Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕЗ МНОГО УСТРУЧАВАЊА: Отворено о Америци, али и Јокићевом односу са НБА звездама! Било је ту свега (ВИДЕО+ФОТО)

16.06.2019. 11:59
Пише:
Србија Данас
Nikola Jokić
Никола Јокић / Извор: ФОТО: Србија Данас/Профимедиа

Ништа није сакрио.

Момак који је променио токове данашње кошарке и вратио је у време када се на утакмице долазило како би видели потез више, због чега смо и заволели ову прелепу игру. Никола Јокић, скромни дечко из Сомбора и ведета Денвер Нагетса скренуо је пажњу својим талентом на себе у најјачој лиги на свету. Већина НБА звезда у суперлативу говори о њему, међутим, постоје и они којима се Николин стил игре не допада, због љубоморе пре свега... Из године у годину све је бољи, а према речима његовог оца Бранислава можемо очекивати још више од Николе у времену које је пред нама.

ОВАКВОГ ГА ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Тринки на ОРИГИНАЛАН начин послао поруку Делеону. Какав СТАЈЛИНГ, ЛУДИЛО!

ОВАКВОГ ГА ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Тринки на ОРИГИНАЛАН начин послао поруку Делеону. Какав СТАЈЛИНГ, ЛУДИЛО!


ТРЕСЕ СЕ СВЕ У НБА: Трејд ДЕЦЕНИЈЕ! Ентони Дејвис прешао у Лејкерсе, Леброн ОДУШЕВЉЕН (ФОТО)

Зато у једном питомом бачком градићу са великом пажњом гледају се сви мечеви у којима Никола Америма продаје баскеташке "форе" и све то уз неодољиви осмех, само њему својствен.

Да ли сте очекивали да ће достићи овај ниво и оборити неке индивидуалне рекорде какве су раније правили само играчи попут Мајкла Џордана или Меџика Џонсона?

- Било би неозбиљно да кажем да јесмо, али одласком тамо Никола је добио пре свега могућност да покаже шта зна, а то је највећи поклон, када всам неко омогући шансу да радите оно што најбоље умете. Доказао је да може, моја жеље је била да буде здрав, јер нисам се плашио његовог кошаркашког знања, знао сам да може. Почео је да руши те неке рекорде који постоје у Америци и да улази у целу ту причу. Прво као руки на НБА ол-стару па касније и као члан Западне конференције - тврди Јокић сениор.

Многи НБА асови последњих деценија причали су у суперлативу о Николи, иако долази из Европе то јест Србије.

- Кошарка је "црни спорт" у Америци и нормално је да они највише очекују од својих играча и када дође неки Европљанин посебно бели играч они са скепсом гледају на њега. Пре свега због физичких предиспозиција, али он је својим талентом и баскеташким фазонима направио то што је направио. До половине ове године био је ту негде са стране, али то сада није тако. Физички је напредовао и успео да изнесе. Надам се да ће догодине имати још више ауторитета код свих. После меча у Портланду руке су му биле као да је сав изгребан. 

САША НАПРАВИО НАМЕРНУ ЛИЧНУ: Због КОМЕНТАРА Павловића о суђењу на дербију ПОДРХТАВА ИНСТАГРАМ

САША НАПРАВИО НАМЕРНУ ЛИЧНУ: Због КОМЕНТАРА Павловића о суђењу на дербију ПОДРХТАВА ИНСТАГРАМ

ДИРЕКТНО У МЕТУ: Човићева ЖЕЉА наљутиће Гробаре! (ФОТО)

ДИРЕКТНО У МЕТУ: Човићева ЖЕЉА наљутиће Гробаре! (ФОТО)

У породичној кући Николе Јокића мечеви Денвера пролазе у бурном ритму, отац Бранислав је ипак за нијансу најтемпераментнији.

- Знате како ја сам и као родитељ био доста незгодан, нервира ме лоше суђење. Гледам баш и у Србији како се суди и не могу да схватим то. Екстреман сам навијач, дешава ми се некада да потегнем и папучу на телевизор, али то у Америци није тако. За них је то забава, а замислите како би то изгледало на утакмици Звезде и Партизана да навијачи седе једни крај других? Моји синови су у два наврата на утакмцици направили вербалне ексцесе. Ја га саветујем, постоји једна анегдота када сам му на полувремену једног меча послао поруку, "Дај како то играш, а он ми је одговорио: "Па немој онда гледати". Њему је ипак најтеже када после утакмице дође кући и браћа га ухвате у "машину".

Денвер је направио одличне резултате ове сезоне и сигурно се очекује од Николе и остатка екипе да у наредној години оду степеник више.

- Они су друга најмлађа екипа у НБА лиги и задржали су основни костур, тако да ће бити озбиљан тим у наредним годинама. Сматрам да Леброн није потребан овом тиму. У реду маркетиншки, јер сетимо се када је Коби Брајант завршавао каријеру, па је последњу годину ишао по Америци из града у град, а гледаност је била огромна. Тако да Леброн по мом мишљењу није потребан, јер сматрам да је играч другачијег профила. Још један вишљи играч у ротацији можда. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Никола је лидер екипе и како се он носи са тим?

- Није он желео да буде лидер, али је схватио да то мора бити. Показао је велику константност чиме се препоручио за вођу тима. Сурови професионализам тамо влада. Организација је на високом нивоу, све се скенира сваки потез и нема тајне. Николи више одговара управо НБА систем него европски. Данас се ипак другачије ради, он је већ почео индивидуално да ради и биће спреман за почетак сезоне. Добио је скрипту са вежбама које мора да ради, јер тамо се води рачуна о свему. Он је много јак, не постоји центар који га може померити.

Како се он носи са одређеним провокацијама на терену? Сетимо се Казинса који га је на једној утакмици погледом провоцирао.

- Сви желе да се докажу на бољем играчу од себе, има тога тамо доста. Николи никада није био циљ да некога понизи, али он тако игра и све се своди на машту. После неколико сукоба са Вестбруком он су на ол-стауипак били стално заједно и дружили се. Он је Вестбрука питао шта ће да му купи за рођендан, на крају му је ипак донео поклон. Сви су они људи када скину дрес. Можда делује као незаинтересован, али воли да победи, тачније не воли да губи. Такмичар је велики...