Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗБОГ ЉУБАВИ ПРЕМА НАШЕМ ТИМУ ОДБИО ПОНУДУ ЖИВОТА! Министар Удовичић: Урадио сам то јер сам живео свој сан

13.10.2020. 13:19
Пише:
Србија Danas/Podcast.rs
Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: МН Press

Био је капитен Србије у ватерполу!

Министар омладине и спорта, некадашњи најбољи ватерполиста света, двоструки светски и троструки европски првак, власник олимпијског сребра и две бронзе, Вања Удовичић, говорио је о својој блиставој спортској каријери.

НОВИ УДАРАЦ ЗА СРБИЈУ: Оливера Јевтић због последица напада ПРОПУШТА Олимпијске игре!

НОВИ УДАРАЦ ЗА СРБИЈУ: Оливера Јевтић због последица напада ПРОПУШТА Олимпијске игре!

ОДБРАНА, ШТА ЈЕ ТО: Петар Ненадић не воли дефанзиву! (ВИДЕО)

ОДБРАНА, ШТА ЈЕ ТО: Петар Ненадић не воли дефанзиву! (ВИДЕО)

ЗАКАЗАН МЕЧ ЗА ДЕЦЕМБАР: Познато против КОГА Џошуа боксује за ТИТУЛУ

ЗАКАЗАН МЕЧ ЗА ДЕЦЕМБАР: Познато против КОГА Џошуа боксује за ТИТУЛУ

По мишљењу многих спортских стручњака и спортиста, један од најбољих ватерполиста свих времена, присетио се својих почетака и многих ствари које су га обликовале као играча и помогле му да од најмлађег репрезентативца дође до титуле најбољег играча света.

-Први тренери су ми усадили љубав према спорту. Одиграли су веома значајну улогу и утицали на то да заволим ватерполо и останем у њему. Ништа мање нису значајни ни остали тренери, сви су ме научили нешто, свако од њих је имао своју улогу, свако од њих је био креатор великог мозаика и ставио по једну коцкицу како би мозаик био потпун - истакао је Удовичић за Podcast.rs за рубрику "Под капицом".

Каријеру врхунског спортисте започео је у Ватерполо клубу "Партизан" и данас после више од две деценије сећа се свог првог наступа за овај клуб.

Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: МН Press

- Дебитовао сам после одласка свих великих играча, био сам престрављен. Носити њихов број на капици, била је велика част али и одговорност, морао сам да покажем да сам достојан имена тима за који играм - рекао је он.

И заиста је Вања Удовичић био достојан имена клуба у коме је започео своју каријеру и доказао да су воља и жеља највећи мотив да успете и остварите своје снове. Уз много труда, рада и одрицања постигао је своје високо постављене циљеве.

Током сјајне ватерполо каријере, Удовичић је играо, поред београдског Партизана, и за Јадран из Херцег Новог, Посилипо из Напуља, италијански Про Реко, Младост из Загреба и Раднички из Крагујевца.

У току своје дугогодишње каријере дао је много голова, али се не сећа свих. Памти само неке од њих.

Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: МН Press

- Памтим голове које сам дао великим голманима, попут Шоштара. Сећам се и голова са европских и светских такмичења и голова које сам постигао из необичних и несвакидашњих ситуација - испричао је Удовичић.

Министар се присетио и освојеног злата у Риму 2009. које му је једно од дразих.

- Одлазимо у Рим на Светско првенство без великих очекивања, дошло је до смене генерација и нико не очекује медаљу. После лошег старта, остварујемо историјски успех и освајамо светско злато - нагласио је он.

Садашњи министар омладине и спорта учествовао је и три пута на Олимпијским играма и сва три пута освојио медаљу. Сматра да је учешће на Олимпијским играма круна каријере сваког спортисте.

Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: МН Press

Своју највећу жељу остварио је када је постао капитен ватерполо репрезентације.

- Када сам преузео улогу капитена најбитније ми је било да се посветим сваком играчу, покушао сам свима да приђем на одређени начин и да им помогнем када је то потребно. Најважнији ми је био однос међу играчима, знао сам да то може да се одрази на игру тима. Мислим да сам успео да допрем до сваког играча и да сам оно што је најважније за један тим, извукао максимум из свих нас, што су показали и резултати - нагласио је он.

На врхунцу своје каријере, као најбољи играч света Вања Удовичић добија понуду која може у потпуности да промени његов живот. Председник италијанског клуба Про Реко, за који Удовичић игра у том тренутку, нуди нашем репрезентативцу да пређе у италијанску репрезентацију.

Nemanja Majdov
Немања Мајдов / Извор: МН Press

- Добио сам понуду да играм за италијанску репрезентацију. Председник ВК Про Реко дошао је са понудом која је незамислива за ватерполо. Износ који ми је тада понуђен је био довољан да се обезбеде две до три генерације, био је отприлике као износ који су тада добијали кошаркаши за неколико сезона. Оно што је још било примамљивије, понуђен ми је посао по завршетку спортске каријере. Одбио сам понуду што је за председника клуба, који је био и веома успешан привредник, било несхватљиво. Одбијањем понуде отказан је и мој уговор у Про Реку, али урадио сам оно што сам осећао. Наишао сам и на осуду неких мојих пријатеља, али оно што је за мене било најважније у том тренутку је да сам живео свој сан, био сам капитен српске ватерполо репрезентације - испричао је Удовичић.

Није све у материјалним вредностима, постоји нешто много вредније, национална и емотивна припадност, то су ствари које су много вредније од новца. Искрено верујем да би многи на мом месту урадили исто, ако не, жао ми је због тога, ту сам да дам пример другима” – закључио је врхунски ватерполиста своју причу о спортској каријери која је обележила једну епоху.