Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПОЈАЧАЊА? КАКО ЈЕ ДОВЕО ДОУЖЕРА И КАМИНСКОГ? О ЕГЗУМУ И ЛЕСОРУ... Велики интервју Зорана Савића

04.02.2024. 21:14
Пише:
Србија Данас
Zoran Savić, KK Partizan
Зоран Савић, KK Партизан / Извор: МН Press

Открио је занимљиве детаље.

Спортски директор Партизана Зоран Савић говорио је о бројним темама у разговору за литвански портал Баскет њуз.

”ИГРАЈУ БОЉЕ НЕГО У ПРВОМ ДЕЛУ”: Обрадовић анализирао Сплит!Željko Obradović, KK Partizan

”ИГРАЈУ БОЉЕ НЕГО У ПРВОМ ДЕЛУ”: Обрадовић анализирао Сплит!

"НИКОЛА ЈОКИЋ ЛАЖЕ" Американац оптужио Србина - Приложио је и снимак (ВИДЕО)Nikola Jokić

"НИКОЛА ЈОКИЋ ЛАЖЕ" Американац оптужио Србина - Приложио је и снимак (ВИДЕО)

МАЉКОВИЋ ПРЕД СТАРТ КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ОИ: "Никада изазовнија ситуација за Србију"Marina Maljković

МАЉКОВИЋ ПРЕД СТАРТ КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ОИ: "Никада изазовнија ситуација за Србију"

За почетак је открио да ли ће бити још појачања у редовима црно-белих. 

Не. Имамо 15 играча. Нећемо довести никога - рекао је Савић, па се дотакао прошле сезоне. 

Имали смо много среће прошле сезоне што је у кадру било 13 играча и избегли смо озбиљне повреде за најважњи део сезоне. Сад их имамо 15 играча и надамо се да ћемо, ако су здрави, бити покривени. На свакој позицији, а имамо довољно играча.

Партизан је тренутно на 11. месту Евролиге са скором 12:13. 

Пропустили смо неке прилике као са Олимпијакосом, уз невероватну одлуку (судија) у последњих шест секунди. Изгубили смо од Басконије тако што смо промашили ситуацију из бокса. Имали смо прилику да победимо у Болоњи, али ми смо срећни. Људи подржавају тим. Желе да виде тим како се бори на свакој утакмици, а ово је дух који желимо да имамо. У четири, пет утакмица код куће, били смо у минусу од 14, 15 поена, али опоравили смо се. Људи воле да сваке сезоне, упркос мењању играча, и даље имамо исти дух. Ово је Партизан. Људи воле да виде како се играчи боре за сваку лопту и наставићемо тако.

Прокоментарисао је и приче о евентуалном проширењу НБА лиге.

Ако се НБА лига прошири за још тима то значи да ће сваки нови клуб добити 250.000.000 долара за формирање листе. У Европи ће то бити проблем“, упозорио је директор Партизана. „Цене играча ће расти. То је велики проблем за нас и за све. Та два нова клуба ће имати по 18 играча. Двосмерни уговори нас већ убијају, јер 90 одсто играча не долази у Европу. Осим тога, имамо проблем кад студенти који још играју НЦАА могу да потпишу спонзорске уговор са неким брендом који ће користити њихов лик, а они заузврат добијају новац.

- Играчи од 18 до 19 година добијају уговоре од 400.000 до 500.000 долара на колеџу. У будућности ће играчи у Европи бити све старији. Имамо много проблема, а то ни повећање броја евролигашких тимова неће олакшати.

Открио је и да је Партизан летос хтео да доведе неког из Развојне лиге.

Мрзим да гледам Развојну лигу! Пре довођења играча, гледам играче из њихове последње две сезоне. Они који су играли две године у Развојној лиги у прве две професионалне сезоне и они који су претходно играли четири године у НЦАА, физички, потпуно су различити играчи. У НЦАА доста раде индивидуално, како на развоју вештина, тако и на телу. Док се у Развојној лиги углавном играју. За велике играче, присуство у Развојној лиги је страшно. Не видим зашто играчи желе да иду тамо. Мисле да се приближавају НБА, али сваки НБА тим има скауте у Београду. Генерални директори долазе из НБА и мисле да је боље играти у Европи или Евролиги него потписивати двосмерне уговоре и играти џабе у НБА.

Zoran Savić
Зоран Савић / Извор: МН Press

Прошлог лета сам контактирао играче три, четири тима Развојне лиге и то је била катастрофа. Нису имали појма о Европи. Чак се и њихови агенти плаше да их понуде европским тимовима у јуну, како не би изгубили посао. Зато играчи више воле да сачекају да се заврше предсезонски кампови у НБА, сачекају резове, можда онда одлуче да дођу у Европу. Иако многи и даље иду у Развојну лигу. Притом, не говоримо о играчима од 23, већ онима који имају 25 или 26 година, који нису играли у НБА шест година. А осећају се као НБА играчи. Ти двогодишњи уговори им нису помогли да постану бољи.

Причао је о Пи Џеј Доужеру и Френку Каминском. 

Лако је објаснити како смо довели Пи Џеј Доужера и Френка Каминског. Доужер је играо у Денверу, а информације које смо добили од Нагеста су биле невероватне. Њему је било лакшеПрескупо. Зашто? Плаћамо Пи Џеју новац који је Егзум добијао прошле сезоне. А Егзум је добијао шест пута више (у НБА лиги) него што је зарађивао овде за нас.

Дотакао се и Матијаса Лесора.

Matijas Lesor
Матијас Лесор / Извор: МН Press

Када смо довели Матијаса Лесора, сви су питали зашто смо то урадили. Рекли су да је проблематичан. Никада нисмо имали ниједан проблем са овим момком. Имао је невероватну каријеру. Постао је најбољи центар Европе и три пута је повећао плату. Нормално. Једини начин је био да ризикујемо ове сезоне.

Данте Егзум је био играч који је одиграо феноменалну сезону у Партизану да би се потом вратио у НБА лигу. 

Dante Egzum
Данте Егзум / Извор: МН Press

Данте је био савршен пример играча који може да проведе сезону или две у Европи и врати се у НБА. То је једна од ствари коју желимо да користимо у будућности. За нас је важно да имамо добре односе са НБА тимовима. Прошле године су нам много помогли када се Данте Егзум вратио у НБА. Зато смо потписали Доужера и Каминског, јер кроз Партизан виде могућности да се можда врате у НБА.

На крају, указао је Зоран Савић и на то колико је данас све лакше због Удружења играча Евролиге.

- Кад сам био кошаркаш, нисам добијао новац од два тима. Говоримо о неисплаћених 3.000.000 долара. Сад причамо о гарантованим платама, што је најважније. Такође, Удружење тренера је одличан помак. Све што можемо да урадимо да следимо пример НБА је добро, али зашто не поставе правила за плаћање откуп од 5.000.000 долара (као нека врста обештећења за евролигашки клуб, а сада је та сума 500.000 долара). То би могло да помогне. Повећати откуп на 5.000.000 долара са укупног буџета од 200.000.000 долара за играча није ништа. То је оно што би Евролига и ФИБА требало да реше. Сада, НБА плаћа 825.000 долара. За нас и њих, то је кикирики - закључио је Савић. 

Најновије вести о KK Партизан можете наћи ОВДЕ.