Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗВЕЗДА ПОНИШТИЛА СТУДЕНТЕ: Црвено-бели силовити у Подгорици за пласман у полуфинале!

22.04.2024. 18:06
Пише:
Србија Данас
Czv
Цзв / Извор: KK Црвена звезда

Кошаркаши Црвене звезде пласирали су се у полуфинале плеј-офа АБА лиге. Црвено-бели су са 2:0 у победама елиминисали екипу СЦ Дербија. Вечерас је у "Морачи" шампион Србије славио са убедљивих 92:77, а наредни ривал биће му Мега.

Меч је обележио повратак на паркет младог плејмејкера Николе Топића који се опоравио од повреде, а најефикаснији у екипи Јаниса Сферопулоса био је Јаго дос Сантос са 17 поена, 19 је код "студената" убацио Марио Дрежњак.

Од самог старта утакмице у „Морачи“ видело се колико су црвено-бели озбиљније схватили овај меч у односу на онај из Београда. Звезда је започела дуел серијом од 6:0, а после тројке расположеног Гедраитиса Сферопулосов тим је водио са 13:5.

Важан моменат за црвено-беле догодио се на истеку четвртог минута игре када се после паузе од три и по месеца на паркет вратио млади плејмејкер Никола Топић.

Наставила је Звезда са њим у петорци само повећава предност, а она је постала двоцифрена када је Недовић положио и погодио додатно слободно бацање за 22:10.

Да је све ишло од руке лидеру после „регуларног“ дела шампионата показује и тројка Теодосића са преко 10 метара у последњим секундама прве четвртине за убедљивих 29:12.

После неколико утакмица у којима га није било ни у протоколу амерички бек Џавонте Смарт коначно је добио минуте, а након његовог полагања гости су дошли на „ 21“ (35:14) на старту друге четвртине.

Уследио је одговор „студената“ на крилима расположеног Матеа Дрежњака дошли на „-12“ (42:30). Ипак, финиш првог дела поново је припао црвено-белима, који су на одмор отишли са најубедљивијих 23 поена вишка – 57:34, а блистали су Недовића и Гедраитис.

Био је испредикан гледањем видео снимака судија почетак другог дела, али је Звезда наставила да погађа са дистанце. После нове тројке Јага гости су повећали предност на 60:36.

Одржавала је Сферопулосова екипа велику предност средином другог дела, док је у тиму СЦ Дербија једини расположен у тим тренуцима био Павлићевић који је убацио првих девет поена за домаћина у трећој четвртини.

Као да се мало опустила Звезда у наставку, што су студенти искористили да приђу на „-16“ (49:65). То је разљутило Сферопулоса који је затражио минут одмора, како би својим играчима скренуо пажњу. После тајм-аута Томпкинс је погодио тројку из корнера и вратио свој тим на прави колосек, али је већ у наредном нападу Недовић добио другу неспортску личну грешку због чега је искључен.

Није црвено-беле пореметило Недовићево искључење. Теодосић је преузео „диригентску палицу“, а Томпкинс наставио да погађа из углова за „ 21“ (74:53).

И на старту последње деонице сјајни Томпкинс био је успешан за три, а онда је нову тројку погодио и Јаго за огрмних „ 28“ (84:56).

У наредним минутима играла се „необавезна“ кошарка, што су „студенти“ искористили да смање разлику на мање од 20 поена (87:69), што је поново разбеснело Сферопулоса, који је изгубио живце због ноншаланције својих играча.

Речи Грка нису продрмале екипу, а СЦ Дерби наставио да смањује заостатак. Дошли су домаћи на „-14“ (73:87) на нешто мање  од три и по минута пре краја, али нису успели да учине финиш утакмице занимљивим.

КРАЈ МЕЧА

77:92

37

73:87

Не дозвољава опуштање Сферопулос. Мирковић погађа двојку, па тројку. Са линије 6.75 прецизан је и Богавац, који такође после погађа и за два. Код Звезде само Смарт уписује три поена, те Сферопулос тражи минут одмора.

33

56:84

Брзи поени на обе стране, ни једна ни друга екипа нису блистале у нападу. Дробњак је промашио тројку, потом и Митровић изгубио лопту.

КРАЈ 3/4

54:78

Лазић бележи прве поене. На другој страни Мирковић не погађа за три.

27

49:65

25

45:64


21

36:57

Павлићевић долази до нових поена. У наставку фаул у нападу Јага, али и добра одбрана Звезде.

Фаула Капусте, Студентски центар у бонусу.

ПОЛУВРЕМЕ

34:57

Капуста сигуран са линије пенала после фаула Јага. Боломбој непрецизан на обручу.

19

34:54

Фаул Боломбоја, Дрежњак сигуран са линије пенала. Недовић долази до поена.

Непрецизан Хаџибеговића са линије пенала. Гедраитис хвата офанзивни скок после промашаја Томпкинса и погађа – 32:54.

16

27:40

Теодосић из тајм-аута тројком прекида серију ривала , али Добњак враћа са пенала након фаула Јага, а затим и након контре после украдене лопте Богавца. Дос Сантос из продора стиже до својим први поена на мечу, а узвраћа му Дрежњак.

14

19:35

Богавац тројком прекида серију Звезде, а затим након неспортског фаула Недовића два пенала убацује Баћовић.

12

14:35

Мирковић након офанзивног скока исправља промашај Богавца, а на другој страни му одговара Томпкинс. Након магичне асистенције Теодосића уследило је ауторитативно закуцавање Митровића, које је натерало Дејана Јакару да позове тајм-аут. Предност Звезде расте из минута у минут, Смарт поентира из продора за плус 21.

КРАЈ 1/4

12:29

Лош напад Студентског центра. У наставку први поени за Митровића.

Изгубљена лопта Дрежњака.

Теодосић уз звук сирене погађа тројку.

8. Минут

12:26

Дрежњак сада провлачи добар пас до Баћовића и оставља га на лаганом закуцавању. Расположен је Недовић који постиже сад лагано поентира и упусује свој осми поен, а на то се надовезао и Митровић за нову максималну предност гостију.

7

10:16

Добра одбрана Звезде, у наставку Гедраитис погађа тројку. Тајм-аут Јакара.

04

5:8

авидовац непрецизан за три поена. На другој страни нови поени за Павлићевића. Јаго бележи асистенцију, Гедраитис поене.

02. Минут

0:6

Црвено-бели су у првом мечу после великог преокрета славили резултатом 83:81.

Уколико Звезда дође до победе, обезбедиће пласман у полуфинале регионалног такмичења, где их чека дуел са екипом Меге, која је у двомечу била боља од Цедевита Олимпије.

Црвено-бели никада нису изгубили од Студентског центра. Одиграли су седам мечева и у сваком успели да тријумфују. Најубедљивија победа остварена је 2021. године у Подгорици. Тада је Звезда славила 99:67.