Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОГДАН ОБРАДОВИЋ ЗА СД: Новак има душу попут Христа, свет је искварен, зато га мрзе

14.07.2022. 20:25
Пише:
Србија Данас/С.Јадранин
Bogdan Obradović
Богдан Обрадовић / Извор: МН Press

Интервју који објашњава много тога!

Уткан у вихор политичке борбе државе којој је исписао историју, изгнаник "мелбурнске Голготе", епицентар прљаве кампање и борац за слободу, Новак Ђоковић, попут феникса издигао се из пепела и остатка пламена који букти још од јануара, где је уместо бадњака за прасвославни Божић, запаљено семе победе Србина који је по ко зна који пут покорио планету. 

КЕЈТ МИДЛТОН ЗАБРАНИЛИ ДА ГЛЕДА НОВАКОВО ФИНАЛЕ: Рекли су ми - “Ни случајно”! Војвоткиња открила детаље

КЕЈТ МИДЛТОН ЗАБРАНИЛИ ДА ГЛЕДА НОВАКОВО ФИНАЛЕ: Рекли су ми - “Ни случајно”! Војвоткиња открила детаље

МИЛИЦА МАНДИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СД О ПАРТИЗАНУ! Ни долазак Жоца није довољан, пресудила дешавања ван терена

МИЛИЦА МАНДИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СД О ПАРТИЗАНУ! Ни долазак Жоца није довољан, пресудила дешавања ван терена

Издигао се, поразио друге и победио самог себе! То је урадио Новак Ђоковић у овој 2022. години, у којој је преживео праву тортуру почевши од депортације из Аустралије, забране учешћа на многим турнирима, цртањем мете на његовом чистом, ведром челу, на ком је једино виђен зној. Зној који му је донео понос, пркос и резултате, какве нико до сада није имао у историји белог спрота, чија је белина ове године мало избледела. 

Неизбрисив траг, утицај и мотивацију, на Новака Ђоковића оставио је и његов некадашњи селектор, из националног тима, Богдан Обрадовић,  који је у интервјуу за СрбијаДанас на истинит, маштовит и рационалан начин анализирао партије освајача Вимблдона и 21. гренд слема. По његовом мишљењу, трофеј који је Србин недавно подигао, најважнији је у његовој досадашњој каријери.

- Мислим да му ова гренд слем титула највише значи од свих до сада. Све остале су биле у нормалним околностима, а ова долази после забране. Сва ова понашања према њему нису била коректна, а он је успео да освоји титулу. И то титулу на којој не добија бодове, упркос којој губи позицију и заиста мислим да му ово у многоме враћа самопоуздање - рекао је Богдан Обрадовић за наш сајт.

Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Реутерс

Он је упоредио Новака са још једним Србином, који је очарао планету, у једном другом светлу. Заправо у првом, јер је он тај који је обасјао земљину куглу. Реч је о Николи Тесли. 

- Не знам да ли је код Ђоковића прорадио како ја у шали кажем инат, Банат или занат. Ако је Банат, има брежуљака, ако је занат, Ноле је онда добар занатлија. Најбољи је на свету и најбољи свих времена. Ипак, мислим да он не гледа на све ово негативно, и кроз такву конотацију. Још од Другог светског рата планета има неке своје перцепције, видимо ратове у којима страдају деца, и спорт је некако последња оаза где људи могу да се сакрију и уживају, а управо у том свету лепог Новак је највећи модерни врх. Што је за науку Никола Тесла, што је за човечаноство Тесла, то је и Новак, за спорт и човечанство. И јако је лепо што је на 166. годишњицу од рођења највећег светског научника Ђоковић постао шампион Вимблдона - упоредио је бивши селектор.

Kejt Midlton, Novak Đoković
Кејт Мидлтон, Новак Ђоковић / Извор: Реутерс

Жртвовао се због идеала

Осврнуо се и на сам допринос Новакове истрајности, жртвовања, доследности и слике сопствене личности која је одјекнула у свету. Иако су га многи својатали као "једног од њих", Новак је био "сам за себе", уз инсистирање индивидуалне слободе, као фундаменталне есенције постојања и управљања својим одлукама.

- Није његова одлука значајна само код спортиста, већ код свих житеља ове планете. Не треба само бити "курчевит", то јесте једна од одлика ината, али нисмо ми Срби само такви. Има и те како успешних људи који не желе да се сложе са медиокритетима. Ако сте здрав спортиста, ако читав живот живите тако, значи да сте и ментално , физички и духовно здрави, а имате огромно животно самопоуздање, ви сте сигурни да можете да савладате један вирус какав је ковид и зато Новак ни не размишља о вакцини. Новак као личност, и као духовност...Таквог човека је ретко наћи, то вам је као да тражите иглу у пласту сена. Он је толика реткост, да њега никад не треба помињати кад се говори о масовним покретима. Новак није то, он је ретка биљка, ретка птица, а постоје људи који га стављају у конотацију борбе против маса, великих зла, он то није, он је пример за себе - наводи Богдан Обрадовић за портал СрбијаДанас.

Novak Đoković i Bogdan Obradović
Новак Ђоковић и Богдан Обрадовић / Извор: МН Press

"Отровни" Енглези о чистоћи

Прљава кампања вођена је против Новака, његове свести и размишљања током ситуације у Аустралији. У његову одбрану стао је Обрадовић и покушао да објасни обрисе лицемерства, али и истину онима који не желе да је прихвате.

- Имао сам 85 интервјуа за бројне светске медије попут BBC-a док је био у аустралијском страдању. Покушавао сам да им објасним простим примерима, да Енглези тешко могу да схвате колико Новак воли тенис, као риба воду. Али они су уништили Темзу отровима, они не могу да схвате шта ја говорим. Изашли смо из начела природе, морала, како у друштву тако и упородици. А неко ко има душу као Исус Христ, попут Новака, он не може бити у овом свету прихваћен.

Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Реутерс

30 гренд слем титула

У Лондону је стигао до бројке "21" када су у питању гренд слемови. Испред је Рафаел Надал са једним више, а колико их може имати Ђоковић, и шта је он сам предвиђао, открио нам је управо некадашњи селектор Дејвис куп репрезентације, која је освојила "Салатару" 2010. године.

- Ја сам 18 година провео са њим, шта мислите колико сам разговора водио са њим. Цитира се моја изјава да може да има 30 гренд слемова, а то је његова визија. Он најављује да је спреман да игра и на Олимпијским играма у Паризу за две године, па чак и на Играма у Лос Анђелесу четири године касније. До тада биће још 20 гренд слемова, реално је да може да узме још седам, осам. То јесу реални циљеви које ставља испред себе. Неколико титула му је и измакло, сетите се дисквалификације са УС Опена, затим овогодишње Аустралије...

Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Профимедиа

Ако се погледају резултати, статистика, допринос, доминација, јасно је закључити да је Србин најбољи тенисер свих времена, међутим многи унапред одбацују све његове успехе и тврде да никада неће бити већи од Роџера Федерера или Рафаела Надала. Обрадовић зна зашто је то тако, и зашто неки не могу да прихвате нашег аса.

- Чини се да огромна већина људи користи другу врсту горива од Новака. Новак користи гориво љубави, вере у себе, позитивних ствари, а планета је негативна. Људи читају ружне вести, ко је погинуо, ко се заразио ковидом, а Ђоковић је толико чист, да га не интересује ни вакцина, нема страхове. Он је на светлој страни Месеца, готово читава планета на тамној. Људи немају оруђе духа које користи Новак, не разумеју језик који он говори, јер они говоре језиком мржње, високог ега. Планета је загађена мржњом, католици мрзе православце, ови ислам, ислам неку другу веру, а зашто? Новак им свима честита празнике, успехе, попут фудбалске репрезентације Хрватске на последњем Мундијалу. Он је као некада покрет несврстаних, стоји између страна које шире мржњу. Најискренија маса је неприхваћена, такав је Новак. Он и када изгуби, чини себе бољим - закључио је Богдан Обрадовић за СрбијаДанас.

БОНУС ВИДЕО: Погледајте најбољи ритерн у историји тениса