Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКО СЛАВЉЕ У ХУМСКОЈ: На данашњи дан РОЂЕН је Партизан (ФОТО)

04.10.2020. 10:55
Пише:
Србија Данас
FK Partizan
ФК Партизан / Извор: Фото: ФК Партизан

Остало је историја.

Велики значај има овај 4ти октобар за све љубитеље београдског Партизана. Наиме, фудбалски клуб Партизан као покретач и СД Партизан данас славе 75. година постојања.

ПОСЛЕ ШОКА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: У Партизан стиже Света Марковић!

ПОСЛЕ ШОКА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: У Партизан стиже Света Марковић!

ОГЛАСИО СЕ СУДИЈСКИ ЕКСПЕРТ: Партизан је ОШТЕЋЕН за ПЕНАЛ (ВИДЕО)

ОГЛАСИО СЕ СУДИЈСКИ ЕКСПЕРТ: Партизан је ОШТЕЋЕН за ПЕНАЛ (ВИДЕО)

ВЕЛИКА НЕРВОЗА КОД СТАНОЈЕВИЋА: "Разочаран сам, лоше, споро..." Са играчем више ИСПУСТИЛИ ПОБЕДУ

ВЕЛИКА НЕРВОЗА КОД СТАНОЈЕВИЋА: "Разочаран сам, лоше, споро..." Са играчем више ИСПУСТИЛИ ПОБЕДУ

Партизан је основан 4. октобра 1945. године у Београд под називом Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије у коме су се, по идеји Светозара Вукмановића Темпа, окупљали само припадници војске. Истог дана, заједно са фудбалском секцијом, основане и атлетска, шаховска, кошаркашка и одбојкашка секција.

Године 1950, Партизан се реорганизује и постаје спортско друштво, а његове секције прерастају у клубове и окупљају поред припадника ЈНА и остале грађане свих узраста, оснивајући омладинске, а у неким клубовима и женске екипе.

Биће веома узбудљиво данас од 17.30 на Олд Трафорду. Манчестер Јунајтед чека Тотенхем који предводи Жозе Мурињо. Квота на кеца је 2,00, на икс 3,45, а на двојку 3,80, док опклада 3 нови квоту 1,75. Погледајте све квоте кладионице MOZZART за Манчестер Јунајтед - Тотенхем.

На годишњој скупштини 1960. допуњује назив друштва у Југословенско спортско друштво Партизан.

Данас Партизан има 27 клубова у 24 спорта и спада у ред највећих спортских друштва у свету, а по резултатима, остварењима и броју својих врхунских спортиста током свих ових година, вероватно је и међу најуспешнијима у спортском свету.

Ватерполисти Партизана седам пута били су прваци Европе, кошаркаши једном, фудбалски клуб је први са ових простора стигао до финала Купа шампиона, а сјајне резултате остварили су и атлетичари, одбојкаши, стрелци...

Спортисти Партизана освојили су бројне медаље на Олимпијским играма, светским и европским првенствима.

Историја:

Фудбалери Партизана, два дана по оснивању, 6. октобра, први пут су истрчали на терен. Победили су репрезентацију Земуна са 4:2 у саставу:

Чулик, Чолић, Белеслин, Чајковски, Ђурђевић, Шваљек, Шереш (Б. Михајловић), Атанацковић, Рупник, Божовић и Матекало, који је био и први стрелац (дао је два гола. Шереш и Рупник по један). Тренер је био Фрањо Глазер, а за фудбалску секцију као технико је био задужен Виргил Попеску.

FK Partizan
ФК Партизан / Извор: Фото: ФК Партизан

На седам следећих утакмица дали су 45 голова, а нису примили ни један. Живели су у Централном дому армије, носили униформе и свако је имао редовна задужења. Бобек је, рецимо, био библиотекар. Уз све остало, они су учествовали и на омладинским радним акцијама на рашчишћавању рушевина и уређењу улица. Уочи својих утакмица ишли су и по граду лепили плакате као најаву.

У три месеца своје прве године, Партизанови фудбалери су одиграли и неколико интернационалних утакмица. Двадесетог октобра, на годишњицу ослобођења Београда, Партизан је изгубио од репрезентације Прага са 4:1, пред 7.000 гледалаца. Шестог децембра је доживео и други пораз.

Победу од 4:3 извојевао је московски Динамо. Још се није завршио ни први месец од оснивања, 28. октобра 1945. Партизан је одиграо и своју прву утакмицу у иностранству – у Банској Бистрици победио је са 3:1 репрезентацију Словачке војске, а неколико дана касније победили су и репрезентацију Банске Бистрице са 4:1.

У јесен 1945. године одигран је и први фудбалски турнир.

У Београду су наступиле репрезентације свих република ФНРЈ, репрезентација Војводине и екипа Југословенске армије. Победила је репрезентација Србије, која је у финалу савладала тим Армије са 1:0.

FK Partizan
ФК Партизан / Извор: Фото: ФК Партизан

Партизан данас представља друштвено добро Београда.

- Апсолутно припадање Београду није представљало ограничење да Партизан има најшири круг симпатизера и пријатеља широм балканских простора, а ту тезу несумњиво потврђује податак да је Партизан одувек био најгледанији гост. Сем што је београдски, Партизан је и европски – по схватању фудбала, организацији, па све више и по такмичарском рангу. Фудбалски клуб Партизан није само спортски погон, чије је лидерство последњих петнаест година ван сваке сумње, већ и озбиљан пословни систем на који се гледа са респектом и сарађује с поверењем. Етичка начела и олимпијски дух пренео се са терена и на све сегменте делатности и живота, па се наше име изговара с поштовањем, а озбиљне фирме нас желе као партнера. И данас, када са поносом говоримо о својој прошлости, са подједнаким миром и сигурношћу гледамо и на будућност - наводи се на сајту клуба.

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа портпаролка ФК Војводина Сања Беба Кружевић

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.