поднесе нову регистрациону пријаву за регистрацију података о чијој регистрацији је одлучено овим решењем, и позове се на број одбачене пријаве: БС 1694/2023
- и отклони све утврђене недостатке тако што ће доставити:
- доказ – документ или документа на основу којих ће регистратор утврдити да је на дан 03.05.2023. године, односно на дан доношења одлуке управног одбора Југословенског спортског друштва Партизан о разрешењу управе и заступника и именовању привремене управе и заступника у Фудбалском клубу Партизан, Фудбалски клуб Партизан БИО ЧЛАН Југословенског спортског друштва Партизан, и да се на основу тог чланства могла донети одлука применом чланова 19. и 21.Статута Југословенског спортског друштва Партизан, а која представља основ за регистрацију промене заступника у Фудбалском клубу Партизан,

плаћа половину прописаног износа накнаде за регистрацију у износу од 1550 динара.
Право на плаћање умањеног износа накнаде подносилац пријаве може остварити једном.

Висина накнаде за вођење овог поступка утврђена је на основу Одлуке којом се уређује висина накнаде за послове регистрације и друге услуге које пружа Агенција за привредне регистре и која је јавно објављена на званичној интернет страни Агенције.

ПОУКА О ПРАВНОМ СРЕДСТВУ:

Против овог решења може се изјавити жалба министру надлежном за пословање и правни положај удружења, друштава и савеза у области спорта у року од 30 дана од дана објављивања на интернет страни Агенције за привредне регистре, преко Агенције за привредне регистре непосредно писмено, усмено на записник, или путем поште, са административном таксом у износу од 490,00 динара за жалбу и таксом за другостепено решење у износу од 570,00 динара, које се уплаћују у буџет Републике Србије - стоји у саопштењу.