Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УСКОРО ПОСТАЈЕ ОЛИМПИЈСКИ СПОРТ: Кадети Србије су европски вицешампиони у флег фудбалу

06.09.2023. 17:42
Пише:
Србија Данас
Srbija
Србија / Извор: Фото: СААФ

Браво, момци.

Од 01. до 03. септембра  у Италији у граду Гросету одржано је Омладинско Европско првенство у флег фудбалу (бесконтактна врста америчког фудбала) за децу рођену од 2006. до 2009. година. Репрезентација Србије је на овом првенству наступила са две селекције – пионирима испод 15 година и кадетима испод 17 година.

“МАЈМУНЕ”: Фрка на мрежи, Немац вређао Атанасијевића, Србин му није прећутао (ВИДЕО)

“МАЈМУНЕ”: Фрка на мрежи, Немац вређао Атанасијевића, Србин му није прећутао (ВИДЕО)

ДОНЧИЋ ОТКРИО ПОСЛЕ МЕЧА: Ево ко га је учинио НЕРВОЗНИМ на дуелу са Канадом

ДОНЧИЋ ОТКРИО ПОСЛЕ МЕЧА: Ево ко га је учинио НЕРВОЗНИМ на дуелу са Канадом

ГАЈИЋ: Није ово само још једно друго место, битан је континуитет

ГАЈИЋ: Није ово само још једно друго место, битан је континуитет

Кадетска репрезентација Србије, за коју су све остале државе на првенству мислили да је аутсајдер, дошла је до великог финала и постала вицешампион Европе!

Пионирска репрезентација Србије је играла по новом систему где су наступили у родно мешаној категорији по осам девојчица и дечака, укупно шеснаесторо деце. Они су, иако су показали велику борбу на терену, завршили првенство као десети на табели.

У првој утакмици кадети су савладали неугодну репрезентацију Аустрије резултатом 24:19, затим и тим Чешке са 35:13, а онда је на ред дошла и велика победа над Немачком 31:6. Обзиром да је репрезентација Израела одбила да игра у суботу, због верског празника, тим Србије је добио ову утакмицу службеним резултатом 35:0. Групну фазу такмичења кадетска репрезентација је завршила као прва на табели и тиме обезбедили полуфинале.

У полуфиналу дечаци из Србије су савладали вршњаке из Велике Британије резултатом 35:13.

У финалу Србија играла против репрезентације Израела. У изузетно тешкој и јакој утакмици Израел се показао као бољи тим који је однео победу над нашим кадетима резултатом 34:13. Међутим, до самог финала поред Израела, Србија је важила за тим од којег су сви остали зазирали.

За кадетски тим Србије наступили су следећи играчи: Милан Манић (QB), Федор Иваштанин (WR/CB), Никола Војновић (WR/ С), Данијел Брајковић (WR), Михаило Гајовић (Ц/ С), Павле Чорак (ЛБ/ЦБ), Никола Миливојевић (РБ), Андрија Савићевић (WR), Михајло Палија (QB), Немања Ђорђевић (Ц), Урош Пушкић (ЛБ), Ненад Кујунџић (LB/WR), Филип Хорват (WR/ С), Растко Дабовић (ЛБ/РБ), Лука Костадиновски (Ц) и Данијел Рошташ (WR/CB).

Пионири су одиграли утакмице у групи против Финске, Велике Британије Аустрије, Велике Британије у групи и са Холандијом за девето место. На жалост, пионири су изгубили све утакмице. Међутим, на свакој утакмици они су бар два пута поентирали и нису са великом разликом изгубили нити једну утакмицу, тако да су и у поразима остали поносни на свој први наступ на ЕП.

За пионирски тим Србије наступили су следећи играчи: Срна Пејчић (WR/CB), Коста Јосиповић (WR/S/QB), Сава Купрешанин (WR/S), Марија Петровић (WR/CB), Милица Савић (WR/CB), Андреј Ракочевић (WR/CB/blic), Дуња Симић (РБ/ЦБ), Анастасија Ђурђевић (WR/S/QB), Сергеј Шљивић (QB/CB), Лука Влаховић (Ц/ЦБ), Мартина Саболовић (WR/CB), Бранислава Такић (WR/S), Жарко Мушицки (WR/S), Сара Ивковић Ивандекић (WR/CB) и Борис Беретић (WR/S) и Марко Золнаић (QB/CB).

Селектор и главни тренер обе селекције репрезентације Србије је Раде Ракочевић. Напад кадетске репрезентације је предводио  офанзивни координатро Синиша Иваштанин, док је одбрана била под командом дефанзивног коорадинатора Ивана Палије. Код пионира офанзивни координатор је био Срђан Ћосић, а дефанзивни координатор је био Бојан Золнаић.

– Освајање сребрне медаље на Европском првенству за кадете је фантастичан успех за српски флег и амерички фудбал. Иако са врло мало ресурса и времена, успели смо да оставимо иза себе све европске селекције и покажемо им да наша бронзана медаља из 2016. године са пионирском репрезентацијом није случајност и да се враћамо у пуном сјају на европску сцену. Желим да изразим велику захвалност свим играчима, који су показали изузетну вољу и борбеност на свим утакмицама, посебно против Велике Британије у полифиналу и првој утакмици против Аустрије. Била је велика част и понос бити уз вас. Офанзивни тренер Синиша Иваштанин и дефанзивни тренер Иван Палија су преузели тежак задатак и за свега десет тренинга створили други тим у Европи. Само ми знамо како нам је било поред терена, али зато је овај резултат још већи! Велико хвала нашим спонзорима Пента ге.цо цонстрацтион што су веровали у наше снове и помогли нам да их учинимо стварним. Ово је историјски резултат за наш спорт и надам се да ће покренути талас оснивања нових флег фудбал клубова у Србији, долазак што већег броја нових девојчица и дечака на тренинге и још медаља у свим категоријама – рекао је селектор Ракочевић за кадетску репрезентацију која је постала вицешампион Европе.

– Наш пионирски тим је завршио првенство на десетом месту, намерно не желим да говорим “последњем”, у Европи постоји тридесетак земаља, неке попут Шпаније, Данске, Шведске, Словеније нису ни дошле, друге су дошле само са У17 тимом. Наша одлука је била да треба да идемо и са пионирима, јер они су будућност нашег спорта. Формат првенства у ком су у тиму морале бити осам девојчица и осам дечака је био изузетно захтеван за све државе које су се такмичиле. Ми смо играли са девојчицама које у својим клубовима не играју много, по мом мишљењу потпуно неоправдано, и то је показало да много више треба сви да радимо на развоју женског флег фудбала у Србији. Наш тим је свакој екипи дао најмање два тачдауна, у последњој утакмици смо драстично оштећени судијаком одлуком, али и овај тим је показао и знање и вољу и понос, као залог за будуће сјајне резултате! Хвала офанзивном тренеру Срђану Ћосићу и дефанзивном тренеру Бојану Золнаићу на одвојеном времену и великом труду који су уложили у ову селекцију. Ово је био много тежак задатак и мислим да су, иако нисмо забележили победу на самом терену, наше игре и приступ показали свима да смо заслужили да будемо ту и да ћемо тек видети значај и снагу ове селекције. – селецтор Ракочевић је истакао да ове дечаке и девојчице очекује јако лепа будућност у свету америчког фудбала.

Након успешног дебија пионира и импозантних резултата кадетских селекција, српски флаг фудбал улази у ново, узбуђујуће поглавље свог развоја. Међутим, ово је само почетак амбициозног плана који се тиче великих спортских догађаја.

Флаг фудбал ће потенцијално бити део програма Олимпијских игара које ће се одржати у Лос Анђелесу 2028. године. Овај изазов представља кључни корак у интернационализацији овог спорта и обећава светлу будућност за српски флаг фудбал. Ова вест представља инспирацију за све младе таленте у Србији који сањају о томе да се такмиче на најпрестижнијој спортској сцени. Србија ће бити спремна да покаже свету своју посвећеност, вештине и страст према флаг фудбалу на Олимпијским играма 2028. године.