Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕЗОНА НА ИЗМАКУ УШЛА У ИСТОРИЈУ: Повреде, падови на АТП листи и отказивања обележили 2017. (ФОТО)

15.11.2017. 13:20
Пише:
Србија Данас
Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Профимедиа

Најбољи тенисери муку мучили ове године.

Рафаел Надал је последња жртва "епидемије" која је до темеља уздрмала тениски свет у 2017. години. Тениску сезону су, као никад пре, обележиле бројне повреде врхунских тенисера, чије су жртве пре Надала били и Новак Ђоковић, Енди Мареј, Кеи Нишикори, Милош Раонић...

Надал је већ неколико месеци кубурио са повредом колена, али је без много двоумљења одлучио да заигра у главном граду Енглеске, на Завршном Мастерсу. Ипак, одиграо је изузетно тежак меч против белгијског тенисера Давида Гофана (9. на АТП листи) у групи ‚Пит Сампрас‘, после којег је на крају морао да се повуче. Спасио је чак четири меч лопте, али Надалу то није било довољно да победи, већ је после меча који је трајао 160 минута решио да оконча сезону.

- Нисам спреман да играм... Много сам се борио знајући да је то мој последњи меч сезоне. У каријери сам превише пута пропустио овај догађај – рекао је Шпанац после изгубљеног меча.

Надал је због повреде колена пропустио Мастерс у Паризу (30. октобар – 5. новембар) и то је једно у низу повлачења са турнира због ове повреде.

Он ‚вуче‘ ту повреду још од 2009. године и доста му је отежавала каријеру последњих година. Пропустио је Олимпијаду у Лондону, многе турнире, највише 2012. и 2013. године, неколико пута правио велике паузе због проблемима са коленом.

У међувремену, успео је да санира повреду, вратио се поново у сам тениски врх, завршиће годину на првом месту АТП листе, али ће морати изнова да се посвети санирању повреде колена. Повратак на терен очекује га почетком 2018.

Један од најбољих тенисера данашњице није једини који је имао проблема са повредама. Нажалост, и наш тенисер Новак Ђоковић летос је саопштио јавности да се повлачи из света тениса на неко време, те да завршава сезону због повреде лакта.

Србин је признао да већ неко време осећа да нешто није у реду и донео је одлуку да је најбоље за њега и његову каријеру да паузира до почетка нове сезоне.

- Морам да будем захвалан, имао сам мали број повреда. Никада нисам имао операцију, вероватно због мог става и холистичког приступа од малих ногу који ми је усадила, између осталих, Јелена Генчић и то сам одувек гајио и неговао. Управо због тога су ме повреде заобишле. Вероватно сам једини од свих у врху који није имао дужу паузу од месец дана. Роџер, Енди, Рафа... сви су бар по пола године паузирали. Сада ми долази наплата камате за све ове године. Ово супоследњи јачи сигнали и поруке тела да нешто морам другачије.Да овако не могу да наставим – изјавио је Новак у јулу ове године.

Најбољи српски тенисер већ се неко време спремао за овај потез, али је на крају преломио па фанови једва чекају поново да га виде на терену.

Ипак, он је недавно, током боравка у Америци поново узео рекет у руке, где је одиграо дубл меч који се одиграо због нове продавнице Новаковог спонзора (више прочитајте ОВДЕ). То је јасан показатељ да све иде по плану и да ће он крајем године наступити на Мубадала Светском шампионату (28. децембар – 30. децембар) у Уједињеним Арапским Емиратима.

Због завршетка сезоне, Новак је изгубио велики број бодова који је требао да брани, па зато тренутно заузима 12. место на листи најбољих тенисера света са 2.585 бодова.

Одмах после Новака, огласио се и Швајцарац Стен Вавринка. Због повреде колена, уочи почетка америчке турнеје саопштио је да ће пропустити Мастерсе у Канади и Синсинатију.

- Одлука је разочаравајућа и за мене и за навијаче, али морам да будем сигуран да је повреда у потпуности залечена пре него што се вратим на терен. После много премишљања и консултација са мојим лекарима и тимом, одлучили смо да прескочим Мастерсе у Канади и Синсинатију, иако сам покушао све како бих учествовао - написао је Вавринка на свом сајту.

И он ће, као Ђоковић паузирати око пола године, а очекује да се на терен врати почетком 2018. године.

Трећи у низу тенисера који је решио да оконча сезону јесте и најбољи јапански тенисер, Кеи Нишикори. Двадесетседмогодишњи Јапанац годину је започео на 5. месту АТП листе, а завршиће је на чак 22. Последњи турнир који је одиграо био је Мастерс у Монтреалу (7. - 13. август) на којем је изгубио од Гаела Монфиса, тада 22. на АТП.

Најпре се повукао са турнира у Синсинатију који је уследио после Монтреала, а у тренутку кад је то саопштио, заузимао је 9. место. Разлог што је одустао од остатка сезоне, јесте повреде зглоба.

- Кеи ће се повући са свим турнира до краја 2017. године и радиће напорно како би био спреман за следећу сезону – речено је у саопштењу Нишикоријевог тима.

Лекарски тим јапанског тенисера одбацио је операцију, али помно прате опоравак и на основу тога ће одлучити о наредним корацима. Јапанац је завршио годину без освојеног турнира, а два пута је био финалиста – Бризбејн (јануар) и Буенос Ајрес (фебруар).

Како је потврђено, Нишикоријев први турнир након велике паузе могао би бити Бризбејн, који се игра одмах после Нове године.

Лоше вести из тениског врха не јењавају. И Британац Енди Мареј окончао је сезону раније него је планирао. Разлог је – повреда кука.

Он се повредио на једном тренингу и тиме забринуо свој стручни штаб, поготово британску јавност. Све је почело од меча са Фабиом Фоњинијем на Вимблдону, па је на тренингу дан касније одлучио на то да му треба пауза.

Два дана пред Ју Ес Опен отказао је учешће на овом турниру.

- Направио сам најбољу одлуку за моју будућност, после консултација са докторима и мојим тимом. Ова година је била фрустрирајућа на терену из много разлога, али сам сигуран да ћу након одмора поново да играм врхунски тенис - написао је Мареј на званичном Фејсбук профилу.

Недавно је играо хуманитарни меч у Глазгову са Роџером Федерером, а пре пар дана, почео је да тренира са Доминик Тимом.

Он је одмах потврдио да ће наступати на првом Грен слему сезоне, Аустралијан Опену.

Повреде нису заобишле ни најбољег Швајцарца, Роџера Федерера. Потврдио је да је, пред сам почетак Ју Ес опена, задобио повреду леђа.

Швајцарац је у финалу Роџерс купа у Монтреалу неочекивано доживео пораз од Александра Зверева (6:3, 6:4), па је након тога објаснио шта је разлог пораза.

- Имао сам болове у мишићима, помало и у другим деловима тела, посебно по повратку на тврду подлогу. Мораћемо да сачекамо и видимо како ћу се осећати за неколико дана – рекао је Федерер.

Паузирао је два и по месеца (од почетка априла до половине јуна) као и цео септембар, па се на радост навијача поново вратио на терен и заиграо у Шангају.

После освојеног осмог трофеја у Базелу, саопштио је да неће играти на Мастерсу у Паризу, а све то како би се потпуно спремио за завршни турнир у Лондону.

Тренутно други тенисер света у уторак увече у групи ‚Борис Бекер‘ ће играти меч против Немца Александра Зверева и то ће бити њихов пети међусобни дуел – резултат је нерешен 2:2. У првом мечу у овој групи, савладао је Џека Сока – 6:4, 7:6.

Бурна година је за нама, бројне повреде омеле су најбоље тенисере да се домогну великих трофеја, али већ почетком следеће године бићемо у прилици да тенис обогате вратоломије Ђоковића, Надала, Федерера и осталих на тениском терену.

Све најновије спортске вести можете да прочитате ОВДЕ.