Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШЋЕПАНОВИЋ СЕ ОГЛАСИО НАКОН ОДЛАСКА ИЗ ПАРТИЗАНА: "Осећао сам се као ратни одред"

15.11.2020. 10:27
Пише:
SrbijaDanas/Mozzartsport
Vlado Šćepanović
Владо Шћепановић / Извор: МН Press

Није успео.

Након проведенех само неколико месеци на клупи кошаркашког клупа Партизан, српски стручњак Владо Шћепановић раскинуо је сарадњу са црно-белима након серије незадовољавајућих резултата како у домаћем такмичењу тако и на европској сцени. Шћепановић је неколико дана након званично разрешења дужности тренера отворио душу у интервјуу за Mozzartsport у коме је открио и неке мало познате детаље као и горући проблем Партизана. 

СВЕ ВЕЋИ ХАОС У ПАРТИЗАНОВОЈ ГРУПИ ЕВРОКУПА: Одложен још један меч

СВЕ ВЕЋИ ХАОС У ПАРТИЗАНОВОЈ ГРУПИ ЕВРОКУПА: Одложен још један меч

ЧЕСТИТАО И ИГРАЧИМА ЦИБОНЕ: Филиповски се огласио након тешког меча у Загребу - "Нашли смо пут"

ЧЕСТИТАО И ИГРАЧИМА ЦИБОНЕ: Филиповски се огласио након тешког меча у Загребу - "Нашли смо пут"

ФИЛИПОВСКИ ПОЛОЖИО ИСПИТ У ЗАГРЕБУ: Партизан уз муку славио против Цибоне, пресудила ПОСЛЕДЊА ДЕОНИЦА (ФОТО)

ФИЛИПОВСКИ ПОЛОЖИО ИСПИТ У ЗАГРЕБУ: Партизан уз муку славио против Цибоне, пресудила ПОСЛЕДЊА ДЕОНИЦА (ФОТО)

Проблем је био што нисмо знали да ли ћемо одиграти бар утакмицу током припрема, а сви ми добро знамо шта значе јаки контролни мечеви у одређеном периоду припрема пред почетак лиге, посебно у ситуацији када играчи шест месеци нису тренирали. Колико год ко тренирао инидивидуално, то није то. Кошарка је колективан спорт и без колективе тактике и тренинга, самосталне припреме, ма колико биле добре, нису оно што доводи играча да квалитетно игра утакмицу. Сразмерно времену паузе, а сада је била пола године, толико вам треба да уђете у форму. Наравно, свега тога сам био свестан у моменту када сам преузео можда највећу одговорност коју је имао било који тренер (Партизана) на почетку сезоне, иако сам хајде да кажем почетник. Није ми недостајало ни оптимизма ни храбрости, јер у спорту у успевају храбри, са карактером - каже Шћепановић.

Не крије жал што није успео у својим намерама, не због себе, већ Партизана...

- С једне стране, нисам разочаран, јер сам давао целог себе од првог дана да створимо екипу и направимо резултат, иако је можда то био превелики залогај, чак и за много већа тренерска имена него што је моје. Али, с друге стране, отишао сам разочаран, пре свега због односа према мом имену и презимену.

Vlado Šćepanović
Владо Шћепановић / Извор: МН Press

Треба напоменути да се  Шћепановићево име се често налазило у јавности која је упућивала доста критика на његов начин рада. 

- Осећао сам се као ратни одред партизана послат иза непријатељских линија. Знао сам да је мања шанса да се вратим, него да ’погинем’. Али, свесно сам ишао у то, знајући шта ме чека, јер сам веровао да ће то донети бољитак тиму. Увек сам спреман на позитивну критику, али фрустрације после тог меча ставиле су ми до знања шта ме чека и показале да ми је, под знацима навода, хендикеп тај што сам неко ко ни у животу, ни спорту, не жели да прави труле компромисе. Да ли је то некоме засметало? Не знам, нити ме стварно занима, јер за мене, као човека и тренера, постоје принципи, искрен однос према клубу, Партизану, играчима - истакао је Шћепановић. 

Квалитет овосезонске екипе је био упитан када су се постављали високи циљеви, чак виши него прошле сезоне.

- Партизан је моја друга кућа и не пада ми на памет да кажем икада било коју ружну реч о клубу. Али, замена теза је да је садашња екипа боља од прошле, што сам и рекао у старту. Уз то, нисмо тренирали шест месеци, били смо без подршке навијача, а сви знамо да они чине тим бар 30 одсто бољим, па је на видело долазио индивидуални квалитет играча... Али и то смо полако постављали на место. Треба време, да играчи схвате да је уз тренерову кривицу за пораз, јер је тренер увек крив, нешто и до њих када у завршници са Хувентудом промаше пет отворених шутева, или зицер, када беспотребно направе фаул на центру. 

Vlado Šćepanović, Novica Veličković
Владо Шћепановић, Новица Величковић / Извор: МН Press

Много људи је Владу пре седања на тренерску клупу Партизана питало шта ће му то, додајући да није право време и добра ситуација, али и да је велики ризик и „немогућа мисија“.

- Свесно сам прихватио, јер никада нисам бежао од ризика. А, да ли је била немогућа мисија? За мене је то било када сам из малог Колашина кренуо да будем првак света. Тада је 99,9 одсто људи рекло: Ти си луд. Јесам, али позитивно, и не бојим се изазова. Жао ми је што сам отишао из Партизана не због спортских резултата, јер они су били исти као прошле године у ово време. Само што је сада слабији тим и без двојице важних играча, ако већ неко жели да пореди с прошлом годином у којој смо на сваки месец ангажовали по једног кошаркаша. 

Неколицина играча које је до скоро тренирао, позвали су га по одласку, да се захвале, попричају. Каже не замера никоме, свако се показао ко је и какав је.

- Жао ми је оног издања против Бурга, због Партизана, јер када сте играч на терену представљате не само себе него клуб првенствено. Када сам био играч, увек сам давао сто одсто у мечу, било је немогуће да будем против себе. То је питање поноса, спорта и карактера. Ако се играч не понаша тако, онда то није мој проблем као тренера, него његов, без обзира да ли је тренер најгори или најбољи - рекао је Шћепановић у разговору за Mozzartsport. 

Док је радио у Партизану, Шћепановићу је био један видљив опроблем који је из сезоне у сезону све већи.

- Немање домаћих играча. То је према мом мишљењу највећи проблем не само Партизана, него српске кошарке - закључио је Шћепановић.