Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТРИ ЗА 23: Миха је први постигао хет-трик из слободњака! Физичари се крстили и измерили само ОВО! (ВИДЕО)

06.01.2022. 22:00
Пише:
Србија Данас
Siniša Mihajlović
Синиша Михајловић / Извор: Фото: СД/Илустрација

Подвиг српског бомбардера који се и данас препричава.

Синиша Михајловић је вероватно највећи бомбардер којег је имао наш фудбал.

ДРИБЛА КАО РОНАЛДО, ПАКУЈЕ КАО ЗИДАН: Ајакс издвојио најбоље потезе Тадића, пожељно је да погледате (ВИДЕО)

ДРИБЛА КАО РОНАЛДО, ПАКУЈЕ КАО ЗИДАН: Ајакс издвојио најбоље потезе Тадића, пожељно је да погледате (ВИДЕО)

ДУШАН НЕ ЖЕЛИ ЦРНО-БЕЛИ ДРЕС: Фиорентини стигла понуда од 70 милиона евра

ДУШАН НЕ ЖЕЛИ ЦРНО-БЕЛИ ДРЕС: Фиорентини стигла понуда од 70 милиона евра

ПРЕГОВОРИ СУ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ: Звезда близу великог ПОЈАЧАЊА!

ПРЕГОВОРИ СУ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ: Звезда близу великог ПОЈАЧАЊА!

Некадашњи фудбалер Војводине, Црвене звезде, Роме, Сампдорије, Лација и Интера био је најомраженија личност међу чуварима мреже, поготово у Италији. У периоду када је Серија А била најјача лига у Европи, Михајловићеве кућне чаролије биле су омиљена разонода на „чизми“ за љубитеље најважније споредне ствари на свету.

Siniša Mihajlović
Синиша Михајловић / Извор: Профимедиа

Било је ту различитог арсенала: кифли, ракета, лопти поред зида, кроз зид. Принцип је био исти, нијансе различите. Нико није имао решење за Михине пројектиле „земља-ваздух“. Зато и не чуди да је управо Михајловић најбољи извођач слободњака у Серији А са 28 голова. Толико је постигао и Андреа Пирло, али из 478 утакмица, док је Синиши било потребно 315 мечева за рекордан голгетерски скор.

- Ја сам играо фудбал због слободних удараца. То је било као прање зуба. Чекао сам део после тренинга како бих вежбао слободне ударце. За мене су они били суштина фудбала – причао је Михајловић.

А, кад нешто толико волиш и још имаш дар од Бога и вољни моменат, успех је загарантован. Зато и не чуди што су се у Синишу прво клели навијачи Војводине са којом је освојио титулу у СФРЈ, па навијачи Црвене звезде са којом је постао шампион Европе и света, а памте се и његови европогоци у дресу репрезентације Југославије, Роме, Сампдорије...

И да – Лација! Управо у дресу римских „небескоплавих“ Михајловић је крочио у историју. Било је то 13. децембра 1998. године, када је Лацио торпедовао Сампдорију са 5:2. Прецизније, када је Михајловић бомбардовао клуб из Ђенове. Србин је на тој утакмици постигао три гола из слободних удараца на истој утакмици и то из три покушаја! Овакав подвиг у Италији поновио је само Ђузепе Сињори, још једна легенда клуба са „Олимпика“.

- Тренутак када лопта уђе у мрежу је увек био диван. Као оргазам – једноставно је описао Михајловић.

А, Миха је у мечу са Сампдоријом доживео три оргазма у размаку од 23 минута (29, 44, 52).

На голу је био Ферон, са којим сам играо заједно у Сампдорији. Пре меча сам му рекао: „Феро, немој да се правиш паметан и покушаш да читаш моје слободњаке, знаш да ћу те видети и променити страну“. Био сам сигуран да очекује да ћу шутирати преко живог зида. Одговорио ми је: „ Ништа се не брини, знаш да ти неће проћи“. Концентрисао сам се само да пребацим живи зид, јер сам га познавао и знао да се неће мрднути. Погодио сам три од три. Да је било пет слободњака, дао бих свих пет!

Најважнији погодак у каријери је постигао у дресу Црвене звезде. Јасно, против Бајерна у полуфиналу Купа европских шампиона на крцатој „Маракани“.

- Само једна ствар ми је прошла кроз главу - колико тај гол значи за Југославију која је пролазила кроз тешка времена. Тај слободан ударац је најлепша и најважнија ствар коју сам урадио у животу.

Формулу успеха није ипак могао да открије. Заправо, није умео!

- Физичари са Београдског универзитета дошли су на тренинг и објаснили ми да не могу да разумеју због чега би лопта кренула тако нагло високо, а онда неочекивано пропала и на све то ишла час лево, час десно. Питали су да ли могу да изведу нека мерења и све што су успели је да измере је брзина којом је ишла лопта. Најбржа је била 165 километара на сат.

Михајловић = слободан ударац! Зато и не чуди Михино признање.

Siniša Mihajlović, Dejan Savićević
Синиша Михајловић, Дејан Савићевић / Извор: МН Press

- Сада, када не могу да изводим слободне ударце и постижем голове, као да је део мене умро. Ех, шта бих дао да могу да уђем и изведем слободњак - сетно је причао Михајловић.

Дани и дани су прошли, а како је Миха својевремено говорио у чувеној реклами за пиво, „после толико година радости и туге, променУло се много тога“. Једно се, ипак, никад неће променити. Синиша Михајловић – стварно најбољи!

Најновије вести из фудбала прочитајте ОВДЕ.

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа Викторија, ћерка Синише Михајловића.