Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАРТИЗАН СЕ ОПРОСТИО ОД ДУШАНА ИВКОВИЋА: Отишао је чувени Крсташ који је у Хумску донео прву триплу круну

16.09.2021. 11:04
Пише:
Србија Данас
Dušan Ivković
Душан Ивковић / Извор: Профимедиа

Оставио неизбрисив траг у Хумској.

Кошаркашки клуб Партизан опростио се од Душан Ивковића који је оставио неизбрисив и у најтрофејнијем спрском клубу. Саопштење црно-белих поводом смрти легемдарног тренера преносимо у целости.

ОДЛАЗАК ВЕЛИКАНА СРПСКЕ КОШАРКЕ: Преминуо Душан Дуда Ивковић

ОДЛАЗАК ВЕЛИКАНА СРПСКЕ КОШАРКЕ: Преминуо Душан Дуда Ивковић

САМО ОВУ БИТКУ ДУДА НИЈЕ ДОБИО: Познат узрок смрти легендарног тренера

САМО ОВУ БИТКУ ДУДА НИЈЕ ДОБИО: Познат узрок смрти легендарног тренера

КАРИЈЕРА ОБЕЛЕЖЕНА ТРОФЕЈИМА: Ево кога је тренирао и шта је све ОСВОЈИО велики Дуда Ивковић

КАРИЈЕРА ОБЕЛЕЖЕНА ТРОФЕЈИМА: Ево кога је тренирао и шта је све ОСВОЈИО велики Дуда Ивковић

СИМБОЛ ЉУБАВИ: Дуда је само једну ствар волео више од кошарке, од ње није одустао иако му је отац бранио

СИМБОЛ ЉУБАВИ: Дуда је само једну ствар волео више од кошарке, од ње није одустао иако му је отац бранио

Са животне позорнице, сишао је легендарни Душан Дуда Ивковић. Рано јутрос, престало је да куца срце великог кошаркашког оца, чувеног „Крсташа“, човека чије кошаркашко наслеђе није могуће описати речима.

Члан ФИБА Куће славних, Легенда Евролиге, шампион Европе, шампион УЛЕБ купа, шампион Сапорта купа, победник међународног Купа „Радивој Кораћ“, шампион Југославије, шампион Грчке, шампион Русије, освајач националних купова Турске, Русије, Југославије и Грчке. Селектор репрезентација СФР Југославије и Србије са којима је освајао Светско и Европско злато, Олимпијско сребро, Европско сребро...Изнад свега, Дуда Ивковић је човек који је трасирао кошаркашки пут многих играча и тренера ка највећим дометима у историји овог спорта!

Од 23. јула до данас, Дуда Ивковић је био члан борда Фондације „Добро памтим све“ коју је основао KK Партизан. Иако већ тада осетљивог здравственог стања, Ивковић је са радошћу прихватио позив и са одушевљењем поздравио идеју да се црно-бела породица окупи и помаже генерацијама које су кроз историју браниле боје Партизана.

Душан Дуда Ивковић, рођен је 29. октобра 1943. године у Београду. Као играч, Дуда је читаво каријеру провео у Радничком са Црвеног крста, где је и започео тренерску каријеру. Након рада са јуниорима Радничког, Дуда прелази у Партизан са којим осваја своје прве трофеје! Те 1979. године, Дуда Ивковић је са клупе предводио црно-беле до трипле круне. Црно-бели су освојили шампионат и куп Југославије, као и међународни Куп „Радивој Кораћ“. Пре Ивковића, Партизан је у својој историји имао само један освојен трофеј и Дудин тренерски печат је дубоко урезан у касније деценије успеха црно-белих!

Након Партизана, Ивковић одлази у Арис, потом се враћа у Раднички, затим Шибенку и Војводину. У Грчку поново одлази 1990. године, када преузима ПАОК којем је 1992. године донео последњу националну шампионску титулу. Из ПАОКА, Ивковић прелази у Паниониос а потом и Олимпијакос са којим постаје шампион Европе, шампион Грчке и освајач купа те земље 1997. На почетку новог Миленијума, Ивковић прелази у АЕК којем доноси титулу првака Грчке 2002. године. Наредних пет година, Дуда Ивковић проводи у Русији где је радио три сезоне у ЦСКА и две у Динаму. Двехиљаде и десете се враћа у Олимпијакос са којим поново осваја Евролигу. Последње две сезоне у тренерској клупској каријери, Дуда Ивковић проводи у редовима Ефеса, одакле 2016. године одлази у пензију.

Шта тек рећи о репрезентативној каријери великана са Црвеног Крста! Она је почела још 1983. године када је радио са универзитетском репрезентацијом Југославије. Буо је помоћник селектору Крешимиру Ћосићу којег је наследио после Европског првенства 1987. У Сеулу, селектор Ивковић води „Плаве“ до Олимпијског сребра, затим 1989. до Европског злата а 1990. године и до Светског злата на Светском првенству у Аргентини. Годину дана касније, Ивковић води последњу репрезентацију СФР Југославије до одвране Европског злата, после чега је уследио распад државе и пауза све до 1995. године.

Тада се на велику сцену враћају Ивковићеви асови као СР Југославија. Следи чувено злато из Атине 1995. и Олимпијско сребро 1996. Од 1997. Ивковић уступа место свом куму и дотадашњем помоћнику Жељку Обрадовићу, уз којег остаје као саветник.

У тешким тренуцима за српску кошарку, Дуда Ивковић је 2007. поново преузео репрезентацију кроз коју је лансирао плејаду младих играча. Већ 2009. је освојено европско сребро у Пољској, док је годину дана касније Србија заустављена у полуфиналу Светског првенства. Са места селектора Србије, Дуда Ивковић одлази 2013. године.

Вечерашњи дуел између Дудиних некадашњих клубова, Ефеса и Партизана, почеће минутом ћутања!

Нека је вечна слава и хвала великом Дуди!