Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Светски, европски, а наш - Дејан Бодирога, председник Евролиге!

14.09.2022. 14:25
Пише:
Србија Данас
Dejan Bodiroga
Дејан Бодирога / Извор: МН Press

Многи се данас називају легендама, а он то заиста јесте.

Легендарни српски кошаркаш Дејан Бодирога, дугогодишњи капитен, лидер, икона нашег спорта, званично је данас постао председник Евролиге. Он ће уједно бити и директор такмичења.

ЗВАНИЧНО: Бодирога председник Евролиге, прослављени ас добио још једну важну функцију

ЗВАНИЧНО: Бодирога председник Евролиге, прослављени ас добио још једну важну функцију

ИТУДИС ПОСЛЕ БОЛНОГ ПОРАЗА: Први преузимам одговорност

ИТУДИС ПОСЛЕ БОЛНОГ ПОРАЗА: Први преузимам одговорност

ВЕЛИКА ПОБЕДА ПАРТИЗАНА: Лесор и Нанели срушили Барселону

ВЕЛИКА ПОБЕДА ПАРТИЗАНА: Лесор и Нанели срушили Барселону

Рекло би се да је овим потезом све дошло на своје, јер ко бољи него "Боди Бонд", незванично најбољи кошаркаш који никада није наступао у НБА лиги, баш он да буде на челу европске кошарке.

Улазимо у нову еру Евролиге. Протеклих 20 година смо видели да се најелитније кошаркашко такмичење етаблирало као моћно тело у глобалном спорту. Желео бих да се захвалим свом претходнику на визији и напорном раду и радујем се наставку изградње и ширења утицаја Евролиге и Еврокупа - поручио је Бодирога.

Надалеко чувен по спортској интелигенцији и умећем да буде најбољи кад је најтеже, Бодирога је један од највољенијих асова српског спорта свеукупно, освајач између осталог сребра на Олимпијским играма 1996, два Светска првенства и три Европска првенства са репрезентацијом.

Дејан Бодирога је рођен 2. 3. 1973. у Зрењанину у породици Васе и Милке Бодироге. Пореклом Херцеговац чиме се увек дичио, Бодирога је у почетку тренирао фудбал, а кошарком је почео да се бави са 13 година у кошаркашком клубу Машинац (Серво Михаљ) под надзором тренера Радета Првулова. У први тим Машинца га је са 15 година увео Миодраг Николић, бивши košarkaš OKK Београда и југословенски репрезентативац.

Почеци и клупска каријера

Бодирогина професионална каријера је започела када га је, са 17 година, приметио Крешимир Ћосић на кампу у Пули. Ћосић је убедио Бодирогину породицу да дозволе њиховом сину да 1989. пређе u KK Задар. За Задар није могао да игра прве сезоне због нерешеног статуса са Војводином, са којом је наводно потписао уговор. У Задру је тренирао два пута дневно под палицом Јосипа Грдовића, тренера јуниорског тима. Режим тренинга се састојао од јутарњег трочасовног (од 7 до 10) и четворочасовног вечерњег тренинга (од 8 увече до поноћи).

Dejan Bodiroga
Дејан Бодирога / Извор: МН Press

У то време се први пут појавио у млађим селекцијама Југославије. Био је најмлађи играч јуниорске репрезетнације која је освојила пето место на Европском првенству у Гронигему. Овде је због година мало играо, али је Светском јуниорском првенству 1991. у Едмонтону био најкориснији играч првенства. Југославија је у утакмици за треће место поражена од Аргентине. 4. јула исте године је дебитовао у поразу сениорске репрезентације од Шпаније на Медитеранским играма у Атини.

У наредних више од 15 година Бодирога је био мегазвезда европске кошарке, члан Стефанела, Олимпије из Милана, Реал Мадрида, Панатинаикоса, Барселоне и Лотоматике, миљеник публике и неко чије су име клицали не само у градовима из којих су наведени клубови, већ и у свим осталим местима где је наступао. Освојио је три пута Евролигу, у два наврата са ПАО-м и једном са Барселоном, уз бројне домаће трофеје.

Репрезентација

Важнији од клупских успеха су његови репрезентативни подвизи. У лето 1995. Бодирога са репрезентацијом осваја Европско првенство у кошарци 1995. у Атини у једном од најузбудљивијих финала у историји европских првенстава против Литваније, за коју су играли Шарунас Марчуљонис, Арвидас Сабонис и Римас Куртинаитис.

На Олимпијским играма 1996. у Атланти Бодирога је освојио сребрну медаљу након што је Југославија 30 минута мучила Тим снова за који су играли Шакил О'Нил, Чарлс Баркли, Скоти Пипен, Хаким Олајџуон, Дејвид Робинсон и други.

Dejan Bodiroga
Дејан Бодирога / Извор: МН Press

Са репрезентацијом је одбранио злато на Европском првенству 1997. у Барселони, а наредне године на Светском првенству у Атини је заједно са друговима освојио златну медаљу. У полуфиналној утакмици против Грчке Бодирога је играо под инекцијама и постигао је 30 поена. У финалу је поражена Русија 64:62, Бодирога је проглашен за најкориснијег играча првенства, а крајем године за најбољег спортисту Југославије и најбољег кошаркаша Европе за 1998.

Уочи Европског првенства 2001. у Истанбулу Дејан Бодирога је изабран за капитена репрезентације Југославије. На овом првенству је одиграо свој 100. меч за национални тим против Естоније (86:73). Репрезентација предвођена селектором Светиславом Пешићем је поново постала првак Европе, савладавши у финалу домаћина Турску са 78:69.

Највећи успех у Бодирогиној каријери је златна медаља на Светског првенства 2002. у Индијанаполису. У финалу је Аргентина водила са 74:66, два минута и 17 секунди пре краја, а Бодирога је сам донео продужетак, постигавши свих девет поена за Југославију последња два минута.

Икона поп културе

"Боди Бонд", "Мистер МВП" или "Бели Меџик", надимци које је добијао због своје чаролије на паркету, а током деведесетих је настао и чувени слоган "Ми имамо свога бога, име му је Бодирога" у Србији, као и песма Прљавог инспектора Блаже под називом "Секс, дрога, Бодирога". Нумера која наравно слави лик и дело великог мајстора.

Страшан кошаркаш, а у исто време и полиглота. Бодирога поред матерњег српског говори и енглески, шпански, италијански и грчки језик. Човек познат по својим принципима, успесима и непоколебљивости. Светски, европски, а наш - Дејан Бодирога, председник Евролиге.

БОНУС ВИДЕО - АНКЕТА: Ко је крив за дебакл Србије на Евробаскету?