Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПАРТИЗАН ОБЈАВИО РЕЗУЛТАТЕ ЕКСПЕРТИЗЕ: Оштећени смо ОСАМ пута, а Звезда ДВА пута, суђење испод стандарда

17.05.2024. 11:06
Пише:
Србија Данас
Željko Obradović i Janis Sferopulos
Жељко Обрадовић и Јанис Сферопулос / Извор: МН Press

KK Партизан се огласио саопштењем за јавност у којем се наводи да је утврђено да су судије оштетиле црно-беле у првој утакмции финалне серије АБА лиге пшротив Црвене звезде.

- Судијска комисија АБА лиге у саставу: Саша Маричић, Владан Шундић, Александар Милојевић, обавила је на захтев KK Партизан Mozzart Бет експертизу суђења током утакмице број 1 у финалној серији АдмиралБет АБА лиге. Према достављеној експертизи, суђење је означено као „испод захтеваног стандарда“. Експертиза учинка судија Саше Пукла, Миливоја Јовчића и Лука Кардума наводи следеће: „На основу урађене експертизе суђења СК АдмиралБет АБА Лиге може се закључити да је суђење генерално било испод захтеваног стандарда АБА такмичења. Без обзира на значај утакмице и притисак (прелази границе спортског) на судијски тим који је врло искусан очекивало се да свој посао ураде са мање погрешних одлука. Највећи број погрешних процена контакт ситуација односи се на продор игру у којој је требало показати више стрпљења и не реаговати одлуком за контакте који су без утицаја на игру. Такође допринос квалитетној контроли утакмице није био равноправно распоређен унутар судијског тима. Први судија Пукл Саша судио квалитетније од својих колега”. Експертиза суђења је обухватила “све ситуације које су одсуђене и које су требале бити одсуђене на утакмици. Све оно што није могуће на ТВ снимку видети због угла камере експертиза суђења се ослања на мишљење присутног инструктора суђења у дворани који је био присутан - наводи се у извештају.

У попису погрешних одлука које је судијска комисија утврдила, види се да је судијска тројка донела 10 погрешних одлука током утакмице, од чега ОСАМ на штету Партизана Mozzart Бет, а ДВЕ на штету Црвене звезде.

Ево и о којим се одлукама ради:

1. У првој четвртини, на 12 секунди пре истека периода, играч Црвене звезде бр 44 (Топић) прави фаул на играчу Партизана бр 2 (Ледеј), који судија Јовчић није досудио.

2. У другој четвртини, на 8 минута и 15 секунди пре истека периода, играчу Црвене звезде бр 4 (Теодосић) је погрешно досуђен фаул анд играчем Партизана бр 21 (Нанели). Одлуку је донео судија Јовчић.

3. У другој четвртини, на 1 минут и 39 секунди пре истека периода, играчу Партизана бр 4 (Аврамовић) је погрешно досуђен фаул при шуту над играчем Црвене звезде бр 99 (Дос Сантос). Одлуку су донели судије Јовчић и Кардум

4. У трећој четвртини, на 5 минута и 59 секунди пре истека периода, није досуђен фаул при шуту који је починио играч Црвене звезде бр 99 (Дос Сантос) на играчу Партизана бр 4 (Аврамовић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

5. У трећој четвртини, на 3 минута и 17 секунди пре истека периода, играчу Партизана бр 9 (Смаилагић) је погрешно досуђен фаул над играчем Црвене звезде бр 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

6. У четвртој четвртини, на 7 минута и 53 секунде пре истека периода, играч Црвене звезде бр 31 (Гиедраитис) прави фаул при шуту над играчем Партизана бр 50 (Кабокло) који није досуђен. Погрешну одлуку су донеле судије Кардум и Јовчић. Куриозитет у овој експертизи представља грешка судијске комисије која наводи непостојеће играче Б31 и А50, а заправо се ради о играчима А31 и Б50 што се лако може проверити на сајту Лиге.

7. У четвртој четвртини, На 7 минута и 49 секунди пре истека периода, није досуђен излазак са лоптом ван игралишта играча Црвене звезде бр 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

8. У четвртој четвртини, на 5 минута и 21 секунду пре итека периода, погрешно је досуђен обичан фаул играча Црвене звезде бр 10 (Лазић) над играчем Партизана бр 21 (Нанели). Судијска комисија је проценила да је требало досудити неспортски фаул. Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

9. У четвртој четвртини, на 3 минута и 20 секунди пре истека периода, погрешно није досуђен фаул играча Партизана бр 50 (Кабокло) над играчем Црвене звезде бр 26 (Недовић). Погрешну одлуку је донео судија Јовчић.

10. У четвртој четвртини, на 2 минута и 7 секунди пре истека периода, погрешно је досуђен фаул при шуту играча Партизана бр 35 (Доужер) над играчем Црвене звезде бр 99 (Дос Сантос). Погрешну одлуку донео је судија Кардум. И у овом случају, у експертизи је погрешно означен играч, па се уместо Доужера (Б35) налази Кабокло (Б50) којем није досуђен овај фаул, а што се такође може видети на сајту Лиге.

Утакмица је завршена резултатом 85:82 у корист Црвене звезде, а из свега наведеног, лако се може закључити да су судијске грешке оштетиле Партизан Mozzart Бет за већи број поена од коначне разлике у корист ривала. Због тога, Партизан Mozzart Бет изражава велико незадовољство, али и наду да је ово био последњи случај када су погрешне судијске одлуке имале овакав утицај на коначан исход меча.

С обзиром да је у питању поновљени случај од пре две сезоне, када су грешке на штету Партизана чиниле судије Белошевић и Радојковић, KK Партизан ће на првој наредној Скупштини АБА лиге тражити одговорност и смене надлежних који су својим (не)делима дозволили и директно учествовали у креирању ситуације да KK Партизан поново буде оштећен – наводи се у саопштењу KK Партизан.