Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАКА ЂУРОВИЋ ЗА СД: Судија Ивковић није помогао Звезди у Нишу, ВАР оштетио Партизан у Хумској

24.10.2022. 14:35
Пише:
Србија Данас/Н. Радојевић
Marko Ivković, Raka Đurović, Andrija Stojanović
Марко Ивковић, Рака Ђуровић, Андрија Стојановић / Извор: МН Press

Судијски експерт јасан.

После благог затишја – бура. Тако то иде. Дуго тло под ногама није тако горело у српском клупском фудбалу као после недељних утакмица 16. кола Mozzart бет Суперлиге. Наравно, у епицентру збивања су били вечити ривали.

ПЕТРИЋ СУПТИЛНО ПЕЦНУО ЗВЕЗДУ И СУДИЈЕ: Провукао духовит коментар о дугој надокнади на мечу у Нишу

ПЕТРИЋ СУПТИЛНО ПЕЦНУО ЗВЕЗДУ И СУДИЈЕ: Провукао духовит коментар о дугој надокнади на мечу у Нишу

НАВИКЛИ СТЕ ДА ВАМ ДРУГИ РЕШАВАЈУ УТАКМИЦЕ: Јавор оштро одговорио Партизану на саопштења

НАВИКЛИ СТЕ ДА ВАМ ДРУГИ РЕШАВАЈУ УТАКМИЦЕ: Јавор оштро одговорио Партизану на саопштења

Искључена му два играча против Звезде, Лалатовић ударио по Партизану: "Ја кад год идем тамо, идем без 4-5 играча..."

Искључена му два играча против Звезде, Лалатовић ударио по Партизану: "Ја кад год идем тамо, идем без 4-5 играча..."

Црвена звезда је савладала Раднички у Нишу са 2:1 после два црвена картона за домаћина и победоносног гола Београђана у 97. минуту. Са друге стране, Партизан је на свом терену ремизирао са Јавором (3:3) након две врло спорне одлуке – досуђеног пенала за Ивањичане којим су смањили на 3:2 и ситуације у надонади времена када је штопер црно-белих Игор Вујачић оборен у казненом простору гостију.

Цењени судијски експерт Радивоје-Рака Ђуровић у разговору за Србију Данас анализирао је дешавања са Чаира и из Хумске.

- Тензија је невероватна, притисци са стране неподношљиви, а све због односа наша два клуба чија имена не морам ни да изговарам, јер сви знају да се ради о Звезди и Партизану. Није нормално да се сумња у сваку судијску одлуку и да се арбитрима онемогућава да раде свој посао без гурања прста у око. Плашим се да може да буде само горе како првенство буде одмицало и ако борба за титулу буде бодовно неизвесна као, на пример, прошле сезоне – уверава Ђуровић за Србију Данас.

Две лопте у терену - гол Пешића регуларан 

Црвена звезда је постигла победоносни гол против Радничког у 97. минуту у тренутку када се на терену нашла још једна лопта коју је неко убацио, додуше далеко од дешавања у казненом простору домаћина.

- Друга лопта није утицала на игру и све је чисто. Зна се зашто се друга лопта убацује у оваквом тренутку. Раднички треба да буде кажњен за овај "пропуст" - уверава Ђуровић.

Брдо је материјала за полемике, кренимо од меча који је у недељу био први на “дневном реду”. Раднички су секунде делиле да откине два бода лидеру Црвеној звезди.

- Била је то врло тешка за суђење. Правду је делио Марко Ивковић из Лајковца, судија који је раније доживљавао неправде приликом делегирања и суди са мотивом да докаже да заслужује бољи статус. Желео је озбиљно да одради посао и слободно могу да кажем да је задовољио. Заслужио је апсолутно позитивну оцену.

Ђуровић је таксативно навео спорне ситуације из Ниша…

- Црвени картони су били заслужени. Пазите, од самог старта утакмице Раднички је покушавао да ситном опструкцијама игре спречи да фаворизовани гост развије игру. То нису били груби прекршаји, али када се акумулирају логично је да се они адекватно казне јавним опоменама. Јамкам је добио други жути оправдано, због фаула пред казненим простором, док о искључењу Етонгуа у надокнади времена не треба трошити речи. Ударио је без лопте у главу противничког играча. Црвени картон без поговора.

Надокнада времена је била четири минута, а победносни гол Пешића је пао у 97.

- Судија Ивковић је могао и више да продужи меч, јер је билпо много прекида. Што се тиче пружетка судијске надокнаде, она је била сасвим логична с обзиром на то да је био прекид због ударања, да је судија гледао ВАР и коначно због црвеног картона. Када се каже да је неки тим победио голом у 97. минуту уз два играча више може да се конструише прича да је исход режиран. Међутим, ко је гледао утакмицу, а није злонамеран или навијачки острашћен, видео је да је све било по прописима фудбалске игре.

Ђуровић је у прилог изреченом изнео још једну констатацију.

- У финишу првог полувремена свиран је пенал за Црвену звезду. На снимку се чини да је ситуација једноставна, али уоште није било тако. Судија Ивковић је донео одважну одлуку и поништио погрешну одлуку уз помоћ ВАР собе.

Споменули сте ВАР собу, она је, утисак је, била пасивна у Хумској на утакмици између Партизана и Јавора.

- Овај дуел нисам гледао у директном преносу, али сам касније испратио кључне тренутке осим оног који је претходио првом голу Партизана, а чујем да се догодио у казненом простору домаћина. У Србији се ствара заблуда да ВАР не треба да реагује у свим спорним ситуацијама. Ако сви на стадиону или путем ТВ екрана виде да је лопта изашла у аут или да је неко начинио прекршај, тада ни судији није тешко да донесе одлуку. Међутим, када је ситуација нејасна онда је ту ВАР да исправи погрешну одлуку судије.

Дилема, дакле, не сме да буде…

- Мало нас обмањују са тврдњама о употреби видео тенологије. Када ВАР треба да реагује и исправи главног судију? Па, увек када треба да се исправи нека неправда, односно неисправна судијска одлука.

Када бисмо ову теорију преточили у праксу за дуел Партизана и Јавора добијамо јасне одговоре.

- Судија Андрија Стојановић је погрешио у ситуацији када је досудио једанаестерац за Јавор. Играч Партизана Белић је избацио лопту ван граница терена, није било прекршаја и ВАР је морао да реагује и исправи грешку главног арбитра. Што се тиче ситуације из надокнаде времена када је Вујачић остао да лежи у шеснаестерцу Јавора главни судија је био у врло тешком положају. Букет играча, гужва, врло је важно да се констатује ко је први почео да се одгурује у дуелу. Проблем је што се тај тренутак јасно не види. Оно што могу да видим на ТВ снимку је да је у завршетку дуела фудбалер Партизана срушен рукама. И овде ВАР мора да реагује ако је био прекршај.

Сасвим логично се онда намеће питање зашто ВАР није реаговао барем код пенала за Јавор. Милош Милановић је био асистент из ВАР собе уз помоћ Марка Ђуричића.

- Е, то је озбиљно питање. Овакве ситуације ВАР не може да не види! Одговорност главног судије за ову другу ситуацију је минимална. Шта ће нам ВАР ако га не користимо на прави начин?

Још конкретније...

- Већ сам причао о притисцима који трпе арбитри у Србији. Свака одлука се посматра под лупом, одмах се провлаче приче о навијању за Звезду или Партизан. Такође, погледајте како се понашају поједини тренери и клупе у важним утакмицама. На пример, Ненад Лалатовић сјајно води своје тимове, нико не може да их дигне из пепела као што то он чини, али претерује у реакцијама. Када би се озбиљно кажњавали појединици за неспортско понашање, гледали бисмо много културније утакмице. Границе укуса су код нас давно пређене.

Имао је искусни спортски радник и занимљиво опажање за крај приче.

- У Србији се реагује много храбрије из ВАР собе ако тамо седи судија са ауторитетом. У Нишу је то био Срђан Јовановић, па је поништен пенал за Звезду. Млађе судије лакше саслушају старије колеге и није им проблем да промене одлуку. Са друге стране, арбитри из ВАР собе некада не желе да се мешају како не би рушили ауторитет главног судије, како би свесно прикрили његову грешку пред јавношћу. Међутим, ВАР не оцењује судије, већ помаже да игра буде поштена. Бар ја тако доживљавам спорт, витештво – констатовао је на крају Ђуровић.

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа америчка гимнастичарка Симон Бајлс