Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТОТАЛНО ДРУГАЧИЈИ ОД ОСТАЛИХ ШКОТА: Она за Ренџерс, он за Селтик, не МРЗЕ се, већ лудо воле (ФОТО)

05.02.2017. 13:41
Пише:
Србија Данас/Д. Николић
Stiven i Džuli
Стивен и Џули / Извор: Србија Данас

Брачни пар смо упознали у Пафосу на Кипру.

Од нашег извештача са Кипра - Место Пафос, педесетак километара од Лимасола, база је за припреме фудбалера Црвене звезде, уједно и туристичко место. Убедљиво највише туриста је из Велике Британије, а разлог је једноставан, клима је одлична, вози се левом страном, а пиво се точи на пинте (568 мл). Доминирају Енглези, али има и Шкота.

ПЕТКОВИЋ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: И даље сам у Звезди, Милијаш ће нам много значити (ФОТО)

Током боравка на Пафосу упознали смо и брачни пар, Стивена и Џули, и њихово двоје деце, Медисон (8) и Мејсона (3), а упознавање је било потпуно спонтано. Како су нам собе биле близу, Стивен се недалеко од нас, у дворишту, додавао лоптом са синчићем обученим у дрес Реал Мадрида. После куртоазног "здраво", уследило је питање да ли сте Енглези, а Стивен је узвратио прекорним погледом и кратким одговором.

Стижу вести са Кипра, у питању су једна добра и две лоше (ВИДЕО)

Stiven
Стивен / Извор: Србија Данас

РОНАЛДО ДАНАС ПУНИ 32 ГОДИНЕ: Ово је 10 НАЈВРЕЛИЈИХ ЦИЦА које је Португалац завео (ВИДЕО ГАЛЕРИЈА)

- Не, ми смо Шкоти - рекао је 42-годишњи Стивен.

У наредних неколико реченица сазнали смо да Стивен навија за Селтик, а Џули за Ренџерс. Одличан повод за причу, супружници који навијају за актере једног од највећих светских фудбалских дербија, чувени Олд Фирм. Тако смо и заказали, разговор истог дана, после вечере.

ПРОШЛИ ПУТ СУ СЕ ШИШАЛИ: А ево шта ће сада урадити српски тенисери ако освоје Дејвис куп (ФОТО)

Мејсон је већ заспао, а Медисон је била будна. И разговор је могао да почне. Стивен је инжењер, којии стицајем околности вози градски аутобус у Глазгову, док је Џули домаћица. Пошто је добро познато колика је мржња између навијача Селтика и Ренџерса, пошто се зна да је насиље често, да су туче као "добар дан", да је било и убистава (навијач Ренџерса пре 18 година убио присталицу Селтика), прво питање је било, како је то могуће да су супружници на "зараћеним странама",

- Могло би да се каже да ја навијам за Ренџерс само због породице. У суштини, ја не пратим фудбал, за мене је то само игра, лопта на терену - прва је одговорила Џули, која има још четворо деце из ранијег брака.

Затим се убацио и Стивен, који је тренирао и млађе фудбалере, али са нама поделио још један детаљ из свог живота.

- Селтик је у мом срцу, али за себе кажем да сам навијач свих шкотских клубова. Селтик, Ренџерс, Абердин, или било који други клуб. Тако сам учио и децу, када сам их тренирао. Џулина породица навија за Ренџерс, али су ме прихватили. Чак и њен брат који је острашћени навијач (често користили израз Bigotry - за оне који баш мрзе противника) ме је прихватио. Може да се каже да њен брат има само два пријатеља која навијају за Селтик, а један од њих сам ја.

ОВО СЕ НЕ ВИЂА СВАКИ ДАН: Српски атлетичари одлични, оборен рекорд стар 20 година!

Ренџерс је у предности

Ренџерс и Селтик су одиграли 404 утакмице. Успешнији је Ренџерс са 159 победа, Селтик има 148, а у 97 мечева није било победника. 

Први међусобни дуел одигран је 1888. године. Победио је Селтик, резултатом 5:2.

Ривалство два клуба повезано је и са религијом, пошто се зна да за Селтик навијају католици, а за Ренџерс протестанти. Следеће питање је било везано за децу, односно којој ће се страни приклонити Медисон и Мејсон.

- Мејсона уопште не усмеравамо, ни ка Селтику, ни ка Ренџерсу - рекао је Стивен, а затим упитао Медисон за кога она навија.

- За Ренџерс - одговорила је девојчица, а затим је наставио њен отац.

- Ако Мејсон буде желео да навија или за Ренџерс или Селтик, нека буде тако. На пример код куће има дрес Шкотске, али и Реала и Барселоне.

А на питање да ли има и неки дрес енглеских тимова уследио је поглед сличан (оном са почетка текста), када смо упитали да ли су Енглези. 

- Нема. Али, ако бисмо му куповали, био би то дрес Челсија или Ливерпула. Ако навијате за Ренџерс, онда носите Челсијев дрес, а ако навијате навијате за Селтик, онда је избор дрес Манчестер јунајтеда или Ливерпула. Селтикови навијачи воле Ливерпул због Кенија Далглиша. 

Džuli
Џули / Извор: Србија Данас

И док је Глазгов на дан "Олд Фирма" на ногама, у овој породици је ово крајње миран дан. 

- Ја сам горе и гледам пренос утакмице - казао је Стивен, а надовезала се Џули. 

- Ја сам у кухињи. 

Затим је Стивен наставио, и по први (од неколико) пут у разговору се оградио. 

- Ово је само моје мишљење. Не значи да неки други Шкот тако размишља. Да, ја ћу да погледам утакмицу, јер је важна, играју Селтик и Ренџерс. Али то је само спорт, јер нису они ти који ми дају плату. Не треба то схватати као борбу на живот и смрт. Сада нема толико инцидената, али ранијих година је било. Убадања, великих глупости, деца бивају повређена због будалаштина. То нема никакве везе са фудбалом. Има ту и алкохола и дроге, и све због тога. 

Стивен је у даљој причи поменуо и да на целокупну ситуацију много утиче и постојећа подела на протестанте и католике. 

- Венчали смо се и протестантској цркви, а разлог је што је то црква Џулине породице. Мени то није представљало проблем, а она је била срећна. Религија не би смела да утиче на живот породице, ни на фудбал. Ни тај дерби не би требало да утиче на живот породице. 

Даље, питали смо, знају ли нешто о српском спорту. На пример, да ли су чули за Црвену звезду или Партизан. Стивен за Звезду јесте (додуше као кроз маглу), а за Партизан не. Онда смо упитали да ли памте Гордана Петрића који је осим Партизановог носио и дрес Ренџерса. Ни тада нисмо добили потврдан одговор. Тачније, ћутање и изрази лица су нам све рекли. 

Нисмо могли ни да прескочимо питање о једном од највећих (тренутних) ривалстава у спорту. Између Ендија Мареја и Новака Ђоковића. 

- Понекад - рекао је Стивен, а допунила га је Медисон - Тата гледа тенис. 

- Гледали смо Вимблдон. Знам да су велики ривали, али нисам баш неки љубитељ тениса. Енди је популаран у Британији, али само када побеђује. Када губи, онда је Шкот - резигнирано је рекао Стивен, а затим је и он желео да сазна нешто о Србији. Занимало га је колико кошта карта за фудбалску утакмицу у Србији. Добио је одговор да зависи од саме утакмице, и да могу да буду и 200 динара (за Суперлигу), па навише. А онда је рекао како је у Шкотској. 

- За обичну, лигашку утакмицу Селтика или Ренџерса карта је 30 евра, а за европску око 55 евра. Само за карту. За једну карту, а замислите колико је потребно, ако идемо породично. Сезонска карта за "Селтик парк", али само за Премијер лигу кошта 500 фунти (око 580 евра), без Купа, без Лиге шампиона. Ипак, тај балон ће једног дана да пукне. Неко зарађује хиљаде и хиљаде, а неко гладује - поентирао је Стивен. 

FK Seltik
ФК Селтик / Извор: Профимедиа