Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВЕЧИТИ РИВАЛИ И СТРАНЦИ: Ко је боље умео да изабере (ВИДЕО)

18.09.2016. 15:45
Fudbalski večiti derbi
Фудбалски вечити дерби / Извор: МН Press

Партизан голом Леонарда савладао Црвену звезду у 152. вечитом дербију.

Партизанов Бразилац Леонардо да Силва Соуза је ново име у поглављу легионара који су украсили највећу утакмицу српског фудбала. У дебитанстком вечитом дербију је решио питање победника и уписао се у историју нашег фудбала. Вечити дербији без странаца не могу да се замисле претходних десетак и кусур година. А није тако било до почетка овог века.

Бивши репрезентативац Србије променио клуб (ФОТО)

Фудбалски легионари су постали протагонисти дербија на истеку прошлог века. У 111. вечитом дербију, за Црвену звезду је играо бразилски дефанзивац Адилсон. Партизан је на првог правог странца у вечитом дербију чекао до 2003. године када је заиграо Тарибо Вест. Од тада је ретко који дерби прошао без неког иностраног фудбалера из Јужне Америке, Африке, осталих европских земалаја. И када се подвуче црта, Партизан је бирао много боље странце и они су му доносили много више него вечитом ривалу. Партизанови странци имају далеко бољи учинак од Звездиних у вечити дербијима. Леонардо је само наставио низ.

КАКВА ПРОЗИВКА: Ево шта је о ЗВЕЗДИ НАПИСАО Срђан Драгојевић (ФОТО)

Звезда је почела са Адилсоном, али се на нову гарнитуру чекало до председничког мандата Драгана Стојковића Пиксија. Он је довођењем плејаде иностраних фудбалера променио крвну слику Црвене звезде. Али само један од њих је успео да остави траг у дербију као стрелац. Сегундо Кастиљо је три пута тресао мрежу Партизана иако му постизање голова није био примарни задатак. Баркос, Салас, Молина, Аилтон, Гај, Броновицки, Драман, Георгијев нису оставили трага у светковини српског фудбала. Ретки су они који су играли добро попут Гаја или Молине.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ које су му приредили на прослави, Леонардо неће заборавити до краја живота (ФОТО)

После Пиксијевог одласка, уследио је нови пакет странаца са Едгаром, Сомеом, Оумаруом, Џеферсоном, Ферериром, која се испоставила као фијаско. Ни следећа „генерација“ се није прославила. Кристијан Борха је дао један гол и промашио брдо шанси против Партизана, Евандро је погодио стаиву из пенала, Каду је после неколико неуспеха у дербијима, успео да у свом последњем дербију донесе Звезди победу у Хумској голчином у 93. минуту.

ПАРЕ НА СУНЦЕ: Навијачи подсећају Божинова на ОБЕЋАЊЕ које им је дао пре дербија (ВИДЕО)

ОТКРИВЕНА ТАЈНА: Због ОВЕ ПОРУКЕ у свлачионици Партизан је тријумфовао у дербију (ФОТО)

Мењали су се странци у Љутице Богдана, долазили и пролазили, али против Партизана нису могли. Све до прошлог лета када је дошла друга гарнитура у контигенту странаца Звездана Терзића. Уго Вијеира је у прва два вечита дербија три пута матирао Партизан, а један гол је успео да постигне и Аргентинац Луис Ибањез.

БРУКА И СРАМОТА НА ДЕРБИЈУ: Звездин тренер погођен у главу (ФОТО)

Фудбалери Партизана славили победу на сплаву а ОВА песма је била НАЈСКУПЉА (ВИДЕО)

Осокољени тим учинком, у Звезду су решили да овог лета потпуно начичкају тим странцима, али јучерашњи дерби је показао да се нису усрећили. Легионари Руиз, Канга, Ле Талек и остали нису успели да направе превагу и покажу да су бољи од домаћих фудбалера. Док неки попут Моучеа или Фибела нису ни играли.

НЕМИЛОСРДНИ ПРЕМА ЉУБИМЦИМА: Твитераши знају КО ЈЕ КРИВ за ПОРАЗ Звезде у "вечитом дербију" (ФОТО)

Са друге стране, Партизан има супротно искуство са странцима. Имао је и он промашаја, али далеко мање. После Тарибо Веста су играли Жонса, Боја, Ким,Аспрогенис. Када је Иван Томић постао директор, почела је доминација Партизанових легионара у вечитим дербијима. Томић је истог лета довео Дијару, Жуку и Мореиру и направио хет-трик за памћење.

ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ПОМОГЛО: Тренер Партизана није видео КОШКАЊЕ својих играча (ФОТО)

Почело је у септембру 2007. када је Мореира погодио Звездину мрежу у Хумској за 2:2. Потом су ДИјара и Жука донели црно-белима победу на Маракани од 2:0 у 134. вечитом дербију. Ламин Дијара је решетао Звездину мрежу и доносио победе Партизану. Укупно је постигао пет голова и најбољи је стрелац међу странцима у историји Звездиних и Партизанових дуела.

"СПЕЦИЈАЛИСТА" ВУЛИЋЕВИЋ: Овакве победе у дербију су ПОСЕБНО СЛАТКЕ (ФОТО)

Имао је и Партизан промашаја са странцима попут Витора Уга, Зајема, Нгамбија, Едилсона, Пашека, али ће се више памтити учинак поменутог трилинга. Једини преостали странац који је успео да постигне гол за време владавине трија Жука-Мореира-Дијара је управо Звездин бивши играч Клео. На следећег миљеника из иностранства, Гробари су чекали до појаве Принса Тејга. Нападача из Гане је са три гола у три дербија донео Парном ваљку дуплу круну.

ЈУНАК ПОБЕДЕ: Леонардо је ОВОМ реченицом ОБРАДОВАО све навијаче Партизана (ФОТО)

КАПИТЕН Звезде ИСКРЕНО критиковао саиграче после 152. вечитог дербија

После њега је Партизан лутао са избором странаца, углавном промашивао, мада их није ни било толико као с оне стране Топчидерског брда, да би нова серија легионара стрелаца у дербијима дошла са потезима Ивице Илиева. Прво је Седрик Гогуа дао гол Црвеној звезди али он није много вредео, за разлику од Евертоновог у 95. минуту на Маракани, да би синоћ Леонардо угравирао своје име међу љубимцима Партизанових навијача.

СТРАНЦИ СТРЕЛЦИ У ДУЕЛИМА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ И ПАРТИЗАНА
5 - Ламин Дијара (Партизан)
3 - Алмами Мореира, Принс Тејго (Партизан), Сегундо Кастиљо, Уго Вијеира (Црвена звезда)
2 - Жука (Партизан)
1 - Леонардо, Евертон, Седрик Гогуа, Клео (Партизан), Луис Ибањез, Каду, Кристијан Борха (Црвена звезда)