Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТОШИЋ ЗА СРБИЈУ ДАНАС: Сад сам спремнији да носим Партизан, у односу кад сам играо први пут (ВИДЕО+ФОТО)

24.04.2018. 14:48
Пише:
Србија Данас/И.С.
Zoran Tošić
Зоран Тошић / Извор: Профимедиа

Фудбалер Партизана срећан што је опет обукао црно-бели дрес.

Фудбалери Партизана тренутно се налазе на другом месту домаћег шампионата, иза Вечитог ривала Црвене звезде. Осим што се боре да се приближе првом месту Суперлиге, изабранике Мирослава Ђукић очекује и реванш меч Купа Србије против Чукаричког. Једна од најважнијих карика међу црно-белима јесте и повратник у тим из Хумске - Зоран Тошић.

Навијачи Партизана одлично су прихватили вест да ће популарни Бамби поново обући црно-бели дрес. После неколико година проведених у иностранству, Тошић је прошлог лета решио да поново постане члан Партизана. Доста је помогао својој екипи, а чак и у најтежим моментима остао је прибран на терену. После скоро годину дана проведених у другом мандату, Тошић је за SrbijaDanas.com открио како проводи слободно време, са ким се од играча ЦСКА и даље чује, као и шта мисли о завршетку каријере.

Зоране, после осам година си се вратио у Београд, шта ти је највише недостајало у главном граду и где најрадије проводиш слободно време?

- Да, осам година је прошло, чак скоро и девет од како сам се вратио. Наравно, Београд и Србија су ми недостајали, као и сваком спортисти који је био у иностранству. Прија ми што сам близу пријатеља, породице и то је једна од јако битних ставки тако да сам са те стране јако задовољан. Лепо ми је што имам времена да проводим са најмилијима. Највише времена проводим код куће, са породицом, што је неки свакодневни ритуал поред Телеоптика где проводимо по неколико сати.

Ово ти је други боравак у Партизану. Упореди га са првим у неколико реченица.

- Овај други мандат за мене се лично разликује у односу на први. Кад сам стигао први пут у Партизан, имао сам 20 година и не толико искуства, нисам био спреман да носим клуб као што сам данас спреман. Сад се зна колико се очекује од мене у овом мандату. Проводим лепо је време у клубу, разлика је једино што ми је улога другачија.

Који ти је гол најдражи у првом, а који у овом "мандату"?

- Доста је времена прошло да бих могао да се сетим свих голова које сам постигао али један од најдражих, који ми је остао у сећању, јесте против Фенербахчеа у Истанбулу. Штета што нисмо успели да изборимо продужетке и будемо на корак од Лиге шампиона. У овом мандату за мене најважнији гол у каријери ове сезоне јесте против Скендербега, који је определио наш даљи ток такмичења у групној фази, где смо кренули ка правом путу. Верујем и да је клубу ово најважнији мој гол.

Са ким си се од играча из првог мандата највише дружио, а са ким сад?

- Највише сам се дружио са Рукавином, Николом Митровићем и Ђорђем Лазићем. И дан данас се чујемо, сигурно једном недељно смо у контакту. Рукавина ми је чак и крстио дете као и ја њему, имамо баш добар однос. Кад је пауза проводимо доста времена. Сад се највише дружим са Стојкетом, Ожегом, Сашом. Ми смо мало старији и искуснији али ту је и Ожеговић, млађа гарда који је увек са нама. Њих тројицу бих одвојио али су и остали момци феноменални, неколико пута сам подвукао ретко где сам видео да је оваква екипа где нико не искаче, сви су на земљи, културни, васпитани, добри фудбалери. Искрено, драго ми је и пријатно што је тако. Једино Ожег мало искаче из тог колосека можда својим понашањем али покушавамо да га држимо у нормали. Види се да је имао другачије детињство од нас осталих фудбалски је другачије васпитан. Шалим се нормално.

У првом мандату си поред Мирослава Ђукића, са којим опет сарађујеш, радио си и са Славишом Јокановићем. Да ли пратиш његов тренерски развој и да ли очекујеш да ускоро преузме неки велики клуб из најјачих лига?

- Пратим Јокановића као и сваког нашег играча и тренера који су у иностранству, колико ми време дозволи. Јокан је на добром путу да врати Фулам у Премијер лигу ако то успе, биће у том клубу који је веома познат, сигуран сам да је на добром гласу. Желим му срећу и да направи успех, да дође до већег тима у Енглеској.

После пораза у Вечитом дербију, много се причало о твом гесту и уласку у слвачионицу играча Звезде, којима си честитао на победи. Да ли сматраш да је време да се “закопају секире” између два највећа клуба и да Звезда и Партизан поново постану ривали, а престану да буду непријатељи?

- Не знам шта је то било чудно, хтео сам да поразговарам са Пешићем, као што сам рекао знамо се одавно. Честитао сам сваком на кога сам наишао као што сам и на терену. Звезда је била боља, испоставило се да је на првом месту у овој сезони, мало јој фали да освоји титулу. Не видим разлог зашто бих био љут на било кога из Звезде, да не будем у добрим односима са осталима. Треба да будемо љути сами на себе јер смо довели сами себе у ту ситуацију да не освојимо титулу. Ништа чудно не видим.

Да ли се дружиш са неким од садашњих или бивших играче Звезде?

- Не дружим се приватно, да седнемо да пијемо кафу али кад их видим негде врло радо попричам са играчима и из ове сезоне и као и из оне друге генерације против којих сам играо. Никад нисам имао лош однос, драго ми је да их видим.

Да ли се надаш позиву селектора Младена Крстајића за Мондијал и шта очекујеш од Орлова у Русији. Зашто руски играчи све мање иду у иностранство и шта очекујеш од Руса на СП?

- Поновио сам неколико пута поновићу и сада, докле год неко мисли да је потребан репрезентацији, ја сам увек ту и то је једино што могу да кажем на ту тему. Што се тиче Руса, главни разлог је што момци у репрезентацији имају квалитет и енормно велика примања у клубовима и јако мали број њих је спреман да се одрекне тог примања да би отишли у иностанство. Спремни су да играју и лигама петице, али мало клубова у иностранству може да им обезбеди новац који имају у Русији. Примера ради, играте у Партизану или Звезди где имате више милионске уговоре, траже вас Вердер Бремен или Бетис зашто бисте отишли, да ме не схватите погрешно, негде где вам дају четири пута мањи новац, нико не жели да иде од куће.

Ognjen Ožegović, Zoran Tošić
Огњен Ожеговић, Зоран Тошић / Извор: МН Press

Да ли и даље пратиш игре ЦСКА и уопште руску лигу и да ли те изненадило што ће Локомотива освојити титулу?

- Наравно, кад имам времена. ЦСКА је на другом месту, али има три кола до краја, Локомотива је прва, велики фаворит. После неколико година имају прилику да буду први на крају сезоне. ЦСКА је клуб без много новца, добро ради без иједног трансфера, много улагања, астрономских плата опет је на другом месту. Ако ту остану, играће Лигу шампиона што је велики успех.

Дуго си био у Русији, да ли си у контакту са неким од бивших саиграча из ЦСКА?

- Чујем се са доста играча, био сам неколико пута у Москви од кад сам се вратио у Партизан, проводио време са њима. Видели смо се и кад су играли против Црвене звезде у Београду, заједно са стручним штабом и са људима из медицинског блока. Нормално је да смо у добрим односима.

 

Докле планираш да играш фудбал и да ли себе видиш у улози тренера једног дана?

- Тешко је одговорити до кад планирам да играм. Фудбал је моја највећа страст, не могу да замислим себе у нечем другом. Докле год будем здрав даћу свој максимум, ја се надам да ћу још дуго играти. Не размишљам шта ћу радити после завршетка каријере, али сигурно ће бити везано за фудбал јер је то оно што најбоље знам.

Да ли пратиш српске медије и о чему се најчешће информишеш?

- Пратим доста српске медије. Доста читам новине, као и сваки играч. Гледам шта се пише о Партизану али и о мени лично и знам шта се дешава.

За крај, портал Србија Данас слави четврти рођендан, шта би поручио и пожелео нашим читаоцима?

- Желим првенствено да вам честитам, желим вам да прославите још много јубилеја. Вашим читаоцима желим да вас читају још дуго. Да остану уз вас као и до сада и да читају ваше вести.

Све најновије спортске вести можете да прочитате ОВДЕ.