Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШТА СУ НАМ ДОНЕЛЕ НОВИНЕ У АЗИЈИ? Крстајић мењао Муслинов систем, дао шансу Сергеју... (ФОТО)

15.11.2017. 13:33
Fudbalska reprezentacija Srbije
Фудбалска репрезентација Србије / Извор: Фото: ФСС

На турнеји забележени победа против Кине и реми са Јужном Корејом.

За фудбалску репрезентацију Србије, календарска година практично је завршена. Изборен је пласман на Светско првенство у Русији и одигране су две пријатељске утакмице, са Кином (2:0) и Јужном Корејом (1:1). Преостао је само жреб који је заказан за 1. децембар у Кремљу. И док се чека извлачење парова за Мондијал, остаје времена за анализу азијске турнеје, односно шта је то донео нови систем игре и нови играчи. Подсетимо, после споразумног раскида сарадње између Фудбалског савеза Србије и селектора Славољуба Муслина, на клупу је сео Младен Крстајић, са префиксом в.д. 

Уочи поласка на азијску турнеју Крстајић је најавио да ће се одустати од система који је форсирао Муслин 3-4-3 и да ће се пробати са четири играча у одбрамбеној линији, уз варијације у осталим линијама. То је и учинио и у победи над Кинезима и у ремију са Јужном Корејом. У првом мечу одбрана није капитулирала, али у другом јесте, после сумљивог пенала који је скривио Јагош Вуковић. Исто тако, покушаја ка голу Србије било је много више у мечу са Корејцима, када су на голу били Владимир Стојковић и Марко Дмитровић. Додуше, треба да се призна да је Кореја озбиљнији противник од Кине иако то не казује ФИФА ранг листа. Кинези су на 57, а Корејци на 62. месту. 

Екипа против Кине: Стојковић (од 46. Рајковић), Рукавина, Д. Тошић, Ивановић (од 72. Вељковић), Обрадовић, Гудељ, Милинковић-Савић, Љајић (од 83. Крстичић), Костић (од 60. Живковић), Тадић, (од 85. Гаћиновић), А. Митровић (од 85. Пријовић). Селектор: Крстајић.

Екипа против Јужне Кореје: Стојковић (од 46. Дмитровић), Рукавина (од 90. Аксентијевић), Б. Ивановић (од 68. Вељковић), Вуковић, Обрадовић, Максимовић, Грујић, Милинковић-Савић (од 74. Гаћиновић), Љајић, Живковић (од 81. Радоњић), Пријовић. Селектор: Крстајић. 

Кренимо редом, од голмана. На терену су била тројица, стандардни Стојковић, и као замене Предраг Рајковић (против Кине) и Дмитровић (против Кореје) и сва тројица су показала да су у форми. Стојковић је потврдио да је у овом тренутку прави избор за "јединицу", као и у квалификацијама за Мондијал. А да искористе шансу знали су и Рајковић и Дмитровић. Зауставили су све ударце из игре, а Дмитровић је капитулирао само после шута са беле тачке. Дакле, за голмане не треба да бринемо, а треба да се напомене и да је на првобитном списку био и млади Александар Јовановић. 

У одбрани, у оба меча стартери су били капитен Бранислав Ивановић, Антонио Рукавина и Иван Обрадовић, а шансу је добио оба пута (резервиста) Милош Вељковић. Заиграо је и накнадно позвани Никола Аксентијевић, али је он шансу добио у само неколико минута. Играли су још и Душко Тошић и Јагош Вуковић, а треба да се напомене да у игру није улазио Александар Коларов који ће сигурно бити међу путницима за Русију. Одбрана у овим мечевима није била савршена, пошто су голмани често морали да спасавају остатак тима. 

Уочи поласка на турнеју по Истоку, највише се причало о везном реду. Пошто је Сергеј Милинковић-Савић коначно позван у национални тим постављало се питање како ће одговорити захтевима. У оба меча био је стартер, али да се да нека коначна одлука тешко је после само два дуела и то пријатељска. Није разочарао, јер је његов асистенција била "увод" у Љајићев гол против Кореје, али ће његов учинак моћи да се вреднује или против јачих противника или када дођу такмичарске утакмице. Оне су ипак нешто друго у односу на пријатељске. 

Позив је добио и Адем Љајић и показао је да може да реши утакмицу, пошто је два пута био стрелац. Може да буде и асистент, али и стрелац из "слободњака", што је сваком тиму увек добродошло. Шансу у мечевима са Кином и Корејом добијали су и Андрија Живковић, Мијат Гаћиновић, Марко Грујић, Немања Максимовић и Немања Радоњић. Од поменутих играча (златних Орлића са Новог Зеланда), највећу минутажу је имао Живковић и може да се каже да је шансу искористио. 

У нападу, прво решење за централног шпица је Александар Митровић који је голом потврдио победу над Кином, после неколико изгледних прилика. Своју шансу чека и Александар Пријовић. Херој утакмице са Грузијом је практично навикао да чека шансу са клупе, мада је против Кореје први пут био стартер. Да чекају шансу са клупе није случај са Филипом Костићем и Душаном Тадићем који са бока помажу централним нападачима. И они су скоро сигурни путници за Мондијал. 

ПОВРАТНИЦИ У СРПСКИ ФУДБАЛ: Вечити сваки дан славе бивше ГАСТАРБАЈТЕРЕ (ФОТО)

Највећи број поменутих играча би требало да буду окосница тима за предстојеће Светско првенство, а до тада Орлови ће сигурно имати још неколико проверу. 

Све најновије спортске вести можете да прочитате ОВДЕ.