Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОРЛОВИ" НЕУМОЉИВИ У ТБИЛИСИЈУ: Џикићева Грузија покушала све, али није успела!

26.02.2024. 19:02
Пише:
Србија Данас
Srbija
Србија / Извор: Фото: ФИБА

Потпуна контрола утакмице од самог почетка...

Кошаркашка репрезентација Србије остварила је и другу победу у квалификацијама за Европско првенство. Изабраници Светислава Пешића су вечерас у Тбилисију савладали домаћина Грузију, резултатом 63:76 (12:21, 19:17, 21:22, 11:16) .

ЗВЕЗДА ИЛИ ПАРТИЗАН? Покушевски може да бираAleksej PokuÅ¡evski

ЗВЕЗДА ИЛИ ПАРТИЗАН? Покушевски може да бира

"МЕГА БРУКА": Немци осули паљбу по светским шампионима!KoÅ¡arkaÅ¡ka reprezentacija Nemačke

"МЕГА БРУКА": Немци осули паљбу по светским шампионима!

Борба за финални турнир Евролиге у БеоградуKK Crvena zvezda, dvorana Aleksandar Nikolić, navijači Crvene zvezde

Борба за финални турнир Евролиге у Београду

Евробаскет, квалификације 2. коло

ГРУЗИЈА - СРБИЈА 63:76 (12:21, 19:17, 21:22, 11:16)

Дворана: Тбилиси арена

Судије: Јохан Росо (Француска), Мартин Хорозов (Бугарска), Михал Проћ (Пољска)

ГРУЗИЈА: Бека Бекаури, Бека Бурјанадзе 6, Николоз Гаприндашвили, Какабер Јинчарадзе 4, Давит Какушадзе 2, Гиорги Очкихикидзе 5, Александре Пхевадзе, Отар Пкхакадзе 3, Торнике Шенгелија 19, Гиорги Шермадини 5, Џо Томасон 13, Георге Цинцадзе 6. Селектор: Александар Џикић

СРБИЈА: Алекса Аврамовић 12, Душан Беслаћ, Дејан Давидовац 2, Огњен Добрић 5, Никола Ђуришић, Марко Гудурић 16, Огњен Јарамаз 3, Балша Копривица, Вања Маринковић 15, Лука Митровић 8, Филип Петрушев 11, Душан Ристић 4. Селектор: Светислав Пешић

Србија је меч у Тбилисију почела петорком Јарамаз, Гудурић, Добрић, Петрушев и Митровић, што је значило да је сребрни са Мундобаскета Огњен Добрић спреман да помогне екипи за разлику од утакмице против Финске у Београду када га због повреде није било у ростеру.

Добро је започела меч наша селекција. Петрушев је у првом нападу погодио тројку на коју су се надовезали Гудурић и Митровић.

На другој страни, од самог старта видело се да су натурализовани Томасон, те искусни Шермандини и један од најбољих играча у Европи Шенгелија трилинг који ће нам правити највише проблема вечерас. После коша Томасона Грузини су први пут повели (9:7), али су „орлови“ брзо одговорили и натерали селектора домаћих Александра Џикића да затражи први тајм-аут при вођству наше репрезентације од 13:9.

До краја прве четвртине Србија је стекла опипљиву предност. Петрушев је био нерешива енигма за ривала, а Давидовац са „пенала“ довео наш тим до „ 9“ (21:12).

Тројком Аврамовића на старту друге деонице Србија је дошла до прве двоцифрене предности (24:14), али су Грузини одговорили серијом 9:2 и примакли се „орловима“. Разиграо се Шенгелија који је прво полувреме завршио као најефикаснији са 11 поена.

Ипак, Србија је имала много више адута. Маринковић је погађао споља, Митровић из рекета, а Аврамовић стандардно био изузетно агресиван у одбрани и одлучан у нападу за највећу предност Србије од 38:25.

Успели су Грузини да до краја полувремена смање заостатак. Највише захваљујући Шенгелији и бољој игри у одбрани направили су серију 6:0, те се на велики одмор отишло са предношћу наше селекције од 38:31.

Добро смо започели и друго полувреме. Гудурић је погодио тројку и вратио двоцифрену предност „орловима“ (43:33).

Прорадио је и Грузинима шут за три после 1/11 у првом полувремену. Везали су поготке споља Томасон и Шенглеија, а Џикићев тим спустио на 41:45, што је Пешића натерало да затражи минут одмора.

Након тајм-аута Гудурич је преузео одговорност, погодио две тројке, а онда и полагање, тако нам вратио двоцифрену предност и постао најефикаснији са 16 поена.

Одличном Гудурићу прикључио се Аврамовић са новим поготком споља, да би Очкикадзе прекинуо серију Србије и узвратио на другој страни.

Држао је Шенгелија колико је могао Грузине у игри. После његових поена домаћин је смањио на 56:60 после минут и 20 у последњој деоници, али наши играчи остали су максимално фокусирани. Аврамовић је успео да још једном покрене екипу и убаци тројку за 67:56, тако одбије налет Грузина.

Меч је коначно преломљен новом тројком Маринковића којом смо отишли на максималних „ 15“ (71:56) на шест минута пре краја.

Србија је у завршници лако сачувала стечену предност и уписала други тријумф у квалификацијама, док је Грузија претрпела други пораз.

Најбољи у редовима наше селекције били су Марко Гудурић са 16 и Вања Маринковић који је убацио поен мање. Двоцифрени су били и Алекса Аврамовић са 12, те Филип Петрушев са 11 поена.

Торнике Шенгелија је постигао 17, а Џо Томасон за Грузију.

4/4

40. Минут
63:76! Победа Србије у другом мечу квалификација за Евробаксет!
37. Минут
58:74! Нова ТРОЈКА Вање Маринковића! Само једно бацање је погодио Аврамовић након неспортског фаула Цинцадзеа, а онда је Маринковић успео да прецизним шутем са линије 6.75 донесе Србији 15.
34. Минут
58:67! Аврамовић погађа ТРОЈКУ након поена Шенгелије на другој страни. Сјајна партија кошаркаша Партизана у Тбилисију!
32. Минут
56:64! Аврамовић краде лопту и упућује је Ристићу који поентира и увећава предност Србије.
30. Минут
54:60! ПОЧЕЛА ЈЕ ПОСЛЕДЊА ЧЕТВРТИНА НА ОВОМ МЕЧУ! Одмах домаћини краду лопту и смањују на -6!

3/4

30. Минут
52:60! Серију Грузије прекида Ристић који поново доводи Србију на 8!
28: Минут
48:56! Гудурић и Аврамовић погађају две важне ТРОЈКЕ за Србију, док на другој страни одмах то враћа Очкихикидзе. Пре тога су са лиије пенала били прецизни Сермандини и Томасон.
26. Минут
41:48! Екипа Александра Џикића ушла је у добар ритам, наместила је руку,кренуо је шут и било је само четири поена у заостатку за тимом Србије. Међутим, након тајм-аута селектора Пешића Добрић погађа ТРОЈКУ!
25. Минут
39:43! Невероватна серије Грузије! Након Цинцадзеа и Шенгелија погађа ТРОЈКУ!

Srbija
Србија / Извор: Фото: ФИБА

 

23. Минут
33:43! 10 за Србију, поново! Друго полувреме отвара Гудурић новим поенима. Цинцадзе је на то одговрио, а онда је Гудурић погодио тројку!
21. Минут
31:40! Почело је друго полувреме, и одмах погађа Петрушев!

2/4

10. Минут
31:38! Аврамовић маши шут за три поена. У нападу Грузије Шенгелија продире, а Ристић прави личну грешку. Шенгелија је прецизан са слободних бацања, и са тим резултатом се одлази на одмор.
18. Минут
27:38! Вратили су се Грузини у једном моменту, али се онда вратила Србија у прави сјај. Маринковић је везао пет поена, био је ту и Петрушев да га подржи закуцавањем, након што је Аврамовић украо лопту. На другој страни само Томасон двојком успео да врати.
16. Минут
25:38! Вања Маринковић погађа нову ТРОЈКУ, Цинчадзе успева да поентира на другој страни, али након невероватног паса са целог терена лопту закуцава Петрушев!
15. Минут
23:28! Вања Маринковић зауставља серију Грузина и поново је 5 за "Орлове"
13. Минут
21:26! Цинчадзе пролази поред Давидовца и поентира, смањује домаћин предност Србије на -5. У наредном нападу Аврамовић прави фаул и напад прелази на страну Грузије.
11. Минут
17:24! Алекса Аврамовић погађа ТРОЈКУ за 10, међутим на другој страни истом мером узвраћа Пхакадзе.

1/4

10. Минут
12:21! Давидовац је прецизан са линије за слободна бацања, и овим резултатом се одлази на мини одмор.
8. Минут
10:16! Јарамаз погађа НОВУ ТРОЈКУ за Србију! Беслаћ је одмах направио фаул и послао Шенгелију на линију пенала, који је био половичан. Гудурић је потом је потом промашио тројку, па онда и Шенгелија, али је ту Јарамаз да поправи проценат!
6. Минут
9:13! Гудурић и Митровић праве серију 4:0, Србија води 13:9. Александар Џикић тражи тајм-аут.
4. Минут
9:7! Шермандини доноси изједначење - 7:7! После пропуштеног напада Србије, иде казна Грузије за прво вођство.
2. Минут
2:5! Гудурић после фаула користи два бацања и доноси Србији 3!
1. Минут
2:3! Филип Петрушев погађа ТРОЈКУ, али Шенгелија брзо смањује на 2:3.