Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗВЕЗДА ВОДИ У ФИНАЛУ! Црвено-бели у правој драми у Пиониру победили шампиона

13.05.2024. 19:11
Пише:
Derbi
Дерби / Извор: МН Press

Кошаркаши Црвене звезде повели су 1:0 у финалу АБА лиге, пошто су на свом терену у хали Пионир савладали Партизан са 85:82 у неизвесној утакмици.

Црвена звезда - Партизан 85:82 (17:20, 22:19, 25:22, 21:21)

Дворана: Александар Николић, Београд

Гледалаца: 7.463

Судије: Саша Пукл (Словенија), Миливоје Јовчић (Србија), Лука Кардум (Хрватска)

Црвена звезда: Лазаревић, Теодосић 14, Томпкинс, Давидовац 12, Митровић 14, Лазић 6, Боломбој 6, Недовић 7, Гиедраитис 6, Гилеспи, Топић 2, Дос Сантос 18

Партизан: Смит 7, Ледеј 4, Аврамовић 10, Пантер 13, Смаилагић 4, Нанели 27, Трифуновић, Анђушић, Доужер 4, Поњитка 4, Камински 4, Кабокло 5

У већем делу првог полувремена се играло у налетима, Партизан је чешће имао предност, благу, али је Звезда успела то да неутралише и у пар наврата окрене. Највећи плус чета Жељка Обрадовића је када је било 9, али смо на полувреме мини-серијама Звезде отишли егалом (39:39).

Почетком другог полувремена домаћин је кренуо да ломи неефикасни Партизан, који није блистао у дефанзиви, али је офанзивно био потпуно импотентан. Звезда је имала неколико решења у фази напада те стекла солидну предност. И она је износила 9, да би Партизан на то узвратио серијом 10:0, те је поенима Кабокла повео црно-бели тим.

Нанели је држао госте у овим моментима сјајним шутем, придружио се и Смит, а на другој страни прорадио је Недовић уз расположеног Јага.

Партизан је стигао и кренуо по кључни преокрет. А онда је уследила велика драма. Давидовац и Ледеј су се бацили на лопту, досуђено је подбацивање, али је оно обављено тек после дуже паузе јер је семафор престао да рачуна време током поменуте акције црвено-белих, па су арбитри ручно морали да обаве мерење. И, уместо 24,7 секунде до краја четврте четвртине, лопта је бачена у вис уз податак да је за игру остало још 14,7, уз поен предности за Звезду. 

Подбацивање је довело до тога да је Дејан Давидовац надмудрио свог ривала из Партизана, дошао је сам до лопте, био фаулиран и са линије пенала обезбедио трилер-победу српском прваку над браниоцем АБА трона. Јер, остало је 11,6 секунди до краја, а после Обрадовићевог тајмаута гости нису искористили напад за изједначење - Нанели је фаулиран пре шута за три поена, погодио је оба бацања, а у преосталих седам секунди домаћин је, истина уз једвите јаде због агресивне одбране супарника, сачувао посед и, преко Давидовца ставио тачку на ову утакмицу.

Крај меча

Стао семафор

Стао је семафор у последњим моментима меча.

Последњи минут!

Јаго погађа додатно бацање, звезда има 3. Кабокло не погађа тројку, Звезда губи лопту, Нанели промашује цео кош. Пантер има два бацања.

38'

80:78

36'

74:74

Нанели има два бацања. Погађа оба. Теодосић има три слободна бацања на другој страни, сва три користи. Сада гледамо само прекиде, нова бацања за Кабокла - половичан. Опет Бразилац на слободним бацањима.

35'

71:71

Фаул Јага у нападу. Боломбој блокира Понитку, Лазић погађа тројку из корнера, Звезда води 69:65. Нанели, импресивна тројка. Јаго после великог метежа на терену поентира. Нанели још једна тројка, са скоро девет метара. Егал.

32'

66:65

Смит још једном са полудистанце 64:63. Серија промашаја Звезде за три поена, све у истом нападу. Поново контролишу изврсно офанзивни скок играчи Јаниса Сферопуолоса, Кабокло доноси вођство гостима 64:65. Кабокло блокира Јага, лопта и даље за домаћина. Боломбој једном руком погађа, Кабокло на другој страни истим стилом не.

Крај треће четвртине - 64:61

Смит са полудистанце, Теодосић далека тројка, без коске 64:55. Пантер враћа 64:58. Смит за три 64:61.

28'

59:53

Митровић на линији пенала поново, сигуран сада. Ледеј на бацањима 2/2 - 55:50. Никола Топић се повредио и морао је ван терена. Није могао сам, изнет је са њега. Теодосић сада на пеналима, погађа оба 57:50. Нанели тројка. Митровић закуцава 59:53. Лош шут Ледеја, а нова бацања за Луку.

26'

53:48

Нови поени Недовића, Камински промашује за три, али Давидовац не - Звезда има 4 - 47:43. Камински погађа из тешке позиције, Јаго на линији за слободна бацања - 2/2. Нанели има два бацања - половичан. Смаилагић из одбојке 49:48, а онда Гидраитис са пенала повећава на 51:48. Митровић има 2 1.

23'

42:43

Полувреме - 39:39

Фаул у нападу Пантера. Теодосић промашује ван 6,75. Пантер не погађа, капитен црно-белих у серији грешака, а Јаго доноси егал 35:35. Флоутер Нанелија, Звезда купи своје промашаје, Јаго на слободним бацањима - сада 2/2. Низ промашаја гостију. Давидовац доноси предност Звезди 39:37. Ледеј за егал.

17'

32:35

Лазић погађа тројку. Нећкају се црно-бели ко ће да шутне тројку, нико је не погађа. Гидраитис на пеналима - 1/2. Поново Партизан оклева са шутом, Јагу се отворио аутопут. 32:35.

15'

26:35

12'

20:22

Крај 1. четвртине - 17:20

7'

8:11

Партизан у проблему! Звезда сјајно контролише офанзивни скок, купи све што не погоди. Низ промашаја на обе стране. Боломбој поново на пеналима - 1/2. Ледеј не погађа под кошем, Гидраитис има слободна бацања. И он половичан. Доужер не погађа, али поправља то Смаилагић 8:11. Јаго на пеналима, упада Партизан у проблем са пеналима.

5'

6:9

Капитен гостију погађа оба пенала. Лазић не погађа за три. Доужер полудистанца из тешке позиције 4:9. Ни Гидраитис не даје тројку, као ни Камински на другој страни. Гидраитис о таблу 6:9. Пантер не погађа за три, као и Боломбој.

3'

4:5

Боломбој није погодио под кошем у првом нападу меча. Доужер на другој страни поентира за 0:2. Бацања за Боломбоја, Доужер га је фаулирао под кошем. Сигуран 2/2. Нанели тројка 2:5. Гидраитис не враћа за три, али има Звезда екстра посед, Јаго га користи полагањем. Пантер фаулиран и има бацања.

Почело је финале

Стартне петорке: Звезда: Јаго, Лазић, Гиедраитис, Давидовац, Боломбој. Партизан: Доужер, Пантер, Нанели, Ледеј, Камински.

Узаврела атмосфера

Хала Александар Николић крцата је пред почетак прве утакмице финала. Велики број навијача је и испред дворане, где је постављен видео бим.

Титулу брани Партизан, а Црвена звезда има предност домаћег терена.

Пре меча:

Узаврела атмосфера, а овако су изашли на терен играчи вечитих ривала.

За Звезду ће играти Џоел Боломбој, који је био упитан.

Најава меча:

Звезда је лигашки део сезоне завршила као првопласирана, а на путу ка финалу је елиминисала Студентски центар и Мегу, а обе серије решила је у два меча. Са друге стране, Партизан је без проблема успео да избаци екипу Игокее у два дуела, док је са тимом Будућности било нешто више драме и серија је на крају отишла у три меча.

Ово ће бити укупно шести меч Звезде и Партизана ове сезоне, како у Евролиги, тако и у АБА лиги и на Купу Радивоја Кораћа. Партизан је био бољи на прва два меча у октобру у Евролиги и АБА лиги, да би потом црвено-бели славили у наредна три.

Велика бура око судија дигла се пре финала. Из АБА лиге су захтевали да судије имају полицијску заштиту за овај дуел, а из Звезде је данас стигао допис да они не могу да гарантују за безбедност арбитара. То ће бити Саша Пукл из Словеније, Миливоје Јовчић из Србије и Лука Кардум из Хрватске.