Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛУДНИЦА У БЕРЛИНУ: Продужеци, драме, али БЕЗ ИЗНЕНАЂЕЊА! Познати први ЧЕТВРТФИНАЛИСТИ (ВИДЕО)

10.09.2022. 10:34 17:13
Пише:
Србија Данас
Evrobasket
Евробаскет

Сад креће оно право.

Завршена је прва фаза Евробаскета, после мечева у Тбилисију, Милану, Прагу и Келну континентална кошаркашка смотра се сели у Берлин, а у главном граду Немачке нас већ првог дана нокаут фазе одиграни су изузетно интересантни сусрет. 

Читав ток дана могли сте пратити на порталу СрбијаДанас.

АТАМАН ПОНОВО БЕСНИ: "Какав је ово Евробаскет?" Турчин ударио ЖЕСТОКО на организацију првенства

АТАМАН ПОНОВО БЕСНИ: "Какав је ово Евробаскет?" Турчин ударио ЖЕСТОКО на организацију првенства

"НЕМАМО МНОГО ШАНСИ, СРБИЈА ЈЕ ЈАЧА": Италијан се већ предао уочи меча са Орловима

"НЕМАМО МНОГО ШАНСИ, СРБИЈА ЈЕ ЈАЧА": Италијан се већ предао уочи меча са Орловима

Репрезентативац Хрватске није знао где је Хрватска!?

Репрезентативац Хрватске није знао где је Хрватска!?

Након првог дана "нокаут" фазе Европског првенства у кошарци није било изненађења, те су фаворити оправдали своју улогу у свим мечевима, додуше неки на прилично тежи начин.

Први четвртфиналисти Евробаскета су репрезентације Француске, Словеније, Немачке и Шпаније.

1/8 Финала Евробаскета:

Субота:

Турска - Француска 86:87

Словенија - Белигија 88:72

Немачка - Црна Гора 85:79

Шпанија - Литванија 102:94

Распоред за сутрашњи дан изгледа овако:

Недеља:

12.00 Украјина – Пољска

14.45 Финска – Хрватска

18.00 Србија – Италија

20.45 Грчка – Чешка

Детаљнији ток 1/8 финала Евробаскета можете испратити у наставку текста.

23:02

ШПАНИЈА - ЛИТВАНИЈА 102:94

Кошаркаши Шпаније пласирали су се у четвртфинале Евробаскета, пошто су у утакмици осмине финала у Берлину после продужетка савладали Литванију резултатом 102:94. Након регуларних 40 минута било је 83:83.

Вили Ернангомез је са линије за слободна бацања био половичан и одвео је Шпанце до 83:81. Јокубаитис је шутитрао тројку за победу, лопта није хтела у кош, али је сјајни Браздеикис прискочио и вратио је унутра буквално у последњој десетинки за 83:83 и продужетак.

У додатних пет минута је издоминиро Лоренцо Браун и готово сам донео тријумф Шпанији. На тај начин је и селектор Серђо Скариоло "запушио уста" бројим критичарима, који нису били задовољни због тога што је натурализовани Американац у екипи.

22:45

ШПАНИЈА - ЛИТВАНИЈА 83:83 

Након меча Турске и Француске раније данас, поново ћемо гледати продужетке у осмини финала Евробаскета.

На само 12 секунди пре краја Шпанци су имали два поена предности, могло је да буде и више али је Гарубе промашио једно слободно бацање.

У наредном нападу, у последњој секунди лопту је у кош убацио Браздеикис за 83:83 и тако одвео овај меч у продужетак и веома узбудљиву завршницу 

21:33

ШПАНИЈА - ЛИТВАНИЈА 40:45 (ПОЛУВРЕМЕ)

У последњем данашњем мечу осмине финала, селекција Шпанија губи на полувремену од репрезентације Литваније резултатом 40:45.

Резултат након прве деонице износио је 19:20 у корист Литваније, која је у другој четвртини била и убедљивија у са 25:21.

Најбољи у првом полувремену у тиму Литваније су Григонис и Сабонис са 8 поена.

Док се у тиму Шпаније највише истакао Вили Хернангомез са 9 поена и Хуан Хернангомез са једним поеном мање. 

19:52

НЕМАЧКА - ЦРНА ГОРА 85:79

Кошаршашка репрезентација Црне Горе поражена је у осмини финала Евробаскета од селекције Немачке, резултатом 85:79.

Црногорци су након великог минуса да се резултатски врате у овај меч и озбиљно запрете "Швабама". Предвођени одлично расположеним Перијем, Црна Гора је у последњим минутима меча стигла и до -3 (80:77) али изгледа да је фалило снаге за завршни налет. 

У екипи Црне Горе највише су се истакли Пери са 25, Дубљевић са 22 и Симоновић са 13 постигнутих поена.

У екипи Немачке, најбољи је био Шродер са 22 поена, уз њега се истакали и Ло и Вагнер са 14 убачених кошева. 

Селекција Немачке у четвртфиналу чека бољег из дуела Грчка - Чешка.

18:45

НЕМАЧКА - ЦРНА ГОРА

"Швабе" на полувремену воде чак 48:24 против репрезентације Црне Горе. Репрезентација Немачке у овом тренутку апсолутно оправдава улогу великог фаворита.

16:38

СЛОВЕНИЈА - БЕЛГИЈА 88:72

Нису Словенци били на 100%, Белгијанци су им све време дисали за вратом, почетком последње деонице чак и повели, али су "змајчеки" у финишу схватили да је враг однео у шалу, убацили у већу брзину, њихов велики квалитет је дошао до изражаја, па су рутински завршили меч и чак успели да убедљиво тријумфују.

Лука Дончић је поново блистао и предводио је Словенију са 35 поена, пет скокова, пет асистенција и четири украдене лопте. Клемен Препелич је додао 13 поена, Мајк Тоби 12, а Горан Драгић 11.

Емануел Лекомт је убацио 16 поена за Белгију, а Жиле је имао поен мање.

15:35

СЛОВЕНИЈА - БЕЛГИЈА 44:41

Није Словенија у више наврата искористила прилику да се одлепи и на полувреме оде са двоцифреним вођством, што је Белгија кажњавала и тако остала у игри после првих 20 минута.

Прва деоница завршена је резултатом 24:19 у корист Словеније док је дрзфа четвртина припала Белгији резултатом 22:20

14:00

Сами су себе победили Турци на овом мечу. Пропуштена је шанса и у продужетку, било је плус један за Французе, остало је 13 секунди до краја и напад за "црвене", али се Коркмаз спетљао, изгубио лопту и све је отишло у неповрат. Триколори су тако први четвртфиналиста Евробаскета, а противника ће сазнати у недељу, када свој дуел играју Србија и Италија. 

13:47

Невероватна завршница регуларног дела меча у првом дуелу дана. Турска је на 12 секунди до краја имала 77:75, два слободна бацања и лопту са стране. Осман је промашио оба пенала, да би потом Турци и изгубили лопту. Као што се и очекивало, кад се пропусти таква прилика, Гобер је закуцао после промашаја Фурнијеа и меч је отишао у продужетак. 

13:00

О томе колико може репрезентација Србије на овом првенству за наш портал говорио је Марко Симоновић. Цео интервју прочитајте ОВДЕ. 

Селекција Грчке у недељу од 20:45 игра против Чешке свој меч осмине финала, а занимљиву причу о, пореклу главне звезде Хелена, Јанису Адетокумба можете прочитати ОВДЕ. 

12:55

Французи су предности после уводних 20 минута, 43:35. Имали су Триколори и плус 16, али се екипа Ергина Атамана у завршници друге деонице вратила и сада има пристојнији заостатак. 

 

Први дуел дана, од 12 часова, је сигурно најзанимљивији српској јавности, пошто се састају Турска и Француска, а победник овог дуела иде на бољег из меча Србија-Италија. 

Турци су имали, могло би се рећи, контроверзну фазу, пошто се више говорило о стварима ван терена него о самој игри тима Ергина Атамана. Сам селектор је пред дуел са Триколорима говорио поново о лошој организацији првенства. 

- У Тбилисију смо имали проблем са доласком на тренинге и утакмице сваки пут. После последње утакмице смо у хотел дошли након сат и 15 минута. Нисам сагласан са много ствари. Нисам сагласан са тиме што смо путовали из Грузије пет сати, а онда провели два сата чекајући пртљаг јер смо дошли из не-Шенгенске зоне - изјавио је Атаман, а читаво његово излагање прочитајте ОВДЕ.

На страну свега тога Турци су групни део завршили као другопласирани иза селекције Шпаније. Што се тиче Француза, они су после уводног пораза од домаћина Немачке, оправдали улогу фаворита у мечевима са Мађарском, Литванијом и Босном, па им је то било довољно за пролазак упркос неуспеху у последњем колу против Словеније.

Од 14:45 састају се Словенија и Белгија, у на папиру, најнезанимљивијем дуелу. Змајчеки су апсолутни фаворити, али упозорење би могла да преставља недавна победа селекције Белгије против Шпаније. 

Термин од 18 часова је резервисан за, домаћина, Немачку која игра против Црне Горе и као и у сусрету Словеније са Белгијом све сем тријумфа Панцера би било велико изненађење. Ђетићи су групну фазу завршили као трећепласирани, иза Турске и Шпаније. 

Последњи меч (20:45) је и најзвучнији дуел данашњег дана, пошто се састају, актуелни шампион света, Шпанија и један од глоавних фаворита за највиши пласман, селекција Литваније. 

Зелено-жути су катастрофално кренули у шампионат, три пораза на старту и бити или не бити у мечевима са Мађарском и БИХ, ипак смогнули су снаге, изашли из тих мечева као победници и резервисали место међу 16 најбољих. Шпанија је поред поменутог шокантног пораза од Белгије, преостале дуеле решила у своју корист и групну фазу завршила као првопласирана. 

Турска - Француска (12)

Словенија - Белгија (14:45)

Немачка - Црна Гора (18)

Шпанија - Литванија (20:45)

Најновије вести о Евробаскету можете наћи ОВДЕ

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Погледајте закуцавање Мирослава Радуљице преко Хрвата Дарија Шарића