Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Гајић: Национални стадион украс Србије и региона, у Паризу више од 10 медаља

29.01.2024. 13:51
Пише:
Србија Данас
Zoran Gajić
Зоран Гајић / Извор: МН Press

Улагање у спорт у три влеика правца.

Министар спорта Зоран Гајић рекао је данас да је срећан што је министарство део великог пројекта "Србија 2027" који ће у сваком погледу набоље променити изглед Србије.

Одабран најбољи тим Европског првенства у рукометуrukomet

Одабран најбољи тим Европског првенства у рукомету

ОДРЖАЛИ ЛЕКЦИЈУ ШАМПИОНУ: Изабраници Алексе Брђовића РАЗБИЛИ ПартизанAleksa Brđović

ОДРЖАЛИ ЛЕКЦИЈУ ШАМПИОНУ: Изабраници Алексе Брђовића РАЗБИЛИ Партизан

РАДЕ ПРЕБИО ИРАНЦА: Опачић близу дуела за титулу (ВИДЕО)Rade Opačić

РАДЕ ПРЕБИО ИРАНЦА: Опачић близу дуела за титулу (ВИДЕО)

- Што се тиче улагања у спорту, то су три велика правца, инфраструктура, финансирање редовних програма свих наших националних савеза и система, стипендирање младих спортиста и организација великих међународних такмичења. И са треће стране, што мене итетако радује, а то је у улагање у људе. Улагање у научно истраживачки рад и образовање тренерског кадра, стручњака у спорту и спортских стручњака - рекао је Гајић за ТВ Танјуг.

- Што се тиче инфраструктуре, јасно је да у наредном периоду имамо највећу ствар, а то је изградња Националног стадиона од 52.000 места, што ће фигуративно речено бити 'чудо невиђено'. Заиста један стадион који ће бити не само функционалан него ће бити украс целог града, Србије и региона, заштитни знак комплетног комплекса 'Expo 27'-  нагласио је министар спорта.

Гајић је истакао да ће Србија добити аква центар за све водене спортове на једном месту.

- То ће у будућности пружити могућност организације највећих светских, регионалних и домаћих тамичења. У изградњи су два велика објекта, одбојкашки тренажни центар и центар СД Раднички. Прави се документација за пуно фудбалских стадиона, мале и средње величине. Велики број атлетских тартан стаза је увек у плану. У претходном периоду изграђена је отворена атлетска дворана, а велики број спортиста тренирта у тој сали. Заиста се поносимо тиме - навео је Гајић.

Он је говорио и о припремама српских спортиста за Олимпијске игре у Паризу.

- Ми се сви надамо и радимо на томе да српски спортисти на ОИ освоје више од 10 медаља. Што се државе тиче, министарства спорта, ОКС, највишег руководства државе на челу са председником... Ми смо припремили један састанак који је протекао у доста доброј спортској атмосфери и на питање шта вам треба за ОИ добили смо одређени одговор и сви Савези су у 100-постотном износу добили средстава која су већ уплаћена или само што нису уплаћена да у току ових завршних припрема за ОИ имају максималне услове - рекао је Гајић.

- Рекли смо што имају најбољи на свету то морају да имају и српски спортисти. Друго ствар је да тренери, руководства, спортисти да имају среће да своје плане и прогаму испоштују максимално и да имају једну врсту емоција у дресу са државним грбом да тренирају, живе и раду онако како свакодневно доликује олимпијском шампиону... И не само да тренирају и да се одмарају. Треба да дају све од себе и онда ћемо ми сви бити мирни, јер ће екипе да буду максимално спремне. Увек је потребан фактор среће што се тиче здравља нарочито код спортиста, који су у најбољим годинама, нећу рећи при крају каријере, је је то увек важно. Надам се да за сада све држимо под контролом - истакао је Гајић.

Српски спортисти ће за освојену златну медаљу на ОИ у Паризу добити по 200.000 евра.

- То је нешто што има вишеструко значење. Онај ко је прави шампион, који иде то да освоји, то је нешто што није пресудно, али јесте веома важно. Међутим, то је порука за младе, то је порука за нове које долазе, то је поштовање и то је на неки начин одавање важности целом нашем спортском покрету. Одавно је познато да све што се уложи у спорт враћа се вишеструко. То је велика захвалност и разумевање које држава показује својим будућим шампионима - додао је Гајић.

Он је подсетио да ресорно министарство спорта помаже свим Савезима.

- Министарство спорта помаже спортовима, пошто прикупља реалне потребе свих Савеза, разговарамо, анализирамо.... Јасно је да је ово олимпијска година и да су у фокусу олимпијски спортови и да су у току припреме за поједине спортове, које имају завршне квалификације. Ту су сада филигрански потези, који треба да одиграју руководства тих савеза да би добили што већи број учесника на ОИ. Када је ватерполо у питању, ја сам летос у разговору са председником Савеза Јеленићем добио најаву да је реалније да се на СП оствари виза за ОИ у Паризу него на ЕП у Хрватској. Тако да нисам био много разочаран резултатом на ЕП, пошто је идеја да екипа одигра у максималној форми у фебруару на СП. Од свег срца им желим да изборе пласман на ОИ - закључио је Гајић.