Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФИЛМСКИ: Кузмић о пропалој каријери фудбалера, дружењу са Каријем и вољеној Звезди!

31.12.2016. 13:17
Пише:
Ненад Радојевић
Ognjen Kuzmić
Огњен Кузмић / Извор: МН Press

Кошаркаш Црвене звезде у интервјуу за Србију Данас причао отворено о невероватном професионалном путу и шта га чека у будућности.

Америка је обећана земља. Тако, барем кажу. А, судећи према необичном професионалном путу и искуству кошаркаша Црвене звезде Огњена Кузмића (26) такви не говоре истину. Будимо груби – лажу!

ИТУДИСУ ЈЕ САДА ЛАКШЕ: Велико ПРИЗНАЊЕ за Радоњића (ФОТО)

Ово је прича о вижљастом момку из Републике Српске који је веровао да ће постати славни фудбалер, а коцком судбине „запао“ на кошаркашки терен. И када је као у песми, стицајем чудних околности, завршио у НБА и освојио шампионски прстен са Голден Стејтом, схватио је да злато на руци не може да  замени празнину у души. Жудео је за својим Елдорадом, жудео је за својом срећном...

 ... - Црвеном звездом! Од малих ногу сам маштао да обучем њен дрес. Прво као фудбалер, затим као кошаркаш. Када сам 2015. у истој сезони освојио НБА титулу са Голден Стејтом и НБДЛ круну са Санта Круз Вориорсима схватио сам да ме не испуњава да у НБА само попуњавам број, већ да играм. Звезда је клуб који се увек волео у мојој породици. Мајка, отац, ујак, сви су искрени звездаши. Ујак има све реквизите, дрес, касете са утакмица Купа шампиона 1991. године. Када сам летос добио понуду, нисам размишљао. Уговор на три године који гарантује стабилност и шансу да покажем шта знам. И то пред Делијама. Имао сам трему када сам дошао после лоше епизоде у Панатинаикосу, али сам победио притисак. Врло сам задовољан, показао сам се у правом светлу – почео је Кузмић разговор за Србију Данас, а уздахом олакшања на крају уводног излагања као да је скинуо брдо са леђа.

Било је пуно скептика који су летошњи потез челника црвено-белих и тренера Дејана Радоњића у старту осудили на пропаст. Огњен, руку на срце, није оставио позитиван утисак у Панатинаикосу, нешто раније и у дресу репрезентације Србије на Европском првенству.

КОНАЧНО СЕ СЕТИЛИ: Евролига СХВАТИЛА колико је ДОБАР Бранко Лазић (ВИДЕО)

- У Грчкој ми је била прва година од повратка из НБА. Тешко је анализирати зашто се нисам доказао у Атини јер сам имао подршку тренера Александра Ђорђевића. Нико није био задовољан како сам играо у Панатинаикосу. Нико, па ни ја. После неуспелог покушаја да дођем до дреса Њујорк Никса у Летњој лиги, позив Звезде је био нешто што сам само могао да пожелим. Заборавио сам на НБА.  Овде је све у реду, играмо добро и само да потраје. У каријери ми се све тако брзо издешавало да нисам свестан „ни шта, ни како“. Први контакт са кошаркашком лоптом имао сам са 16 година, о кошарци нисам знао ништа. Идол? Ма, какви! Пријатељу, нисам знао ништа! Желео сам да будем фудбалер.

ХРВАТСКО ЛУДИЛО: Траже КАЗНУ за ЗВЕЗДУ због утакмице против ЦСКА (ФОТО)

Ognjen Kuzmić sa kalendarom Crvene zvezde
Огњен Кузмић са календаром Црвене звезде / Извор: Србија Данас

РАЖНАТОВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО: Радоњић је због ОВОГА одбио Басконију (ФОТО)

И ко зна, можда бисмо данас читали интервју са новим Немањом Видићем, да је Кузмић био спретнији у баратању са „бубамаром“.

- Играо сам у млађим категоријама локалног клуба из Добоја и са 195 центиметара нисам могао да будем ништа друго него штопер, иако сам волео Адријана из Интера. И то клупа, па шта ћу? Пуштали су ме да пређем центар само када смо изводили корнере, а-ха-хаа...

По преласку у  средњу школу професор физичког позвао га је на тренинг KK Финдо, чији је био тренер. Потез вредан „милион долара“.

- Био је то клуб састављен од војника из Финске и нас из Добоја. Тако је и добио име. После годину дана сам прешао у бањалучки Борац, а затим сам отишао на пробу у Олимпију. Имао сам проблем са анемијом, чинило се да нећу моћи да се бавим кошарком. Паузирао сам шест месеци, али сам се опоравио и отишао у Финску. И тамо је било топло-хладно. Одлично у јуниорској конкуренцији, слабо када сам прешао међу сениоре. И онда, повратак у Босну, Челик из Зенице. Ту су ме запазили људи из Уникахе, отишао сам да играм за њихов други тим. Доказао сам се, али су имали одличну екипу, па су ме послали на нову позајмицу у Хувентуд. Партијама у Бадалони сам практично добио позивницу за Голден Стејт, који ме је лето раније драфтовао као 52. пика.

После седам година бављења кошарком, паузе због болести и потуцања од Финске до Шпаније, уследио је позитивни шок и одлазак у најјачу светску лигу.

- Није било  изненада, него невера! Стигао сам у Голден Стејт као пао с Марса! И у другој сезони у НБА освојили су титулу. Добро, освојили смо, иако сам се ја само на папиру водио као део шампионског тима. Зато сам имао заслуге за трофеј у Развојној лиги. Бележио сам често дабл-дабл учинке, Санта Круз је постао шампион, а ја први Србин са обједињавањем две америчке титуле и то у истој сезони.

Kuzm
Кузм / Извор: МН Press

СИМОН НИКАД ИСКРЕНИЈИ: ОВО је прави РАЗЛОГ наших сјајних резултата (ФОТО)

Не пориче да је уживао док је био део тима у којој је улогу неприкосновеног лидера имао чаробњак с лоптом Стефон Кари.

- Нисам знао како ће ме примити када сам стигао из Европе. Очекивао сам свашта, али сам био пријатно изненађен. Кари, Клеј Томпсон и остали мајстори су одлични момци. Нису надобудне звезде како би многи помислили. Никад нисам имао проблем зато што сам анонимус у односу на њих.

Тренирање са Каријем је привилегија „пар екселанс“.

- Памтим га као природног човека и кошаркашког ванземаљца. Специфичан лик, оно што гледате на ТВ-у ради и на тренинзима. Кад Кари шутне тројку и окрене се ка клупи, стварно је сигуран да је погодио кош. Неописиво!

И поред несвакидашњег задовољства рада са најбољим кошаркашима планете Кузмић уверава да му повратак у НБА сада није циљ.

- Искрено да кажем, како се пре Звезде све брзо издешавало, није ми ни важно да се вратим у Америку. Само да будем здрав! Нећу да кажем како је касно за мене, али... Потпуно сам испуњен у Београду и наредна жеља је да се вратим у репрезентацију Србије.

УРНЕБЕСНО: Откривен ПРАВИ разлог зашто ЂЕНКА слуша ЏЕЈА (ФОТО)

Ognjen Kuzmić
Огњен Кузмић / Извор: Профимедиа

Помало у шали, помало и у збиљи, тврди да зна шта ће радити ако у каријери пође по злу.

- Завршио сам средњу железнички школу, смер „техничар железничког саобраћаја“. Возио сам локомотиву на пракси, читав километар! И много је лакше него вожња аутомобила. Има више простора, па ако једног дана не будем имао посао, враћам се у локомотиву. Значи, „жеља“ – са осмехом је закључио Звездин доброћудни див Огњен Кузмић.

Током Божићних празника на порталу Србија Данас прочитајте и о браку Огњена Кузмића са Американком Томишом, пријатељству са Чарлсом Џенкинсом, као и улози „ди-џеја“ у свлачионици Црвене звезде.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.