Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕКУЛИЋ: Словенија је заслужила злато на ЕП, Дончић је уникат

14.12.2017. 16:43
Пише:
Србија Данас
Sekul
Секул / Извор: Фото: промо

Велики успех.

Кошаркашка репрезентација Словеније у 2017. години постала је сензационални освајач златне медаље на Европском првенству. Међутим, ко год је пратио утакмице Словенаца, који су до титуле првака Старог континента стигли без пораза, могао је само да констатује да је у целом том подухвату сензационална била искључиво њихова игра. Тријумф Драгића, Дончића и другова и највиши степеник победничког постоља био је апсолутно заслужен.

НЕСТАО! Хрватски хулиган побегао са ВМА!

ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ СА КАЛИША: Звезда послала два играча на позајмицу

Један од оних који је учествовао у креирању највећег успеха словеначке кошарке и једног од најпријатнијих изненађења у новијој кошаркашкој историји Европе је и помоћни тренер у стручном штабу селекције Словеније - Александер Секулић. Развојни пут Секулића као тренера испреплетан је бројним везама са Србијом, зато можда и не чуди што је од момента када је решио да се бави тренерским послом одлучио да се стручно усавршава у нашо земљи.

ИЛИЕВ ПОСЛЕ ДЕРБИЈА: Екипа ПОКАЗАЛА карактер! Жалимо за ТРИ бода!

- Радио сам као помоћник Александра Џикића у Крки када смо освојили ФИБА Еврочеленџ куп, постали прваци Словеније и победници националног Купа и на неки начин поставили темеље дугогодишње доминације тима из Новог Места у словеначкој кошарци. Потом сам имао ту част да у стручном штабу нашег националног тима сарађујем са Божидаром Маљковићем који је оставио дубок траг у светској кошарци. И, на крају са Игором Кокошковим који је своје знање из НБА успео да пренесе на нас и да као селектор Словенију доведе на европски трон - почео је причу о својим везама са Србијом Секулић и потом наставио:

- Мој отац је рођен у Србији, ту се школовао и ту је одрастао. Имам и много родбине у Србији. Занимљиво је да сам почео да студирам на Вишој тренерској школи која је била организована при Кошаркашком савезу Србије. Сваког понедељка и уторка сам путовао из Љубљане и долазио на предавања. По препоруци мојих пријатеља, људи из кошарке, наставио сам да се стручно усавршавам на на Факултету за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла" и то је био прави потез. По завршетку Европског првенства сам дипломирао и решио да на Факултету за спорт на Новом Београду упишем и мастер студије и наставим да се даље образујем - констатовао је Секулић.

БОЉЕ НЕ МОЖЕ: Зенит ПРИПРЕМА Звезду за меч против Московљана!

О походу на кров Европе са ове временске дистанце Секулић каже:

- Три компоненте су ту биле подједнако важне и пресудне у остварењу овог врхунског резултата. Прва је Игор Кокошков који је бринуо о тактици, друга је професор Грбовић који је водио рачуна о физичкој припреми екипе и трећа су играчи који су све замисли стручног штаба беспрекорно на терену спровели у дело.

Душа и срце словеначког тима били су Горан Драгић и Лука Дончић, а њихову тајну успеха открива Секулић:

- Они су пре свега врхунски спортисти, фантастични такмичари и верујем да би били подједнако успешни да се баве било којим спортом. Јер, они сваки тренинг одраде на максималан начин, никад се не штеде и тако подсвесно терају све остале играче да извлаче оно најбоље из себе, да напредују. Е зато су велики професионалци. И оно што је можда најважније у свему томе, они уживају у сваком тренутку тог тренинга ма колико он био напоран. Такав став и такав приступ обавезама се враћа златном медаљом.

ЂУКА ДОБИЈА ДРУШТВО: Још један ЉУБИМАЦ Гробара ПОЈАЧАВА Олимпијакос! (ФОТО)

А када је реч о Луки Дончићу, кога многи пореде са легендарним Драженом Петровићем и ките разним епитетима Секулић каже:

- Лука Дончић не може да се упореди ни са једним играчем. Једноставно, он је уникат, нема копије. Дечко са само 18 година игра на највишем ниовоу као да иза себе има 10 евролигашких сезона, а он се у ствари игра кошарке. Када га гледате на утакмицама, а нарочито на тренинзима, кошарка за њега као да представља дечију игру. Он је супер таленат, али што је још важније, он све то уме да носи. То је огроман притисак, али на њега то не утиче. Сјајно се понаша на тренинзима, феноменална је личност, зна са медијима, уме да се понаша ван терена, а на терену је увек позитиван. Биће заиста прави супер стар, можда и највећи са ових простора.

СКОЧИЛА ЦЕНА ПОСЛЕ ГОЛА: Рен ПОВЕЋАО понуду за Боаћија! (ВИДЕО)

Као пресудну тачку на путу селекције Словеније ка освајању златне медаље Секулић је навео:

- Морам да признам да пре почетка шампионата нисмо веровали да можемо до титуле. Међутим, из утакмице у утакмицу нам је расло самопоуздање, а врхунац је наступио у последњем мечу у групи против Фрнцуске. Та утакмица је била веома важна за обе репрезентације, борили смо се за прво место у групи, а ми смо у том дуелу успели да разбијемо Французе који су били фаворити. После тог меча и тријумфа против тако моћног тима схватили смо да можемо много - закључио је Секулић.

Све најновије спортске вести можете да прочитате ОВДЕ