Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСРЕЋНИ СТАНКОВИЋ: Моменат који сам чекао ЦЕО живот

22.05.2020. 11:37
Пише:
Србија Данас
Dejan Stanković
Дејан Станковић / Извор: МН Press

Никада неће заборавити.

Трофеј Лиге шампиона освојен са Интером украсио је моју каријеру и дао смисао мом професионалном путу, каже Дејан Станковић, тачно 10 година након чувеног тријумфа у финалу против Бајерна у Мадриду (2:0).

ДЕЛИЈЕ ОЧИМА НЕ ВЕРУЈУ: Звезда губи 1.300.000 евра, ево и због ЧЕГА!

ДЕЛИЈЕ ОЧИМА НЕ ВЕРУЈУ: Звезда губи 1.300.000 евра, ево и због ЧЕГА!

ШАМАРЧИНА ГА ЈЕ ОДУВАЛА СА СТОЛИЦЕ: Испливао ШОКАНТАН снимак фудбалера Динама (ВИДЕО)

ШАМАРЧИНА ГА ЈЕ ОДУВАЛА СА СТОЛИЦЕ: Испливао ШОКАНТАН снимак фудбалера Динама (ВИДЕО)

СРПСКИ МИЛАН: Тројица Тумбиних УЗДАНИЦА предводе нови шампионски тим

СРПСКИ МИЛАН: Тројица Тумбиних УЗДАНИЦА предводе нови шампионски тим

Један од најбољих српских фудбалера у последње две деценије, од зимус тренер Црвене звезде, истиче да је те вечери у Мадриду, у току славља и еуфорије имао исти став као данас, 10 година касније - то је тренутак који је чекао цео живот.

- Тог дана је сваки тренинг, свака утакмица, сва одрицања, све је добило потпуно нову димензију. До тада сам већ освојио много трофеја, титула, одиграо много значајних И великих утакмица. Али, после финала Лиге шампиона и освајања пехара, могао сам себи да признам да је мој животни пут и професионални избор добио апсолутни смисао.

Станковић додаје да је освајањем Лиге шампиона испунио сан и остварио свој најважнији професионални циљ.

- Годинама сам маштао, радио, тренирао, да бих то доживео. Желео сам, баш онако срцем И душом да ми се то догоди. Наравно да ме је самим тим и постигнути успех променио, као да сам схватио да свако одрицање има сврху и колико је фудбал леп.

На питање чега се се прво сети када се спомене чувена сезона и освајање "триплете" Станковић каже:

- Прва помисао кад се помене триплета је екипа чији сам био члан. Помислим на све те момке с којима сам живео и радио у то време. Колико добрих карактера на једном месту. И сви са истим циљем, идентичним жаром и посвећеношћу ишли смо корак по корак ка трофејима. Испоставило се да смо, заправо, закорачили у историју. Помислите само колико је легендарних играча и тимова прошло кроз Калчо. А само је моја генерација успела да освоји сва три трофеја у сезони. И да закључим одговор на ово питање, кад се прича о тој сезони обавезно помислим и на непоновљивог тренера, лидера какав је Жозе Мурињо.

Станковић није могао да издвоји један моменат који је био прекретница, односно преломио ту сезону у корист Интера.

- Тешко је говорити да је у питању моменат или догађај јер сезонаје дуга и пуна изазова . Тешко је било у групи са Динамом, у Кијеву. Губили смо до 86.минута, али су Милито и Снајдер постигли голове за три бода, која су касније била кључна за пласман у нокаут фазу. Двомеч са Барсом у полуфиналу је посебна прича. Пред прву утакмицу у Милану, Мурињо је од нас тражио само да у Барселону “понесемо” било какву предност. Испунили смо му жељу са 3:1 а онда је он направио тактику која је гарантовала финале.

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ПЛАМЕНУ: Кинзи ОТВОРЕНО о напуштању београдског тима

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ПЛАМЕНУ: Кинзи ОТВОРЕНО о напуштању београдског тима

СКАНДАЛ НА ОСТРВУ: Ухапшена девојка звезде Премијер лиге! Код себе је имала "шокер" и пендрек!

СКАНДАЛ НА ОСТРВУ: Ухапшена девојка звезде Премијер лиге! Код себе је имала "шокер" и пендрек!

Станковић је сада у Мурињовој улози, тренира Црвену звезду и каже да је у том послу најважније имати поштовање за све играче, сараднике, али и противнике.

- Друга ствар су јасни и конкретни задаци које постављам пред стручни штаб односно играче. И, коначно, одлучност у спровођењу идеја односно филозофије игре за коју сматрам да је адекватна.

Звезда је надомак титуле, циљ је дупла круна, која би сигурно много значила Станковићу на почетку тренерске каријере.

- Звезда ме научила као дете да су трофеји њена обавеза. То сам овде, на Маракани, јако добро научио. С тим сазнањем кренуо сам у Италију. Имао сам срећу да се и у Лацију односно Интеру увек борим за највише циљеве. С тим у вези, верујем и дајем све од себе да стигнем до првих тренерских трофеја. Ако успем у томе, имаће посебно место у мојим успоменама. Јер, поштено речено, почетак новог поглавља у животу са титулама у мојој Звезди је нешто најлепше што бих могао да пожелим.

Упоредо са обавезама које ћете имати у Црвеној звезди, овог лета биће одржана и трећа сезона Кампа Деки 5.

- Више пута рекао сам да је и тај рад са децом током две сезоне кампа допринео мојој одлуци да уђем у тренерски посао. Боравак са камперима на терену некако је распламсао у мени жељу да поново свакодневно будем део фудбалске игре. Направили смо одличан систем који успешно функционише. Циљ апсолутно остаје исти - дечји осмех! Игра, забава, дружење у врхунским условима, по детаљно испланираном програму тренинга - истакао је Станковић.