Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОСЛЕ САОПШТЕЊА ИЗ ФИФПРО: Огласили се из ФСС и послали ЈАСНУ поруку (ФОТО)

05.01.2017. 15:20
Пише:
Србија Данас
Slaviša Kokeza
Славиша Кокеза / Извор: МН Press

Дигло се много прашине.

Саопштење ФИФпро у ком се играчи саветују да избегавају српски фудбал подигло је много прашине. Дан касније, реаговали су из ФСС и објавили саопштење које преносимо у целости:

НИЈЕ ЈЕДАН, ВЕЋ ДВОЈИЦА: Европски великан жели ДВА репрезентативца Србије! (ФОТО)

Поводом јучерашњег саопштења организације ФИФПро у вези са реорганизацијом Арбитражног  суда ФС Србије, морамо да истакнемо и укажемо да је у делу који се тиче Арбитражног суда, саопштење конципирано на основу нетачних и непотпуних информација које је Синдикат професионалних фудбалера ,,Независност'' (СПФН) упутио у децембру 2016. године ФИФПро-у. СПФН упутио је примедбе FIFPpro-u још пре него што је нови Правилник о раду арбитражног суд објављен у службеном гласилу ФСС што говори о њиховој намери да спрече спровођење коренитих промена у Арбитражном суду. ФСС је сачекао да прођу новогодишњи и божићни празници и јуче је упутио званичан одговор ФИФПро-у на постављена питања, а о спорној ситуацији информисао је и УЕФА-у. Обављени су разговори и консултације са Зораном Лаковићем из УЕФА и констатовано је да ситуација не излази из уобичајеног правног оквира и праксе, као и да ће све недоумице бити разрешене конструктивним дијалогом са УЕФА и ФИФПро у наредним данима. Изражена брига ФИФПроа због доношења новог Правилника о раду арбитражног суда ФСС изазвана је нетачним и тенденциозним обавештењима која је СПФН упутио тој организацији, а што је ФСС у јучерашњем допису ФИФПро-у објаснио и демантовао.

КАКО ЋЕ ОВО УТИЦАТИ НА ЦРНО-БЕЛЕ? Никола Пековић у ВЕЛИКОМ проблему (ФОТО)

Из понашања представника СПФН који у последњих месец дана на различите начине покушавају да осујете реорганизацију и унапређење рада Арбитражног суда ФСС, види се јасна намера да се очувају стечени интереси и монопол који је СПФН у протеклим годинама створио пред Арбитражним судом када је реч о заступању професионалних фудбалера. Довољно је поменути невероватну околност, а то је да се у око 95 одсто спорова пред Арбитражним судом појављује једна те иста адвокатска канцеларија, која заступа и СПФН, што није случај са споровима који се воде ни пред било којом другом арбитражом у нашој држави, као ни пред било којим другим судом у Републици Србији.

ЖЕЛЕО ГА ЈЕ ПАРТИЗАН, АЛИ ОН ДОЛАЗИ У ЗВЕЗДУ: Репрезентативац из КОМШИЛУКА на "Маракани" (ФОТО)

FSS
ФСС / Извор: МН Press

ГВАРДИОЛА ОДЛУЧИО: Ево каква је даља судбина Коларова у Ситију (ФОТО)

Чуди нас да СПФН као аргументе против новоуспостављеног Арбитражног суда износи податке који су везани за негативан рад претходног суда и који само говоре у корист одлуке ФСС да изврши системске промене, убрза поступак пред судом и обезбеди независан рад Арбитражног суда. СПФН је до скоро износио врло озбиљне критике на рачун функционисања претходног арбитражног суда, а јуче је напрасно почео да хвали његов рад, чини се са јасном намером да унапред дискредитује рад нових арбитара. ФСС је у складу са одредбама Закона о спорту упутио Министарству омладине и спорта Правилник о раду арбитражног суда ФСС ради добијања мишљења Министарства и у случају да министарство упути примедбе на садржину Правилника, или на састав Арбитражног суда, корекције ће бити извршене у законом прописаним роковима.

ПРЕОКРЕТ: Везиста Челсија ОНЕМОГУЋИО Србина да направи ВЕЛИКИ уговор (ФОТО)

Приликом рада на изменама Правилника о раду арбитражног суда, ФСС је поштовао основна начела и институте спортске арбитраже, као и Закон о арбитражи Републике Србије и Закон о спорту Републике Србије. Основни циљ и задатак је био да се формира арбитражни суд који це бити независан и непристрасан, али истовремено и кредибилан и ауторитативан. Арбитри са листе морају бити лица највиших моралних особина, која поседују правничка знања и стручну оспособљеност. Из тог разлога је уПравилнику измењена одредба која уређује услове за избор арбитара.Арбитрисада морају бити лица која имају положен правосудни испит и/или лица која имају титулу доктора правних наука,што до сада није био случај. Међутим, поред тих критеријума, арбитри морају имати искуства и активно се бавити спортским правом и морају познавати правила арбитражног поступка. Новим правилником је омогућено свима да поднесу своје кандидатуре за место арбитра у арбитражном суду, а одлучено је да се од понуђених лица морајуизабрати они који су најстручнији и најкомпетентнији и који ће бити гарант независног и објективног суђења, дакле, најбољи међу најбољима. Фудбалски савез Србије

ОСИПАЈУ СЕ РЕДОВИ ЦРВЕНО-БЕЛИХ: И ОВАЈ играч их је НАПУСТИО (ФОТО)