Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГЛАСИО СЕ ОТАЦ ЛЕПЕ ИВАНЕ: Ово је једини РАЗЛОГ што моја ћерка није УПУЦАЛА медаљу у РИЈУ (ФОТО)

04.09.2016. 12:50
Пише:
Србија Данас
Goran i Ivana Maksimovic
Горан и Ивана Максимовиц / Извор: СД/илустрација

Пуно горчине у отовреном писму јавности олимпијског шампиона Горана Максимовића.

Горан Максимовић, олимпијски шампион из Сеула 1988, отац и тренер стрелкиње Иване Анђушић-Максимовић обратио се јавности отвореним писмом у коме је напоменуо у каквој ситуацији су се српски стрелци, а посебно Ивана, нашли пред пут на Олимписке игре у Рио де Жанеиру.

Goran i Ivana Maksimovic
Горан и Ивана Максимовиц / Извор: МН Press

Писмо преносимо у целости:

Пре него се обратим јавности, желим од срца да честитам свим освајачима медаља који су на бриљантан начин пронели славу државе и српског спорта на ОИ, али и свима који су се квалификовали и учествовали, што је велики успех.

ОНЕ СУ ДИЈАМАНТИ: Због једне фотке Иване Шпановић ГОРИ интернет (ФОТО)

Желим да се захвалим Министарству омладине и спорта и ОКС на финансијској подршци без које није било могуће реализовати програм припрема у целом олимпијском циклусу.

НАЈСЛАЂИ ОСМЕХ НА ДЕФИЛЕУ СПОРТИСТА: Поносна ИВАНА носила српску заставу (ВИДЕО ФОТО)

По завршетку Олимписких игара у Рију желим да дам осврт на догађаје који су претходили одласку на ОИ, а за које сматрам да су можда утицали на менталну стабилност наших стрелаца у Рију како је то спортски директор репрезентације оценио на крају. Посветићу се само мом стрелцу, Ивани Анђушић Максимовић.

А ТОЛИКО ПУТА НАС ЈЕ ОБРАДОВАЛА: Маја Огњеновић саопштила баш ТУЖНУ ВЕСТ! (ФОТО)

Одлука и посебно образложење спортског директора стрељачке репрезентације, да у стручни штаб за Рио не уврсти тренере стрелаца из Прве групе категорисаних у ОКС, већ тренера који на више од пола припрема и такмичења уопште није био са тимом, изазвала је велико негодовање у скоро целом тиму. На састанку са стрелцима и њиховим тренерима, спортски директор је дао ’ "стручно образложење" - да никад до сада није био на ОИ и да највероватније неће имати другу прилику да оде.
 Одлука је Ивану доста погодила, јер је представљала понижење и омаловажавање свега постигнутог у каријери. И ако је једини наш стрелац која је у континуитету од Лондона , сваке године освајала медаље на великим такмичењима, сребро на ОИ и три европске медаље, спортском директору није било довољно. Одлука је донесена пред сам пут на ОИ и није дала могућност за адекватну реакцију или поправак. Да ли је и један наш спортиста, који је био кандидат за висок пласман, био без свог тренера у Рију или у квоти ОКС или о трошку Савеза? Мислим да није. Једино се то догодило код стрелаца.

Ivana Maksimović
Ивана Максимовић / Извор: МН Press

ОНА ЈЕ СРЕЋНА ЖЕНА: Порука која дира у срце (ФОТО)

Упознао сам Олимпијски комитет Србије о овоме и затражио помоћ да као њен лични тренер идем на ОИ. Понуђено ми је једино што је могло у том тренутку, смештај с којим су располагали. О томе сам упознао Генералног секретара и упутио молбу УО савеза да ми покрију трошкове одласка у Рио. Добио сам одговор после три дана од председника Савеза да то није у финансијском плану и да Савез не може то да финансира. Ако ОИ нису у финансијском плану савеза који комплетно функционише од буџетских средстава, без спонзора и донатора, ста јесте!? А имали смо за гала испраћај на ОИ. 

Таква одлука је прелила чашу непоштовања, деградирања и омаловажавања Иване, као једног од најуспешнијих наших стрелаца у последњој деценији и мене као спортског стручњака који је донео три медаље са ОИ као селектор репрезентације Србије – једна из Атине и две из Лондона.
 Отишао сам за Рио о свом трошку, да покушамо да четири године напорног рада и одрицања доведу до резултата. Доста људи из стрељачког света и руководства мислило је да идем о трошку Савеза. Толико о транспарентности и објективном обавештавању јавности.

ВЕТАР У ЛЕЂА: Данило Анђушић ЗАГОНЕТНОМ поруком дао мотивацију СУПРУЗИ (ФОТО)

Сви који су били на ОИ знају колико је тешко кретати се, превозити, посебно ући на борилишта , без акредитације.
 За прво Иванино такмичење сам стигао када је већ била на ватреној линији и ако сам кренуо три сата раније, а њен психолог Ђорђе Колџић, који је такође био ван тима, пола сата по завршетку њеног гађања. Због тога нисмо ни успели да одрадимо припрему пред само такмичење како смо планирали.

ОНА НЕМА ДИЛЕМУ: Прелепа српска олимпијка НЕДВОСМИСЛЕНОМ поруком ОБЈАСНИЛА шта мисли о Нолету (ФОТО)

Ivana Maksimović
Ивана Максимовић / Извор: Танјуг

Упркос свему, Ивана је скоро перфектно гађала квалификације ваздушном пушком. "Убила је" 399 кругова, 39 центара и само једну деветку. 9,6 и за 0,5 кругова није ушла у финале. Фалило јој је само мало спортске среће. Њен стручни тим је у потпуности подржао Ивану да носи заставу на отварању ОИ, јер је изузетна част да на тај начин представљаш земљу и предводиш најбоље спортисте које Србија има. То је био само додатни мотив да да 100% себе на стрелишту што је урадила. Ивана је физички спремна и није јој био никакав напор да 50-так метара пронесе заставу своје земље, а већ око 23.30 је била у кревету. И без отварања, не би раније заспала јер сви врхунски спортисти знају каква је ноћ пред такмичење.

ИВАНА АНЂУШИЋ ЈЕ ШАРМОМ ЗАДИВИЛА СВЕТ: Ево шта на све то каже њен СУПРУГ (ФОТО)

Све ово сам изнео не да бих правдао Ивану ,већ да укажем на пропусте који не смеју да се дешавају у будуће, јер имамо стрелце врхунске класе али и руководство које то не може да прати.
 Десет дана по завршетку игара , ни председник, генерални секретар, нити ико из Управног одбора нису нашли за сходно да се обрате јавности и барем захвале нашим стрелцима на борбености и максималном труду. Нисмо донели очекиване резултате, али стрељаштво је спорт који је од 1988.године донео 12 олимпијских медаља Србији.