Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАЖНА УЛОГА: Мачван ПОСТАО промотер ФИБА 3X3 челенџера! (ФОТО)

20.06.2019. 15:56
Пише:
Србија Данас
Milan Mačvan
Милан Мачван / Извор: Фото: Промо

Нови промотер ФИБА 3x3 челенџера.

Српски репрезентативац и тренутно члан Бајерн Минехена Милан Мачван, добио је ту част да постане промотер ФИБА 3x3 челенџера. Овај искусни крилни кошаркаш истакао је да тренутно има договор са Бајерном око наставка сарадње, а дотакао се и репрезентације Србије.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА 19. ЈУЛ: Ако вас тог дана послужи срећа, ово лето ћете заувек памтити

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА 19. ЈУЛ: Ако вас тог дана послужи срећа, ово лето ћете заувек памтити

ПАО ПОТПИС: Бивши играч Црвене звезде и Будућности преселио се у Шпанију (ФОТО)

ПАО ПОТПИС: Бивши играч Црвене звезде и Будућности преселио се у Шпанију (ФОТО)

ФИБА ГА УЦЕЊУЈЕ: Булут због медаље за Србију на Олимпијади пропушта остварење ЖИВОТНОГ сна (ФОТО)

ФИБА ГА УЦЕЊУЈЕ: Булут због медаље за Србију на Олимпијади пропушта остварење ЖИВОТНОГ сна (ФОТО)

Не постоји кошаркаш који ће вам рећи да као дете није са друговима испред зграде играо баскет и тако заволео магичну игру под обручима. Тако се рађа љубав за цео живот. Љубав која не престане ни онда када терен у крају замене неке од највећих дворана у Европи и свету. 

- Сви обожавамо улични баскет. Сви ми који смо остварили професионалне каријере почели смо на неком терену испред зграде – са поносом увек истиче Милан Мачван.

После ове реченице није ни чудо што је сјајни кошаркаш изабран да буде амбасадор ФИБА челинџера, најквлитетнијег 3x3 баскет турнира  који ће се 13. и 14. јула одржати на платоу испред северне стране Штарк арене. Публика ће имати прилику да ужива у врхунском баскету који гарантује 16 најбоље рангираних тимова који ће бити подељени у четири групе. По два најбоља тима из сваке групе пласираће се у четвртфинале након чега следе елиминације.

 - Организатори овог турнира су моји добри другари. Питали су ме да будем промотер Челинџера који се организује под покровитељством ФИБА и уз подршку КСС и ја сам са задовољством прихватио. Имао сам прилику у Новом Саду да гледам челинџер и било ми је баш занимљиво. Другачија је игра него када ми играмо пет на пет. Баскет је постао олимпијски спорт, и искрен да будем, од наших репрезентативаца очекујем да у Токију 2020. стигну до медаље – истакао је крилни центар.

Milan Mačvan
Милан Мачван / Извор: МН Press

Репрезентативац Србије и тренутно кошаркаш Бајерна из Минхена открио је и шта му се највише допада у 3x3 баскету.

- Динамичан је спорт, измене се дешавају у ходу. Познајем доста баскеташа и то су у већини случајева играчи који  су некада играли пет на пет, па су се преоријентисали на 3x3 баскет. Почео сам да гледам пре свега због својих другара, да њима дам подршку. Заиста су сјајни. 
Мачван је додао да је одушевљен одличним партијама српске 3x3 баскет репрезентације.

- Популарност 3x3 баскета рапидно расте, а у Србији је овај спорт већ прилично афирмисан. Наши баскеташи су освајали злата и на европским и на светским шампионатима. Веома су талентовани. Сматрам да друге земље немају такав квалитет као ми. Волео бих да овај спорт настави да се развија код нас, да се улаже у њега, да се дешавају и овакве манифестације као што је Челинџер у Београду. Ако све буде наставило да се развија у позитивном правцу, онда мислим да наши баскеташи имају шансу и да стигну до одличја на Играма 2020. 

Трофејни кошаркаш није пропустио прилику да позове све љубитеље баскета да дођу испред Арене и уживају у доброј игри. Иначе, овај челинџер представља и квалификациони турнир за ФИБА мастерс који се одржава 3. и 4. августа у Прагу.

- Поред мене биће још неколико професионалних кошаркаша који ће бити промотери турнира. Конкуренција ће бити веома јака, долазе најбоље екипе света из Америке, Европе . Видећемо шта ће наши момци да ураде,а посебно цу пратити екипу Новог Сада која је најбоља на свету.. Такмичење  траје два дана. Први дан су квалификације за главни турнир и групна фаза турнира , док другог дана почињу борбе у четвртфиналу па све до финала. Улаз је бесплатан. Све посетиоце очекује врхунска забава и много атрактивних садржаја око терена тако да нема сумње да ћемо сви уживати.
Мачван је тренутно у Београду где се опоравља од повреде колена коју је задобио још прошле године у септембру. 

- Колено је супер, пре месец дана сам почео да тренирам и то са контактом. Добро се опорављам, идем на тренинге, терапије и покушавам да се спремим ако не за репрезентативно лето, онда за клупску сезону која ме чека. Селектор Ђорђевић ме је уврстио на шири списак. Он ће пред почетак припрема да прецрта неколико имена, тако да ћемо видети да ли ћу и после тога бити део тима. У сваком случају желим да будем спреман. 
Мачван је и даље кошаркаш Бајерна, али... За сада не знам да ли остајем. Зависиће и од тога како Бајерн буде завршио сезону. Ми јесмо потписали предуговор да останем и следеће године. Али заиста не могу да кажем ништа више. Врло брзо ће се знати да ли остајем или не. 

За крај разговора, опет репрезентативне теме. Светско првенство у Кини је још далеко, али навијачи се надају да би Срби могли до медаље. И то златне.

- Због свих претходних резултата које смо постигли, кошарка је код нас спорт број један. И то не кажем зато што се ја бавим њоме. Али, хајде да спустимо мало лопту на земљу. Да идемо корак по корак. Најгоре би било да полетимо, помислимо да смо велики фаворити и да ће нам све бити поклоњено. Најбитније је да сви будемо здрави, да хемија буде добра. Ако све буде како треба мислим да имамо велике шансе да освојимо медаљу у Кини – закључио је Мачван. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа Кади Сањиа, атлетичарка из Шведске