Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВО ЈЕ ЗА НИКОЛИНО ДОБРО: Гоцић и Соро ОБЈАСНИЛИ зашто Јакшић није пуштен у репрезентацију

06.03.2023. 12:35
Пише:
Србија Данас
Slobodan Soro i Živko Gocić
Слободан Соро и Живко Гоцић / Извор: Србија Данас

Повреде су за све криве.

Узбуркала се вода у српским базенима после одлуке шампиона Србије Новог Београда да свом најбољем играчу Николи Јакшићу уједно и капитену Делфина не изда дозволу да се придружи националном тиму који очекује квалификациони турнир Светског купа који ће се одржати у Подгорици од 8. до 14. марта.

ПРОБЛЕМИ ЗА СЕЛЕКТОРА СТЕВАНОВИЋА: Нови Београд НЕ ПУШТА капитена Јакшића

ПРОБЛЕМИ ЗА СЕЛЕКТОРА СТЕВАНОВИЋА: Нови Београд НЕ ПУШТА капитена Јакшића

ГЛАВОБОЉА ЗА ЂЕРОНУ И ОРЛОВЕ: Владимир Цупара мора на операцију

ГЛАВОБОЉА ЗА ЂЕРОНУ И ОРЛОВЕ: Владимир Цупара мора на операцију

ИВАНА ВУЛЕТА: Дала сам све од себе, али има дана када не иде све по плану

ИВАНА ВУЛЕТА: Дала сам све од себе, али има дана када не иде све по плану

Тим поводом за портал Србија Данас огласио се селектор наших најбољих ватерполиста Урош Стевановић који је изнео своје мишљење о овој ситуцији. Разговор са селектором Стевановићем можете да прочитате ОВДЕ.

Челници ВК Новог Београда данас су одржали конференцију за медије и објаснили због чега Никола Јакшић није добио дозволу да се одазове селектору Стевановићу. 

Тренер Новобеограђана Живко Гоцић био је јасан ко је одговоран за ову одлуку.

- Имам обавезу према српском ватерполу и јавности да говорим истину. Што се тиче одлуке о неучествовању Николе Јакшића у следећој акцији одлуку сам донео ја заједно са стручним штабом и медицинским тимом клуба. Ту одлуку сам представио директору клуба и он се сложио са њом - истакао је Гоцић и образложио зашто мисли да је одлука исправна.

- Јакшић је летос завршио репрезентативну акцију повређен, био је скоро три месеца ван тренажног процеса, не улазим у то како је лечен. Када смо се окупили у клубу крајем септембра није могао да тренира. Због повреда лакта није могао да користи руку. Прву утакмицу одиграо је 12. октобра и одмах се пожалио на бол у рамену. 

Јакшић је био са репрезентацијом на новогодишњој турнеји у Америци, али се по повратку поново пожалио на повреду.

- Одиграо је само 18 од 39 утакмица Новог Београда Када се десила друга повреда у јануару нико ме није контактирао из Савеза, нити мој пријатељ и колега Урош Стевановић. Ова одлука донета је за Николино добро. У овом периоду треба са се иоле спреми за наставак сезоне и наредне репрезентативне акције током лета - закључио је Гоцић.

Nikola Jakšić
Никола Јакшић / Извор: МН Press

Директор Новог Београда Слободан Соро био је је још конкретнији:

- Клуб је усмено обавестио Савез и селектора 10-ак дана пре објављивање списка, међутим њима је засметало што је Јакшић у међувремену играо неке утакмице за нас. Селектор је изједначио грип од пет дана Ђорђа Вучинића и повреду Јакшића. Отворене су неке теме, прозвани смо ми као клуб, ја као директор и Живко ко као тренер. Напори Новог Београда нису препознати, ми смо означени као проблем, спомиње се култ репрезентације, а ми смо све супротно томе. Довели смо финални турнир Лиге шампиона у Београд, нуде нам се инострани и домаћи играчи - рекао је Соро.

Живко Гоцић је затим додао.

- У нашем клубу игра 15 репрезентативаца, од тога девет српских репрезентиаваца. Преко једне ствари не могу да пређем,а то је да се клуб у којем сам ја тренер доводи у везу са култом репрезентације. Ако неко има проблем са мном, може да ме позове да поразговарамо, мој број телефона је исти 20 година. Да се моје име доводи у везу са култом репрезентације је лудост, био сам ччлан разних националних селекција пуноиг 20 година - љут је Гоцић.

Соро се затим надовезао.

- Било који начин да се клуб представи као неко ко не ради у интересу српског ватерпола је удар на нас двојицу. На пример, наш играч Гранадос је репрезентативац Шпаније и ослобођен је обавеза у репрезнетацији за квалификациони турнир Светског купа, а код нас се ово такмичење другачије третира, а у поитању су квалификације квалификација. Ми се не слажемо са одлуком да Николина каријера буде угрожена. Наш ватерполо је од 2019. године у огормном паду и то је последица пет до 10 година неквалитетног рада. Били смо пети на Светском првенству и Светској лиги и девети на Европском шампионату што је недопустиво. 

Гоцић је обајснио да Јакшић није требало да игра на претходним мечевима Јадранске лиге у Дубровнику и дуелу Лиге шампиона против Ференцвароша, али да је добио одређену, смањену минутажу због болести Вучинића.

Соро је на крају поручио.

- Квалификације квалификација не могу да буду важније од Николиног здравља. Ово није проблем медицинске документације, већ његове физичке спреме. Његова повреда јесте залечена, али зар треба да ризукујемо Николино здравље. Увек ћемо давати све репрезентатоивце, али сада стојим иза ове одлуке. Где пише да клуб има обавезу да пусти репрезентативца, ко је то наметнуо? У кошарци је недавно у квалификацијама играло три играча која ће играти на Светском првенству, где је ту обавеза - упитао је Соро.

Живко Гоцић је за крај говорио о прогнозама када ће Јакшић бити спреман за највеће напоре.

- Не знам када ће бити спреман, пропустио је три месеца рада када се узме у обзир колики напори нас чекају. Никола није потребан српском ватерполу данас и сутра, већ у наредних 10 година и треба да га сачувамо - закључио је Гоцић.

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа српска тенисерка Нина Стојановић

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.