Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУКОИЧИЋ ОПТИМИСТА: Јуниори Меге могу у Истанбул (ФОТО)

22.02.2017. 17:16
Пише:
Србија Данас
Vukoicic
Вукоициц / Извор: МН Press

Објаснио на чему базира оптимизам.

Један од родоначелника наше кошарке, легендарни професор Александар Николић је својевремено говорио да је за развој и напредак игре под обручима на овим просторима јако важно да са децом и младим кошаркашима раде искусни, успешни, образовани и веома квалитетни тренери. Овај савет, који је последњих година био практично заборављен, успешно примењују у Мега Лексу и такав приступ очигледно даје резултате.

ТОДОРИЋ ЈАСАН: Можемо да се НОСИМО са Звездом! (ФОТО)

Влада Вукоичић је стручњак са завидном каријером у сениорској конкуренцији и управо је он прошле године именован за тренера јуниора и координатора свих млађих селекција Меге. У си-вију Вукоичића стоји да је био првак Европе са селекцијом Србије до 20 година, а радио је у стручном штабу нашег сениорског националног тима на СП 2006. и у квалификацијама за ЕП 2012. године. Освојио је шампионски прстен АБА лиге, два пута је био победник Купа Радивоја Кораћа, а тријумфовао је и у Купу Босне и Херцеговине. Са ФМП-ом је играо и полуфинале тадашњег УЛЕБ купа... Дакле, један од постулата професора Николића на примеру Меге конкретно је спроведен у дело.

- Већ сам имао искуство рада у Меги, знам тачно шта се од тренера тражи. Добро сам упознат са условима у којима се ради и колико има талентованих играча. Мега Лекс је веома озбиљан систем и врло амбициозан пројекат, а мени је то било најважније. Рад који сам замислио да треба да се спроводи у потпуности може да се уради у средини каква је Мега, јер постоји база врло квалитетних дечака и то је било пресудно - објашњава Вукоичић разлоге због којих се прихватио рада са млађим категоријама Мега Лекса и додаје:

ЗА СВЕ ЈЕ КРИВ ТЕНИС: ОДЛАЖЕ се финале АБА лиге (ФОТО)

- Заиста се у Меги води много рачуна о сваком играчу, деци је омогућено много тога без икаквих прескакања и компромиса који се можда праве на неким другим местима. Постоји континуитет праћења играча и уступање на каљење од српсколигашких екипа па до првог тима Мега Лекса који игра регионалну лигу, а ове сезоне је играо и на евросцени. Много играча је из дреса Меге отишло у европске клубове, шесторица кошаркаша Меге су драфтована у НБА, а тројица су се директно из Меге преселила у најјачу лигу света. То су вам најбољи примери како све то функционише у стварности. Оно што је јако битна ствар и што Мегу можда одваја од других је чињеница  да колико год било добрих играча на једном месту свако од њих мора да има максимални простор за игру и напредак. Систем није постављен да се све врти око појединца или да појединци морају да трпе због неког другог.

ПРОРАДИЛА САВЕСТ: Аца Трица ПОСЛЕ две деценије о СИЛАСКУ С ПОСТОЉА (ФОТО)

У прилог успеха рада млађих категорија најбоље говоре подаци по којима су кадети Меге прошле сезоне били шампиони Србије, а у овој још не знају за пораз. Прошле сезоне је по први пут оформљена пионирска екипа која је заузела треће место у Србији, а јуниори су дебитовали на завршном турниру Евролиге у Берлину. Са успесима се наставило и у 2017. освајањем првог Беобаскет Купа у Нишу за играче до 14 година, на коме су Мегини клинци били бољи од Звезде и Партизана.

ДИВАЦ ЖЕЛЕО ЈОКИЋА У КИНГСИМА: Ево какав је ОДГОВОР добио из Денвера!

- То је изванредан успех. Изузетно ми је драго што су наши пионири тријумфовали, али морам да будем искрен и да кажем да тај резултат није у првом плану. Лепо је кад ваш тим победи, али примарно је да се та деца кошаркашки едукују и да су кроз овај турнир добили доказ да напредују, да су у добром систему и да имају добре тренере и логистику на нивоу клуба. То је за њих велики подстрек за будућност.

Милица Дабовић ПРВИ ПУТ ЈАВНО показала велики ожиљак на врату и послала снажну поруку после које ћемо је још више волети

Вукоичићу наредног викенда предстоји нови изазов, пошто се у Београду игра Евролигин квалификациони турнир за јуниоре, на ком ће српску кошарку представљати Црвена звезда, Партизан и Мега Лекс:

- Тај турнир традиционално је велики магнет за бројне скауте и генералне менаџере НБА и европских тимова. Циљ је да се што боље представимо, а жеља је да се квалификујемо за фајнал-ејт у Истанбулу. имамо велики мотив, али неће бити лако. У само 48 сати треба одиграти 4 утакмице, а само једна лоша четвртина може да утиче на коначан исход. Звезда има јако добар тим, домаћи терерн и континуитет учествовања на овим турнирама и са те стране костура су највећи фаворити. Надам се да ми можемо да будемо та екипа која ће им се супротставити у финалу.

УЗЕО ОЗБИЉНУ ЛОВУ: Божинов пронашао нови клуб, НИКАД НЕЋЕТЕ ПОГОДИТИ који! (ФОТО)

Vuk Radivojević, Aleksandar Cvetković i Vlada Vukoičić
Вук Радивојевић, Александар Цветковић и Влада Вукоичић / Извор: МН Press

ДРУГАРСТВО ВАЖНИЈЕ ОД РИВАЛСТВА: Кошаркаш Звезде посетио у болници ПРИЈАТЕЉА из Партизана (ФОТО)

На питање да ли у садашњем омладинском погону Меге има играча са потенцијалом попут Николе Јокића коме се диви цео кошаркашки свет, а који се баш из Меге отиснуо преко Атлантика, Вукоичић каже:

- Мега поседује огроман потенцијал у кадетској и јуниорској конкуренцији, али само зато што нам се ближи квалификациони турнир Евролиге не бих о именима, јер би то могао да буде додатни притисак за те младе момке.  Турнир ће врло брзо бити завршен, па можемо да причамо и о томе. Оно што могу да кажем је да гледајући играче неких претходних генерација који су остварили завидне каријере са сигурношћу могу да тврдим да многи момци у мегином кадетском и јуниорском тиму по квалитету и таленту не заостају у поређењу са њима у тим годинама.

Вукоичић није имао дилему када је упитан шта би за њега представљако успех на крају сезоне због кога би био посебно задовољан:

- Да у следећој сезони у првом тиму Мега Лекса из омладинског погона буде више играча него што сам са људима у клубу то планирао - закључио је Вукоичић.

ИСКРЕН ДО КРАЈА: Бившег КОШАРКАША Звезде НЕ ПЛАШИ атмосфера у Пиониру (ФОТО)