Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТИТУЛА СА МАЂАРИМА ИЛИ ПАРТИЗАНОМ: Николић ПРИЗНАО који му је ТРОФЕЈ више дражи!

03.06.2020. 13:55
Пише:
Србија Данас
Marko Nikolić
Марко Николић / Извор: МН Press

Српски стручњак први пут говорио за руске медије од преузимања Локомотиве.

Некадашњи тренер Партизана Марко Николић у интервјуу за локални Гудок (име руског жичаног инструмента са три жице) први пут је причао за медије у Русији. Нови шеф струке Московљана признао је да су контакти са Локомотивом почели крајем фебруара, када га је звао генерални директор Василиј Кинкадзе.

УНИШТЕНИ СУ СНОВИ О ТИТУЛИ: Дан када је УМРО фудбал на ОВИМ просторима (ВИДЕО)

УНИШТЕНИ СУ СНОВИ О ТИТУЛИ: Дан када је УМРО фудбал на ОВИМ просторима (ВИДЕО)

ПОТПИС У ХУМСКОЈ: Велико појачање стигло у Партизан

ПОТПИС У ХУМСКОЈ: Велико појачање стигло у Партизан

ИЗ БУНДЕСЛИГЕ У СЕРИЈУ А: Италијански ВЕЛИКАН доводи сина легендарног аса!

ИЗ БУНДЕСЛИГЕ У СЕРИЈУ А: Италијански ВЕЛИКАН доводи сина легендарног аса!

- Предлог да преузмем Локомотиву је корак напред у мојој каријери. Хтео сам да радим у јаком првенству, зиму са озбиљим амбицијама, који жели да осваја домаће трофеје и игра у Лиги шампиона. У исто време, осећао сам да ме заиста желе у овом клубу, а то је јако важно! - рекао је Марко Николић.

Бивши тренер Рада, Партизана, Војводине, љубљанске Олимпије и мађарског Видеотона ће на том месту заменити легенду клуба и руског фудбала Јурија Сјомина, кога навијачи и медији много воле. Управо је то разлог што га је тамошња јавност дочекала "на нож". Зна то и српски стручњак, свестан уместо кога је дошао.

- Знам да морам да заменим легенду Локомотиве Јурија Сјомина, тренера кога воле сви навијачи, чак и других клубова. Знам да ће нас сви поредити. Био сам и сам у сличној ситуацији: био сам отпуштен када је тим који сам тренирао био први на табели. Али, такав је живот фудбалских тренера. Ни мени се то не свиђа, али тако је како је.

Николић је руским новинарима објаснио да је упознат у какав клуб је дошао.

- Локомотива је позната широм Европе. Овде имате добру комбинацију младих и искусних играча. Важно је да Локомотива уз себе има велику компанију – Железнице Русије. Тим има феноменалне навијаче. Ово је у смислу организације посла корак изнад свих места у којима сам до сад радио - каже српски тренер и наставља у истом ритму:

- Гледао сам Премијер лигу, као и остале европске, то је дое мог посла. Могу мирно да кажем да Русија има јако првенство, јаке тимове, од којих многи праве добре резултате у Европи.

Marko Nikolić, trener Partizana
Марко Николић, тренер Партизана / Извор: МН Press

Што се тиче наступа у Европи, српски стручњак не одустаје од својих принципа.

- Гледао сам много утакмица Локомотиве у Лиги шампиона у последње две сезоне, али никада не коментаришем игре других тимова, само оног који ја водим. За мене су играчи, колеге тренери, навијачи и клубови светиње. Свима показујем поштовање, то је мој стил. А надам се да ће се и према мени тако опходити.

Открио је затим која му титула више значи, у Србији или Мађарској?

- Најбољи тренуци живота су ми и даље освајање дупле круне са Партизаном. Прво, Београд је мој град, а Србија моја земља. Имам сјајан однос са навијачима, а и то ми је први тренерски трофеј. У Мађарској сам провео скоро три дивне године, освојио првенство и куп, прошао квалификације Лиге Европе и званично сам проглашен за најбољег тренера у историји клуба. И то су велика достигнућа.

У интервјуу Русима, причао је о свом тренерском путу, почецима и развоју, причи која је у Србији јако добро позната, али је и врло лепо сажео своју филозофију.

- Волим да будем активан и на тренинзима и током утакмица. Али, у исто време, свако мора да има своју улогу и одговорност. Увек верујем мом штабу и играчима, али у исто време очекујем од њих добре резултате и добар рад - наглашава Николић.

Он је додао да још није лично упознао играче, пошто је у Москву стигао тек 30. маја.

- Можда ће се због ситуације са коронавирусом мој стручни штаб прикључити тиму само неколико дана пред наставак сезоне. То може да буде проблем. Али, чим власти дозволе да се прикључим тиму, одмах ћу ступити на терен. У свакодневном сам контакту са тренерима тима, а то су Олег Пашинин, Дмитриј Лосков, Сергеј Алексејев и Заур Хапов. Урадили су сјајан посао у ових првих неколико дана после паузе - објаснио је Марко Николић.

Иако играче није упознао, нити тренирао са њима, спортске амбиције се знају.

- Циљеви су постављени. Знамо шта желимо да постигнемо у ближој, средњој и даљој будућности. Савршено разумем и шта навијачи желе и да чекају победе. У последњих седам година сам радио у клубовима у три различите државе, које можда нису велика фудбалска имена, али су се од њих, баш као и од Локомотиве, тражиле победе. Притисак је у том смислу био веома велики. Али, ако нема притиска, нема ни амбиције. Локомотива има обоје! - категоричан је велики љубимац Гробара.

Nikola Milenković, Marko Nikolić
Никола Миленковић, Марко Николић / Извор: МН Press

Новинаре је, наравно, занимало да ли ће мењати састав тима, помињала су се имена, али је Србин, по свом обичају, остао "закопчан".

- Сада ми је важно да почнем да радим са тимом. Морамо прво да завршимо сезону 2019/20. како треба. Хоћу да видим и да боље упознам тренутни састав Локомотиве. Тада долази прелазни рок, који ћемо искористити. Наравно да су потребне неке промене, али никада не причам о појединачним именима јавно. Таква је политика клуба. Покажите мало стрпљења.

Сезона ће се наставити у условима који никада до сада нису виђени због пандемије коронавируса.

- Ово се дешава први пут. Сви морамо да се прилагодимо на нову ситуацију. Наравно да ће утицати на игру. Биће врло мало времена између краја ове и почетка следеће сезоне. Многе утакмице ће се играти у кратком размаку, повећаће се ризик од повреда, а морамо да останемо спремни до средине децембра. То су, међутим, све изазови. Ми нисмо овде да се жалимо, већ да пронађемо решења за ове потпуно нове услове за све нас. Неће бити лако, али сигуран сам да ћемо успети.

Говорио је и о својој сарадњи са медијима, рекавши да је спреман да увек да на интервјуе, као и да одговори на свако питање (али не преко телефона), осим о личном животу.

- Најважнији су ми породица и посао. Немам Инстаграм, Фејсбук...Мало сам старомодан. Што се тиче навијача, њихово мишљење ми је најважније. Урадићу све да их не разочарам. Где год сам радио, навијачи су ме волели, али та љубав треба да се заслужи радом, ставом и борбом за клуб. И најважније, резултатима - рекао је Николић.

ЛЕПО ДА СЕ ИГРАТЕ: Навијачи Партизана на СЈАЈАН начин одали ПОЧАСТ Миши Тумбасу (ФОТО)

ЛЕПО ДА СЕ ИГРАТЕ: Навијачи Партизана на СЈАЈАН начин одали ПОЧАСТ Миши Тумбасу (ФОТО)

КАКАВ ОТАЦ ТАКАВ СИН: Златанов НАСЛЕДНИК забио СТРАШАН гол, то може само један Ибрахимовић (ВИДЕО)

КАКАВ ОТАЦ ТАКАВ СИН: Златанов НАСЛЕДНИК забио СТРАШАН гол, то може само један Ибрахимовић (ВИДЕО)

ПОРОДИЦА БЕСНА НА ДРЖАВУ: "НИШТА НЕ ВЕРУЈЕМО!" Умро од КОРОНЕ, заразио се на мечу Ливерпула и Атлетика

ПОРОДИЦА БЕСНА НА ДРЖАВУ: "НИШТА НЕ ВЕРУЈЕМО!" Умро од КОРОНЕ, заразио се на мечу Ливерпула и Атлетика