Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Џудо клуб "Раковица" - место где стасавају шампиони (ФОТОГАЛЕРИЈА)

09.01.2017. 12:25
Пише:
Србија Данас
Džudo klub Rakovica
Џудо клуб Раковица / Извор: Србија Данас

Малишани уживају тренирајући борилачки спорт.

Џудо је борилачка вештина и олимпијски спорт, настао као скуп пробраних техника из џиуџицуа. Омогућава слабијим особама да победе много веће противнике, доста је напоран спорт, али је осмишљен као потпуно безбедан. Можда из тог разлога, родитељи све чешће уписују децу на џудо а клубови ничу са свих страна.

БОЖОВИЋ О 2016: Одлична година, али ЈЕДНА ствар је много БОЛЕЛА (ФОТО)

У случају Џудо клуба “Раковица” ипак није тако. Клуб постоји од 1968. године и најтрофејнији је српски клуб. Може се похвалити бројним признањима, медаљама, титулама.

Džudo klub Rakovica
Џудо клуб Раковица / Извор: Србија Данас

- Тренутно смо један од најбољих клубова у Србији, конкретно у свим узрасним категоријама, од полетараца до сениора. Ту су вишеструки државнииИ балкански прваци, од којих сам један и ја – открива на почетку тренер полетараца и млађих пионира Немања Петровић.

ШТА ЋЕ САД БИТИ СА БИВШИМ ЧЛАНОВИМА ПАРТИЗАНА? Српски тренер ангажовао два одлична играча (ФОТО)

Били смо управо на тренингу полетараца, како бисмо видели каква је атмосфера међу малишанима. Насмејани, добро расположени клинци су слушали тренера Немању а како је тренинг одмицао, ученицима је падала концентрација, па су теже обављали задатке.

УЗРАСНЕ КАТЕГОРИЈЕ:

Млади полетарци – 2008. и млађи

Полетарци – 2006./2007.

Млађи пионири – 2004./2005.

Старији пионири – 2002./2003.

Кадети – 1998./2002.

Јуниори – 1996./2001.

Сениори – 2001. и старији

Ипак, дечаци и девојчице су се добро забављали и били су одушевљени када су угледали фотоапарат, па су се трудили да раде све правилно, како би на фотографијама испало све како треба.

Полетарци, деца рођена 2006. и 2007. године, стасавају у праве мале џудисте, а њихово залагање на тренингу говори да Србија не треба да брине када је џудо у питању. Многи малишани маштају о медаљама, успесима на разним такмичењима, а по свему судећи џудо клуб “Раковица” предодређен је за успех. Једини је клуб који је имао учесника на Олимпијским играма у Рију. У питању је Александар Кукољ, који је прошле године у Бразилу, представљао Србију у категорији до 90 килограма и стигао до другог кола.

Džudo klub Rakovica
Џудо клуб Раковица / Извор: Србија Данас

- Да, имали су једног Олимпијца, Александра Кукоља и он је најбољи такмичар нашег клуба. У последња три месеца, Александар је освојио две Гренд слем титуле, једна у Абу Дабију а друга у Токију. Један је од ретких Европљана који су узели титулу на највећем и најстаријем светском Гренд слем турниру у главном граду Јапана – открива нам Петровић.

АТИЊАНИ СЕ НЕ ШАЛЕ: АЕК за Партизан довео СТРАШНОГ центра (ФОТО)

Људи који се професионално баве спортом, знају колико је тешко да се све постигне. Ту су тренинзи, вредан рад, упорност али и многа одрицања. Малишани можда још нису свесни шта све то значи, али желе да имају успеха као што имаиИ млади Кукољ.

А да би се стигло до тога, морају вредно да раде, поштују тренера, долазе на тренинге. Тешки тренинзи дају победнике, велике шампионе. Немања открива шта је јако битно да се ради на тренингу да би се постао шампион и посебно нагласио како треба поступати са најмлађима.

Džudo klub Rakovica
Џудо клуб Раковица / Извор: Србија Данас

ТОМПСОН СТИГАО У БЕОГРАД: Његова порука ОДУШЕВИЋЕ Делије (ФОТО)

- Максимално радимо на агилности али и акробатским вежбама. У то спадају извођење звезде, ход по греди, салто. Битан је правилан развој технике, па је акценат бачен и на то. Иако су полетарци још мали, они то раде и на неки свој начин, па им се прогледа кроз прсте. То некад није добро, али они су још неискусни па не раде све правилно. Џудо је много напредовао, а од кадета је другачији начин борбе. Разликује се доста и из тог разлога деца од малена морају да се науче правилним потезима како касније не би морали све из почетка.

МЕДАЉЕ И ТРОФЕЈИ:

Укупно 13 титула шампиона Југославије, односно Србије, четири титуле купа бивше Југославије, четири титуле екипних јуниорских првака државе, четири петих места у купу европских шампиона.

Такмичари су освојили – једну олимпијску медаљу, две златне медаље на Гренд слем турнирима, четири медаље на светским првенствима, једанаест медаља на европским првенствима, једна медаља на олимпијади младих, пет медаља на медитеранским играма, осамнаест титула балканских првака, преко 155 титула појединачних првака држава, учесници на седам олимпијада.

Иако за групу коју Немања тренира (полетарци) не постоји државно првенство, они се морају од првог тренутка учити за велика такмичења. У овој години, клуб очекују велика искушења за старије узрасте а прво их већ очекује у првом месецу нове године.

- Крајем јануара нас очекује Светосавски турнир који се одржава у Новом Саду и тиме ћемо отворити сезону. На њему ће се такмичити млади пионири, а након тога следе припреме за државно првенство, али не знам још детаље где. Слободно могу да кажем да нам је то пик и посебно ћемо се тиме позабавити и очекујем да ове године имамо минимум четири до пет државних првака. Тренутно имамо само једног, то је Матија Јеремић, млађи пионир – завршава Немања Петровић.

Џудо клубу “Раковица” желимо успеха у предстојећој години, а поред рада И труда, не сумњамо да ће се само низати.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.