Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Стојковић: На ЕУРО ћете видети такмичарску Србију, Видић показао непоштовање

05.12.2023. 16:46
Dragan Stojković Piksi
Драган Стојковић Пикси / Извор: МН Press

Селектор Србије одговорио на прозивке некадашњег репрезентативца.

Све циљеве које сам поставио када сам постао селектор сам остварио - пласман на Мундијал у Катар, затим у А лигу нација међу 16 најбољих у Европи и историјски пласман на ЕУРО после 24 године, рекао је селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси. Пикси је у интервјуу Танјугу истакао да приватно и професионално осећа велику сатисфакцију за све што је урађено, али да је веома свестан да има простора да све буде боље и нагласио да ће у Немачкој спремити екипу за такмичарски фудбал, спремну да игра на резултат и оствари циљ - пласман у другу фазу.

БИО ЈЕ КАПИТЕН ЦРВЕО-БЕЛИХ, А САДА ВОДИ РАДНИЧКИ: Важнији је меч са Партизаном него са ЗвездомSlavoljub Đorđević

БИО ЈЕ КАПИТЕН ЦРВЕО-БЕЛИХ, А САДА ВОДИ РАДНИЧКИ: Важнији је меч са Партизаном него са Звездом

ПРВА СМЕНА У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ: Ваљдер мења Хекингботома у ШефилдуPremijer liga

ПРВА СМЕНА У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ: Ваљдер мења Хекингботома у Шефилду

РУСИ СЕ ОГЛАСИЛИ: Ево шта кажу о преласку Бувача у ЗвездуŽeljko Buvač

РУСИ СЕ ОГЛАСИЛИ: Ево шта кажу о преласку Бувача у Звезду

 

 - Презадовољан са оним што смо учинили и што смо те стратешке циљеве остварили. То је најважније, много је важно генерално за српски фудбал. Нисам више ја ту сада толико битан, колико је битна шира слика и повратак Србије на  фудбалску мапу Европе - изјавио је Пикси.

У Немачкој нас чека друга песма, такмичарске утакмице, где се тражи резултат и Србија ће се спремати управо за то, додао је селектор.

 - Више није битно како, зашто, због чега, идеш да се такмичиш за резултат. Имамо довољно времена да размислимо и о неким тактичким стварима, о позицијама играча, да се промене, да се уђе у можда неки другачији ритам, другачију композицију тима итд. Али, сви морају да знају, ови што много "паметују" и што знају фудбал више него било ко, да не постоји ниједан систем у фудбалу који ти гарантује да ћеш успети. Када би то тако било, сви би играли то исто. Према томе, мој посао је да пронађем најбоље решење и верујем да ћу га пронаћи. Мој посао је да Србија на ЕУРО изгледа такмичарски добро, у физичком смислу такође, интелигентно, борбено, да се жртвује, тако онда можемо да очекујемо и да направимо резултат. Као играч сам био капитен те генерације која је последња играла на Европском првенству, ево сада идем у улози селектора. Када је Србија у питању, никакве резерве у мени никад није било. И није ми било тешко да летим по 12.000 километара из Јапана да бих играо за репрезентацију, иако многи на мом месту то не би радили. Данас такође, лојалност и патриотизам према мојој земљи показујем максимално. Ја бих сигурно зарадио више да сам негде отишао, али овде се новац не поставља као питање. Одговорност коју имате, задовољство да представљате своју земљу. Да представљате ових 6-7 милиона људи, то је непроцењиво - истиче Стојковић.

Стојковић је прокоментарисао и изјаву Немање Видића да је његов стручни штаб за две године у Савезу зарадио 16 милиона евра.

 - Моја плата никад није била проблем, нити сме да буде проблем, али кад је Видић у питању, ја сам обећао да ћу када се вратим из Хамбурга после жреба, одговорити јер сам с његове стране "прозван". Људи ће да помисле да смо у Саудијској Арабији. Био сам изненађен, притом, тајминг апсолутно није био добар, уочи жреба у Хамбургу који смо дуго чекали и где смо били међу 21 најбољом репрезентацијом у Европи. Могао је да каже било шта пре или после тога, али помињање новца, помињање плата, мислим да је много ружно. Нисам то од њега очекивао, увек сам имао лепо мишљење о њему. Видић је имао фантастичну каријеру као фудбалер, дивио сам се његовим играма, сећам се да када сам био председник Савеза, када ми је Дејан Савићевић, који је био селектор, рекао да жели да стави Видића у Напуљу против Италије да дебитује, ја сам то са одушевљењем прихватио, рекао сам браво, подржавам ту одлуку - подсетио је Пикси. - Никада ружне речи нисам о њему рекао. Он ако има неке своје фрустрације, ако има нека своја незадовољства унутрашња, он то мора или би требало на неку другу страну да каналише, да мене остави на миру, јер ја немам никаквих додирних тачака са њим. Али, оно што је јако битно, показао је непоштовање и то је оно где се поставља знак питања. Зашто и због чега? Нисам ја неко ко је пао са Марса или са крушке. Имам име и презиме и надимак који знају сви на свету. Могу да замислим да нисмо били успешни шта би било? Изабрао је погрешну адресу, али овде је поента свега да је слагао, обмануо јавност, унео узнемирење. Да се људи питају ко му је платио 16 милиона? То не могу да разумем. 

Наставио је селектор Србије у истом тону.

 - Да ли је он изманипулисан? Да ли је дозволио да буде изманипулисан, то је његов проблем. Он мора да стави прст на чело и да покаже мало више респекта и поштовања, поготово кад сам ја у питању. Користим ову прилику да кажем да је то тотално небулоза, будалаштина, то што је изјавио. Морао би да зна, ако већ има амбиције да буде први човек фудбала у Србији у неком периоду, морао би да пази шта говори и морао би да покаже мало више респекта. Морао би да буде много конструктивнији, много позитивнији, да утиче позитивно на све што се дешава у фудбалу или око фудбала. А не овако да излази са нетачним информацијама. Морали би и они који га саветују да му бар кажу како стоје ствари и да то није тачно. Тако да јавност мора да зна да ово што је рекао није истина и да је новац који смо мој стручни штаб и ја зарадили далеко мањи. Међутим, Видић и сви други морају да знају да сам ја помогао Савезу и "попунио касу" и резултатом и преко својих веза. Не желим да се хвалим, то је моје унутрашње задовољство које Немања Видић очигледно нема. Он показује фрустрацију и "прозива" селектора. Заиста није лепо с његове стране, а мислим да ће то схватити. И мислим да су му и већ и рекли. Нисам учествовао у изборима за председника, нити сам му помогао, нити сам му одмогао. Држао сам све време позиције селектора и то је то. Тако да нема потребе, може да напада било кога, али селектора нападати и причати неке глупости, то је стварно ружно, баш није лепо - рекао је Стојковић.

Када су критике дела јавности у питању, за формацију, игру, тактику, Пикси каже да је то нормално и да су сви селектори на свету у истој позицији.

 - Могу да разумем и критике. У квалификацијама за Мундијал рекао сам да је битно и како побеђујемо. Португал је био бриљантан, у Катару је било то што је било, уочи Бразила први пут у каријери нисам знао састав, због повреда. Против Камеруна смо већи део меча одиграли сјајно, па смо сами себе довели у позицију да буде 3:3. У овим квалификацијама, циљ је био пласман, резултат, остварили смо га. Када све саберемо, лоше је било у Бугарској, где смо срећно дошли до бода, али у две утакмице против Мађара ми ниједну нисмо заслужили да изгубимо. Е, то је фудбал.

Стојковић је рекао да пред већином играча стоји још неколико добрих фудбалских година, али да свакако има простора за младе и да ће свако ко то заслужи добити шансу. На конкретно питање да ли себе у децембру 2024. године види као селектора Србије и да води тим у Лиги нација и потом у квалификацијама за Мундијал 2026. године, Пикси је имао спреман одговор.

 - У животу је све могуће, наравно, тако да и та могућност постоји у сваком случају, али зна се како се то ради. Као и кад сам долазио, потребно је да осећам подршку, да радим у комфорном амбијенту, али знам само једно - овај тим је права породица, атмосфера је фантастична, ниједан екцес, а знамо сви чега је било претходних година. Свом наследнику, кад год дође, могу само да пожелим да има овакву атмосферу - закључио је Стојковић.