Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Од њега зависи Новакова судбина, хоће ли бити домаћин или чемерни душманин? ОГЛАСИО СЕ САМО ЈЕДНОМ у претходним данима

11.01.2022. 17:57
Пише:
Србија Данас
Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Фото: МН Press/Youtube printscreen/ АБЦ News (Аустралиа)

Надамо се најбољем.

Најбољи тенисер у историји Новак Ђоковић победио је државу Аустралију на суду, али њему и даље прети опасност од депортације. Министар за имиграције Алекс Хок, упркос одлуци суда, има моћ да депортује Новака из њихове земље.

"НОВАЧЕ, ОСВОЈИ СВЕ": Легендарна грен слем шампионка стала уз Србина (ФОТО)

"НОВАЧЕ, ОСВОЈИ СВЕ": Легендарна грен слем шампионка стала уз Србина (ФОТО)

Знате ли КО је ово? Данас се сликао с Новаком после НАЈВЕЋЕ ГОЛГОТЕ, али објављена и РАНИЈА ФОТОГРАФИЈА (ФОТО)

Знате ли КО је ово? Данас се сликао с Новаком после НАЈВЕЋЕ ГОЛГОТЕ, али објављена и РАНИЈА ФОТОГРАФИЈА (ФОТО)

САДА ЈЕ СТВАР ЈАСНА: После прозивки на Новаков рачун, ЈАВИО се шпански министар и отклонио СВЕ дилеме

САДА ЈЕ СТВАР ЈАСНА: После прозивки на Новаков рачун, ЈАВИО се шпански министар и отклонио СВЕ дилеме

Према закону Аустралије, реч министра за имиграцију је изнад свих, па чак и државе Викторије и Суда, који је побио одлуку власти и ослободио Новака и омогућио му да игра на Аустралијан опену.

Пошто је по закону Аустралије граница федерално гледиште, министар за имиграцију има апсолутну власт и може да поништи сваку одлуку, чак и ону коју донесе одређена федерална држава.

Aleks Hok
Алекс Хок / Извор: Shutterstock

Наиме, према члану 133Ц(3) Закона о миграцијама, Алек Хок би се могао позвати на нешто од следећег:

1. Да постоји основ за укидање визе - у овом случају је то наводна претња по јавно здравље јер носилац визе није вакцинисан;

2. Да носилац визе није уверио министра да основ не постоји;

3. Да је у јавном интересу да се виза укине.

Таква одлука не би подлегала правилима природног права, али је аустралијски закон о миграцијама превише оштар, пише "Гардијан".

Оно што се може видети на Твитеру, Алекс Хок се није укључивао до сада око питања Новака Ђоковића, за разлику од многих других министара и премијера који су данима водили хајку против њега.

Tvit
Твит / Извор: Фото: Twitter printscreen/Alex Hawke

Његова последња порука на Твитеру био је "ретвит", када је поделио честитку Скота Морисона који је честитао Божић православним верницима у Аустралији.

Ко је Алекс Хок?

Александар Џорж Хок, како гласи пуно име аустралијског министра, постао је члан тамошњег парламента 24. новембра 2007, као члан Либералне партије, у којој је од 1995. године. Те 2007, кад је постао парламентарац, почиње и његов политички успон.

Након искуства стеченог у парламенту, Хок је постепено напредовао и добијао све важније функције у држави. Био је помоћник министра за имиграцију између 19. јула 2016. и 20. децембра 2017. године.

У мају 2019, именован је за министра за међународни развој и помоћник министра одбране, да би годину дана касније, у децембру 2020, постао министар за имиграцију, држављанство, мигрантске услуге и мултикултурална питања.

Контроверзни делови биографије

У аустралијској јавности Хок се памти и по својим контроверзним ставовима. Тако је 2018. године, актуелни аустралијски министар за имиграције и мултикултурална питања, изјавио да снажно подржава правила на основу који се омогућава верским школама да избацују ученике који су хомосексуалци, бисексуални или трансродни.

Он је рекао да су због тога, "верници нападнути у Аустралији".

- Мислим да није контроверзно у Аустралији то што људи очекују да верске школе подучавају практиковање њихове вере и њихове религије. Углавном говоримо о примарном систему и веома младим људима који су испод узраста на ком би могла да схвате ове ствари. Реч је о намештеној теми коју левица покреће како би покушала да угрози верску слободу - тврдио је он.

Хок је својевремено оптужио и прву муслиманку чланицу аустралијског парламента, Египћанку Ен Али да покушава да наметне "како је њена различитост много боља од различитости других људи".

Кад га је тамошња јавност критиковала за расистичке ставове, он је рекао да Лабуристичка партија, којој припада Ен Али, Хок је одговорио да су лабуристи "глумили бес, лажно тврдећи да је реч о расизму како би угасили дебату". Он је поручивао да су његови политички противници "фиксирани на политику идентитета".

Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: МН Press

И то је то. Остаје нам да видимо како ће реаговати Хок у случају "Ђоковић", да ли ће се приклонити праведним Аустралијанцима које је до сада пре свега представио судија Ентони Кели или ће бити део "војске" Скота Морисона, оне која само жели да види леђа Новаку Ђоковићу, без обзира има ли правних услова за то или нема. Одлуку ће Хок највероватније донети у среду, 12. јануара.

Најновије вести о првом рекету света можете наћи на овом линку - НОВАК ЂОКОВИЋ

БОНУС ГАЛЕРИЈА

Погледајте како изгледа словачка тенисерка Доминика Цибулкова.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.