Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ХРАБРОСТ ИЛИ ГЛУПОСТ: Хрватски новинар испрозивао Ђоковића (ФОТО)

04.04.2019. 09:45
Пише:
Србија Данас
Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Реутерс

Свашта му смета код најбољег српског тенисера.

Новак Ђоковић је по мишље њу многих један од најбољих тенисера свих времена са освојених 15 Гренд слем титула, а сада се нашао на удару хрватског новинара Ивана Млинарића који је у ауторском тексту за сајт ''telesport.telegram.hr'' пробао да објасни због чега најбољег српског тенисера не ценки у истој мери као што је то случај са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом. Млинарића је на овакав текст на вео пораз Ђоковића од Баутисте Агута на Мастерсу у Мајамију.

WTA МОНТЕРЕЈ: Рускиња "бициклом" преко Српкиње (ФОТО)

WTA МОНТЕРЕЈ: Рускиња "бициклом" преко Српкиње (ФОТО)

ЧЕЛЕНЏЕР СОФИЈА-АНТИПОЛИС: Крајиновић сјајним преокретом до трећег кола

ЧЕЛЕНЏЕР СОФИЈА-АНТИПОЛИС: Крајиновић сјајним преокретом до трећег кола

ЧЕЛЕНЏЕР МОНТЕРЕЈ: Јанко поражен после ВАТРОМЕТА брејкова (ФОТО)

ЧЕЛЕНЏЕР МОНТЕРЕЈ: Јанко поражен после ВАТРОМЕТА брејкова (ФОТО)

 - Ако након овог текста Новак Ђоковић икада пристане на интервју са мном, онда му свака част. Ноле, људино. Та "прљава" помисао, да ћемо одрадити интервју, лелуја ми по глави већ неко време, пре свега јер познајем једну особу која му је, ајмо рећи, блиска. Наравно, штошта се треба поклопити да седнемо очи у очи једног дана, па, ето, можда и то да овај текст никада није угледао светло дана.

Али, јебига, враг ми више не да мира. Преломио сам кад је Ноле по ко зна који пут онако тихо, али прилично лоше примио пораз. Да, Новак Ђоковић је у стању лоше примити пораз… Рекао бих да се Ђоковићу такво шта превиђа већ годинама, и то из неколико (неоправданих) разлога — један је од највећих тенисера свих времена; те своје мале неподопштине ради повремено, у границама политички коректног, таман онолико да се не подигне прашина; медији и јавност му се на неки начин улизују и искупљују, јер је годинама растао у сенци Федерера и Надала и се сматра се није био довољно цењен, па и вољен. Није тајна да Ђоковић ни дан-данас није омиљен и вољен попут Двојке, што је нешто за чиме тихо чезне. Добрим делом је сам крив за то, што је фино дочарао понашањем у прошлонеделњом поразу од Роберта Баутисте Агута, у трећем колу Мајамија.

Novak Đoković, Rodžer Federer
Новак Ђоковић, Роџер Федерер / Извор: Профимедиа

-Да, он је добар играч и честитам му на преокрету, али ово је био један од оних мечева које нисам смео изгубити… Пропустио сам јако пуно прилика”, благо надркано је започео одговор на конференцији за новинаре, с оном киселом фацом, не допустивши новинару ни да доврши питање. Јасно, причало се ту још о којечему, само да би одједном истакао како су га пореметиле и неке ствари ван терена, али и да није био сасвим здрав.

ТРЕСЕ СЕ ТЕНИСКА ПЛАНЕТА! Надалов стриц ШОКИРАО свет, Рафа више НИЈЕ тенисер (ФОТО)

ТРЕСЕ СЕ ТЕНИСКА ПЛАНЕТА! Надалов стриц ШОКИРАО свет, Рафа више НИЈЕ тенисер (ФОТО)

На самом крају још једном је нагласио како је пропустио јако много прилика, иако је то у најмању руку упитно. То ионако није толико битно; прича ли овако неко ко је у стању прихватити пораз или неко кога, да опростите, је.е што га је неки тамо Баутиста ове сезоне двапут победио, и то уз преокрет? У крајњој линији прича ли овако један шампион? Није то, међутим, ништа толико ново за Нолета; када кола крену низбрдо, неретко се већ на терену крене понашати попут размаженог клинца. Довољно је уочити невербалну комуникацију, па и површно познавати психологију, обично крене гестикулирати или направи гримасу, понекад у неверици погледа према боксу, а најмилије ми је кад се цинично церека себи у браду, као да жели рећи “ма, немој ме је..ти да можеш играти толико добро”.

Што је најгоре од свега, а што се потпуно превиђа, је чињеница да у тренуцима кад је меч или сет у слепој улици дословно онако напола, да није сасвим очигледно, крене танковати поједине поене. Ради се обично о свега неколико поена и то не долази као плод некакве уштеде енергије или слично, већ онако увређено поручује да није на 100 посто чиме заправо омаловажава супарника. Брате, играј, бори се до краја, без обзира сврби ли те лево јаје или што би већ могло мучити напаћеног Нолета.

РОЏЕР ЈЕ ТРЕБАЛО ДА ОСВОЈИ 30 ИЛИ 40 ГРЕН СЛЕМОВА: Овај Италијан зна ЗБОГ КОГА се то није догодило (ФОТО)

РОЏЕР ЈЕ ТРЕБАЛО ДА ОСВОЈИ 30 ИЛИ 40 ГРЕН СЛЕМОВА: Овај Италијан зна ЗБОГ КОГА се то није догодило (ФОТО)

У мечу са Баутистом, одједном се обрушио на скупљача лоптица,те је од ионако јадних и уплашених "кметова" нервозно и арогантно одмах тражио лоптицу како би сервирао, иако је до тада ритуално имао обичај прво узимати пешкир између поена. Наравно, бахатост је из њега испливала у тренуцима кад је у трећем сету имао брејк заостатка и кад није изгледало као да има нешто много прилика. Након пораза од Зверева у прошлогодишњем финалу завршног Мастерса у Лондону, уместо да се фокусира на то што је сјајну сезону, иако су га многи унапред покопали, окончао као број 1 — Ђоковић је опет имао потребу поменути како није био сасвим здрав, као ни у Паризу, где је два недеље раније у финалу изгубио од Карена Качанова.

Неколико месеци раније, на Роланд Гаросу је након пораза од Марка Ћећината одржао срамотну конференцију на којој се понашао попут надуреног, размаженог клинца. Мање-више на свако питање одговарао је са да или не и вруће је главе такорећи измислио да није сигуран хоће ли играти сезону на трави, што је ваљда требало значити да помишља одустати од живота и тениса. Хтео, не хтео, на тај начин је себе ставио у центар пажње одузимајући сјајном Италијану, који је управо остварио резултат каријере, његових пет минута славе. Уверен сам да један део вас добро зна о чему причам, а завршимо засада са оним меч лоптама за Федерера, на УС Опену 2011. Овде је јадничак разочаран што је због две изборене меч лопте за Федерера ваљда 90 посто трибина запало у екстазу, а још се пре почео мрштити.

Novak Đoković, Rafael Nadal
Новак Ђоковић, Рафаел Надал / Извор: Профимедиа

Да, то је онај готово митски меч; уследио је Нолетов ритерн, након којег је стао анимирати публику и окренуо меч у своју корист, а Федерер је имао ваљда најгори испад у каријери када је о том ритерну фрустрирано причао као о срећном ударцу каквог он, тобоже, никада не би одиграо. Ноле је тада господски одговорио, баш онако како он то зна, да не би сада испало како причамо о каквом фрустрираном и нереализованом билмезу. Тај Ђоковићев однос са публиком одувек је био прилично компликован. Навијачима није био допадљив још од самог почетка каријере кад је био сумњичен да неоправдано, у тренуцима кад клизи у пораз, предаје мечеве или зове медицинске тајм-ауте. За то су га својевремено оптужили и Федерер и Енди Родик. Ноле је неуморно наставио улагати у свој имиџ, представљајући као духовита и откачена особа, а све у жељи да се публици увуче под кожу. Али чини ми се како никада није схватао једну ствар, заправо, публика и није у толикој мери била против њега.

БИВШИ РОЏЕРОВ ТРЕНЕР О НОВАКУ: Открио узрок Ђоковићеве кризе и НЕУСПЕХА у Америци! (ФОТО)

БИВШИ РОЏЕРОВ ТРЕНЕР О НОВАКУ: Открио узрок Ђоковићеве кризе и НЕУСПЕХА у Америци! (ФОТО)

Напросто су Федерер и Надал свет за себе; два обична, нормална и скромна типа. Такорећи комшије. Обојицу је због тога лако волети, а поготово Федерера због начина на који игра и доминира; Надал је такође спектакуларан и око себе има ауру невероватног борца. С друге стране, Ноле никада није одавао утисак тако искреног или аутентичног и још се усудио умешати у ту романтичну идилу или драму, и то на какав начин, његова је доминација негледљива, тешка и ружна за противнике, као да ником не улива наду у другачије сутра. Уосталом, публика опште воли да навија за аутсајдере, а то је још слађе против таквог типа. Још када се на овако дрзак начин замерите Рафи који је одиграо легитиман ударац…

Шалу на страну; из тог прогонства или живота у сенци Федерера и Рафе родила се Ђоковићева фрустрација која зна експлодирати, као у оном познатом случају у Мадриду кад је готово цео меч ратовао с публиком. Додуше, једну ствар треба имати на уму, рекао бих да је Ноле понекад свесно антагонизовао тај однос са публиком. Да је, ајмо рећи, допуштао умишљати како су сви против њега, да га је то хранило и давало мотовацију; да је тиме будио балкански инат у себи и од њега неретко профитирао. А те понекад бурне прославе баш нису пријале пицајзластој тениској публици. Неки ће можда рећи да Ђоковићу сада пребројавамо крвна зрнца, али нам то није ни најмања намера.

КЕЦМАНОВИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Потцењују ме јер сам СРБИН

КЕЦМАНОВИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Потцењују ме јер сам СРБИН

Баш сам неки дан сасвим случајно налетео на један цитат великог Шпаце Поклеповића: ''Хоћу витештво, хоћу културу, хоћу уљудност'' Шпацина максима може се односити на спорт, али ако мало размислимо, тенис је баш идеалан за њену примену; у тенису је вештина готово увек онај пресудни фактор, тачније утицај судија, среће и осталих пиздарија уистину је минималан. Ако је тако, зашто би онда неко требао тражити изговоре, позивати се на повреде и слично, поготово ако се ради о некоме ко жели бити највећи свих времена? Повреде које Ђоковић спомиње вероватно су ситнице које муче хиљаду тенисера и прећутни договор је да се о томе не прича.

ДВА МЕСЕЦА ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ КУКА: Мареј објавио снимак којим је открио да ли ће наставити каријеру (ВИДЕО)

ДВА МЕСЕЦА ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ КУКА: Мареј објавио снимак којим је открио да ли ће наставити каријеру (ВИДЕО)

Тенис је, уосталом, господски спорт; океј, могу разумети потребу за другачијим или политички некоректним играчима, али Ђоковић ради управо супротно од онога чему стреми, жели бити господин и омиљен попут Двојке, а неретко не може бити такорећи обичан у поразу. На крају крајева, кроз тенис се, па и опште кроз спорт, треба и може постати бољом особом; треба научити контролисати емоције, победити своје демоне и изаћи с терена чист са самим собом, спреман осветити се идући пут. Зато би ту мисао, ''кад сам на врхунцу, обојица знамо да си мали миш за мене'', Ноле требао задржати само за себе. Другим речима, требао би да укроти свој его.

Кад је Новак Ђоковић запао у ону најтежу кризу у каријери, навијао сам за његов повратак, па и веровао у њега. У полуфиналу прошлогодишњег Вимблдона против Надала готово сам хулигански навијао за њега и било ми је драго кад је свима који су га отписивали зачепио уста. Али ово ионако нема никакве везе с том трком за ГОАТ-а; што се каже, нека бољи победи.

Све у свему, Нолета сам мање-више увек ценио, а стекао сам утисак како га у последње време све већи број тениских поклоника све више цени, што је апсолутно заслужио. Па, опет, као да увек постоји нека задршка према њему. Ценимо га као играча, али га као спортисту баш и не волимо. Не волимо га и не обожавамо ни близу као Двојку. И можда ће једног дана Ноле престићи ту двојицу и постати највећи свих времена, нешто што га већ ‘вечно’ одржава у животу и на неки начин постаје његова опсесија. Али, упркос томе што ћемо га још више ценити, некако дубоко у себи знаћемо да заправо никада није био попут Њих. Никада није био такав господин, нешто за чим само тихо чезне. За то је, нажалост, барем што се мене тиче, добрим делом сам крив..." - завршио је свој текст новинар Иван Млинарић.

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа америчка одбојкашица Кајла Симонс.